Hlavní obsah
Názory a úvahy

Udělat kozla zahradníkem aneb jak nenominovat úředníky do vrcholných pozic evropských institucí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: neznámý, zdroj: Pxfuel

Slovenská vláda nedávno jmenovala svého kandidáta na člena Evropského účetního dvora, který provádí kontrolu financí Unie. Nemohla však vybrat horšího člověka.

Článek

Každý správný pracovní inzerát většinou obsahuje seznam požadavků na dovednosti nebo vzdělání, které zaměstnavatel po potenciálním novém zaměstnanci požaduje. U pohovoru pak očekává, že zájemce o pozici tyto zkušenosti prokáže. Jak to ale dopadne, když se do kola pohovorů přes protekci dostane někdo, kdo neovládá žádné z pracovních požadavků, si nedávno vyzkoušel slovenský kandidát na člena Evropského účetního dvora (EÚD) – Martin Klus.

Důležitý úřad kontrolující finance

Pojďme si ale nejdřív říct něco o pracovní pozici, o kterou se slovenský kandidát ucházel. EÚD je důležitý a nezávislý kontrolní orgán Evropské unie, jehož úkolem je dohlížet na to, aby všechny peníze z gigantického evropského rozpočtu doopravdy skončily tam, kam byly původně přiřazeny. Zároveň kontroluje, jestli investice skutečně dosáhly svého cíle.

Skrze vydané audity a zprávy EÚD varuje evropské i národní instituce před riziky, poukazuje na nedostatky a nabízí doporučení, jak zlepšit řízení finančních politik EU. Vypracovává také výroční zprávy po skončení rozpočtového roku. Na základě zprávy, která kontroluje správné plnění sedmiletého rozpočtu, udílí Evropský parlament Komisi absolutorium, tedy potvrzení o ukončení finančního roku, takovou „finanční uzávěrku“.

I přes všechny kontroly nejsou výdaje EU naprosto bezchybné. V roce 2020 byly skoro dvě třetiny kontrolovaných výdajů EU označovány za výdaje s vysokým rizikem. Ačkoliv míry chybovosti ubývá, v roce 2020 u těchto výdajů tvořila 4 procenta – stále mnohem více, než by bylo přijatelné. Stejně tak EÚD každý rok nachází případy podvodů s evropskými financemi – jen za rok 2020 jich bylo šest.

Není tak divu, že každý z celkového počtu 27 členů EÚD musí mít bohaté zkušenosti s řízením a kontrolou veřejných prostředků. Podmínkou je samozřejmě nezávislost na vládách svých států, aby členové v případě nálezu závažné nesrovnalosti, podvodu nebo korupce v jejich zemi nepostupovali neobjektivně. A přesně na takovou pozici člena EÚD kandidoval Martin Klus.

Naprosto nevyhovující kandidát

Stejně jako u jiných kandidátů, i Martin Klus musel nejdříve projít „grilováním“ před Výborem pro rozpočtovou kontrolou, jehož jsem sám členem. Spolu s kolegy máme za úkol při slyšení kandidáty prověřit řadou komplexních a věcných otázek s cílem zjistit, jestli jsou dostatečně kvalifikovaní. Následně ve výboru o kandidátech hlasujeme a podáváme doporučení Evropskému parlamentu, který taktéž o kandidátovi hlasuje.

Ještě před tímto slyšením už ale slovenský kandidát vzbuzoval širokou škálu pochyb.

Na Slovensku například chybělo výběrové řízení na úrovni slovenské vlády, které by zajistilo, že je do nominace zvolený skutečně ten pravý člověk.
Mikuláš Peksa

Klusovi navíc nepřehlédnutelně chyběla jakákoliv dostatečná kvalifikace v oblasti auditu veřejných financí.

Namísto pana Kluse navíc existovala ještě jedna kandidátka na členku EÚD, šéfka pro dohled nad výkonem auditu Katarína Kaszasová. Sama jako mezinárodně uznávaná odbornice měla řadu zkušeností předpokládaných pro člena EÚD a deklarovala o pozici zájem. Bohužel ale nebyla pozvaná do výběrového řízení.

Naprosto zásadním nedostatkem pak byla především Klusova politická příslušnost. Pan Klus je totiž stále úřadujícím poslancem, který během loňských bouřlivých politických událostí na Slovensku opustil svou politickou stranu, aby podpořil současnou vládu. To je v případě potenciálního člena úřadu, který dohlíží na to, jak státy a instituce nakládají s našimi penězi, docela zásadní.

„Rekordman“

Po téhle grilovačce, kde se kandidát Klus příliš neosvědčil a naopak potvrdil naše obavy o jeho nezávislosti a kompetencích, proběhlo ve výboru hlasování. Zde nastává vlastně docela historický milník. Celý výbor se totiž jednomyslně shodl, že Klus na pozici člena Účetního dvora nepatří. Z 23 přítomných europoslanců nezískal ani jeden podpůrný hlas, zatímco se mu podařilo získat ohromných 20 hlasů proti.

Nebudu lhát, když řeknu, že něco takového jsem za celý svůj mandát ještě nezažil. Jedná se prakticky o ojedinělý unikát toho, jak nemá vypadat kandidát do EÚD.

Bohužel, případ Martina Kluse pro nás ve výboru není ojedinělým úkazem. Pár let zpátky jsme třeba řešili polského nominanta Marka Opiolu, který nejen že měl nulové zkušenosti s auditováním, ale sám zneužíval veřejné prostředky pro vlastní kampaň – nehledě na to, že měl vazby na polskou vládu.

I tenkrát jsme ve výboru většinově hlasovali proti Opiolově nominaci. Proti se postavil i Evropský parlament. Ve finále ho ale do pozice prosadila až samotná Rada. Bohužel, i takové případy nastávají. Nedemokratické chování Rady je obrovským problémem a vyžaduje řádnou reformu, aby se takové případy už nestávaly.

Evropa bez korupce

Reakce kandidáta Kluse na výsledky hlasování ve výboru byly samy o sobě dosud nevídané. Sám Klus se neštítil šířit fámy, že za rozhodnutí výboru může předseda SaS Richard Sulík. Situace vygradovala až tak daleko, že mi nezávisle na sobě psalo několik slovenských novinářů, jestli Sulík kontaktoval členy výboru, aby ovlivnil výsledek hlasování. Padla slova i na potenciální úplatky ze Sulíkovy strany.

Přes všechny snahy pana Kluse očernit náš Výbor pro rozpočtovou kontrolu musím konstatovat, že neuspěl. Ve Výboru přistupujeme ke každému kandidátu nebo kandidátce naprosto stejně a objektivně. Snaha očernit nás za politické body na Slovensku je vskutku zoufalá a ještě více ubohá.

Přes všechny své snahy byl ale pan Klus nakonec přesvědčen, aby požádal slovenskou vládu o stažení jeho kandidatury na člena EÚD. Samozřejmě, pan Klus měl šanci za svoji pozici bojovat dál. Jsem si ale naprosto jistý, že by nepochodil.

Chtěl bych proto poděkovat odpovědným lidem na Slovensku a panu Klusovi za příčetnou sebereflexi a stažení kandidatury. Dost možná si tím Slovensko ušetřilo tu ostudu, až by kandidáta dnes v drtivé většině odmítl i celý Evropský parlament.

Doufejme, že tento případ poslouží ostatním členským státům jako manuál k tomu, jak nejmenovat své zástupce do vrcholných evropských funkcí. Evropský účetní dvůr je přece jedna z těch nejdůležitějších institucí, kde jediné zrnko korupce může napáchat řadu škod. Toho se musíme vyvarovat. Tak snad příště.

Anketa

Pochybilo Slovensko při nominaci Kluse?
ANO
90 %
NE
10 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 90 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz