Hlavní obsah
Aktuální dění

Slovenské volby skončily. A neskončily dobře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mikuláš Peksa

Navzdory předvolebním průzkumům, navzdory exit pollům, zůstal nakonec nejsilnější prorusky, korupčně a autoritářsky orientovaný SMER Roberta Fica.

Článek

Navzdory předvolebním průzkumům, navzdory exit pollům, zůstal nakonec nejsilnější prorusky, korupčně a autoritářsky orientovaný SMER Roberta Fica. Pro Evropu je to rozhodně špatný zpráva – cokoli jsme chtěli řešit v Evropě, bude nyní skrze Radu členských států komplikovat politik, který se svým stylem příliš neliší od Viktora Orbána.

Fandil jsem Pirátské straně - Slovensko, chtěl bych poděkovat voličům, kteří ji v jejích prvních volbách podpořili, chtělo to odvahu. Bohužel, bez peněz a konexí v médiích je těžké uspět, takže je výsledek dost podobný první účasti ve volbách českých Pirátů v roce 2009. Ale je to dobrý začátek cesty ke změně a doufám, že se ho podaří zúročit za pár měsíců ve volbách do Evropského parlamentu.

Asi se sluší smeknout klobouk před Progresívním Slovenskem Michala Šimečky. Stranu, která ve slovenském parlamentu po volebním debaklu z roku 2020 vůbec přítomná nebyla, dokázal jako poslanec Evropského parlamentu přivést do pozice Ficova hlavního vyzyvatele. Jasně se tak potvrzuje, že Evropský parlament hraje v politice jednotlivých evropských států zásadní roli, dává viditelnost politickým stranám, které jsou tam zastoupené, a nelze ho ignorovat.

Volební kampaň zároveň jasně ukázala limity frakce Renew Europe v Evropském parlamentu (dříve bývala známá jako „liberálové“, ale už to nesmí mít v názvu). Pár dnů před samotnými volbami veřejně napadl Progresívné Slovensko jiný člen této frakce – Andrej Babiš – a přímo podpořil jejich hlavního soupeře (Roberta Fica). Po volbách mu hlasitě gratuluje. Renew Europe si zcela zjevně bude muset udělat pořádek ve vlastních řadách a zamyslet se, jestli současná všehochuť různě zaměřených politických stran uvnitř frakce ještě dává nějaký politický smysl.

Faktickým vítězem voleb je nicméně Hlas Roberta Pellegriniho. I když je třetí, to, kam se přikloní, rozhodne o tom, kdo bude mít většinu pro sestavení vlády. Moc si ale bohužel nedovedu představit, že by chtěl být součástí té možné matematické většiny bez SMERu. Znamenalo by to zahrnout do vlády SaS (což je slovenská součást evropské politické strany ECR, partner české ODS a polské PiS). Tahle strana historicky položila obě dvě slovenské vlády, kterých se účastnila, čili stavět na spojenectví s ní je kopání vlastního hrobu.

Ať už bude výsledek vyjednávání jakýkoli, je jasné, že liberální demokracie to nemá v současné Evropě vůbec jednoduché. Před nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu budeme muset hodně zabrat. Nikde totiž není napsáno, že v červenci 2024 už tihle Ficové, Orbáni, Babišové, Meloniové, Kaczyńští a další jim podobní nebudou mít v Evropě většinu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz