Hlavní obsah
Satira

Jsme malí, slabí, dosti těchto řečí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Léto budiž pochváleno. Je doba dovolených a zábavy. Obyčejní lidé jsou u moře, elita se schází ve Varech. Jen já sedím doma a po očku sleduji dění na 58. MFF.

Článek

A děje se toho hodně. Krásné dámy po boku miliardářů, přehršel světových hvězd na červeném koberci, řádící Jiřinka, čarovné róby, o večírcích nemluvě. Také někteří muži přišli v sukni s vlečkou.

Mě zajímají hlavně filmy, o těch se tolik nemluvilo, je to škoda, protože v nich je přítomna pravá realita, iluze, zábava i naděje. Alespoň o jednom filmu se hodně mluvilo. Je to Mádlův film Vlny. Film nehodnotím, ani nemohu, ale inspiroval mě.

Námět filmu je banální. O událostech z doby Pražského jara, před více než padesáti lety, bylo zpracováno mnoho uměleckých děl. Současně je to téma atraktivní. Odvaha lidí, kteří se o něco pokusili a nakonec prohráli v boji se zradou a přesilou. Vlny jsou film-fikce, složený z osudů několika zajímavých osobností ze zahraniční redakce československého rozhlasu. Slovo zahraniční redakce vyvolává představu agentů, špionů, divokých honiček a milostných dobrodružství, ve spojení Pražského jara s velkým světem. A já bych se nebál jít dál. Proč máme pořád prohrávat. Je třeba natočit film-fikci o tom, jak jsme to tenkrát, v roce šedesátém osmém, vyhráli.

Na území Československa vstoupí vojska pěti států. Ministr obrany vydá rozkaz složit zbraně. Řeči se vedou o míru. Komunistické politbyro a vedení státu se sejde a po bouřlivé debatě všichni odletí do Moskvy podepsat kapitulaci. Leč stane se to, co nikdo nečekal. Letadlo s papaláši spadne. V Praze je chaos a původně podřízení hodnostáři se musí ujmout vedení státu. Během prudké hádky mezi konzervativci a reformisty padne rozhodnutí postavit se cizím vojskům na odpor. Armáda dostane rozkaz bránit svou zem.

Začne se střílet a ničit, jsou první mrtví a ranění. Ve filmu je možno použít obrázky z Ukrajiny. Vypadá to špatně, ale pomalu se situace obrací, protože válka se nevyhrává jenom silou, ale i lstí. Na generálním štábu se objeví český Superman. Je to voják, vycvičený pro partyzánský boj v týlu nepřítele. Náhodou je v Praze na dovolené. Supermanovi se v krátké době podaří narušit spojení a komunikaci nepřátelských vojsk. Nepřítel se dozvídá samé špatné zprávy.

Ukáže se, že české silnice a železnice jsou v tak špatném stavu, že nelze přivézt a nasadit těžkou techniku. Nepřítele se zmocňuje panika. Nic nefunguje. Námořnictvo nelze použít, protože Československo nemá moře. Letectvo nemá možnost použít moderní stihačky, protože území je pro efektivní operace ze vzduchu příliš malé. Zásobování vázne a mezi okupanty se šíří otravy houbami. V lesích se rozmnožila muchomůrka jízlivá. Poslední nadějí nepřítele je čtyřnásobná přesila v lidské síle. Superman doporučí vydat rozkaz, aby každý voják, za pomoci obyvatelstva, zajal čtyři nepřátele, svázal a zamkl ve sklepě.

Po nějaké době není s kým bojovat a Československo uhájilo suverenitu. Už v devatenáctém století nějaký Svatopluk Čech napsal verše: Jsme malí, slabí, dosti těchto řečí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz