Hlavní obsah

Mýtická Medusa s hady místo vlasů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Milan Lajdar

Medusa

Byla jednou ze tří zrůdných dcer mořského boha Forkýna a jeho sestry a současně manželky Kétó.

Článek

Samozřejmě rodinný incest je cesta do pekel. Však také jejich potomci byli podivné bytosti včetně mořské příšery Skylly. Jejich další dcera Medusa měla zajímavou obranu: kdo se jí podíval do očí, proměnil se v kámen. Byla však na rozdíl od svých sester smrtelná.

Hlavu jí uťal Perseus za pomoci bohyně Athény. Ta mu totiž dala štít lesklý jako zrcadlo. Na Medusu tak nehleděl zpříma, ale přes odlesk ve štítu, takže nezkameněl. Její smrt ale měla docela užitečný důsledek: z jejího těla se narodil obr a hlavně okřídlený kůň Pegas.

Funko Pop vytvořil sérii figurek se známými mytickými bytostmi. Medusa má v kolekci číslo 22. Dále sem patří lochnesská nestvůra (č. 18), čupakabra (č. 19), Minotauros (č. 20), skřítek (č. 21), jednooký obr kyklop (č. 23), sfinga (č. 24), netvor Kraken (č. 25) a Pegas ((č. 26). Jak je vidno, v této sérii se ocitla matka Medusa i se svým synem Pegasem. Právě tohle mě na figurkách Funko Pop baví: všímat si souvislostí a dozvědět se něco navíc. Však také řecké báje a pověsti jsou nesmrtelné.

Milan Lajdar

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz