Hlavní obsah
Obchod a průmysl

Banky zatím válku moc neřeší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Kvůli ruské válce proti Ukrajině považuje Evropská komise rozvoj obranného průmyslu za prioritu. Banky se ale zatím k tomu staví odmítavě, protože je „ekologicky neudržitelný a neperspektivní“.

Článek

Z vedení Evropské komise i od lídrů členských států Evropské unie od začátku ruské války proti Ukrajině zaznívá, jak je pro Evropu důležitý rozvoj obranného průmyslu, neboť bez něj nelze dlouhodobě poskytovat efektivní vojenskou pomoc Ukrajině. Eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton loni v květnu ohlásil, že obranný průmysl dostane pro svůj rozvoj přímou finanční podporu v řádu miliard eur, další miliardy k němu proudí z Evropského obranného fondu.

S ohledem na potřeby rychlého navyšování zbrojní výroby to ale s ohledem na její náročnost nestačí a je třeba aby financování bylo podepřeno i bankovními úvěry.

Jenže tady se objevil nemalý zádrhel. Banky nejeví ochotu s obranným průmyslem spolupracovat napříč Evropou. Důvod? Je prý nezelený, a tudíž ekologicky neudržitelný a neperspektivní. Akcie společností v leteckém a obranném průmyslu, kvůli jejich roli při výrobě zbraní a zbraňových systému jsou pokládány za „nečisté“ na rozdíl od společností, které berou v úvahu kritéria environmentální, sociální a podnikové správy (ESG) spolu s finanční návratností. Souvisí to s i prosazováním politiky „zeleného údělu“ v rámci Unie.

Dotýká se to i Česka, jak potvrdilo pondělní jednání ministryně obrany Jany Černochové a prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiřího Hynka.

V praxi to vypadá tak, že zbrojaři mají potíže i při zakládání bankovních účtů nebo při běžných platbách do zahraničí. A válka neválka do hry vstupuje i konkurenční boj. „Některé banky nechtějí českým společnostem poskytnout úvěr, aby nekonkurovaly podnikům v zemi, kde má banka sídlo,“ řekla ministryně Černochová. A Hynek dodává, že pokud „nebude mít obranný průmysl přístup k běžným bankovním nástrojům, nemá šanci se rozvíjet.“

Rozum to nebere, že se to děje zrovna ve chvíli, kdy je vládní prioritou třeba navýšení výroby dělostřelecké munice, které má nyní ukrajinská armáda kritický nedostatek. Zároveň platí, že bez zbrojní výroby můžeme u nás jen velmi těžko dosáhnout zajištění větší obranyschopnosti země a bojeschopnosti armády.

Bankovní domy v Česku by tak možná měly zpozornět nad závěry analýzy americké investiční banky Citi. Uvádí se v ní, že „příspěvek výrobců zbraní k obraně hodnot liberálních demokracií a vytvoření odstrašujícího prostředku, který zachovává mír a globální stabilitu je nezbytným předpokladem pro řešení dalších sociálních problémů.“ A švédská banka SEB již upravila svoji politiku udržitelnosti, aby umožnila jejím fondům investovat do obranného sektoru.

Možná tak nazrál čas, aby i u nás majitelé bank a jejich vedení přehodnotili svoje přístupy k obrannému průmyslu. A uvědomili si, že bezpečnost je komodita, která je nezbytná i pro jejich byznys.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz