Hlavní obsah
Názory a úvahy

Muniční zádrhely

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Shutterstock

Česko se snaží pomoci sehnat Ukrajině nedostatkovou dělostřeleckou munici jejím nákupem mimo země EU. Nejedná se ale o vůbec jednoduchou operaci, navíc hýbe i českou politikou.

Článek

Ukrajina teď urgentně potřebuje dělostřeleckou munici, aby mohla čelit ruské ofenzívě. Výroba munice v Evropě nestačí a v USA se dlouho otálelo se schválením další vojenské pomoci.

Česká iniciativa na nákup 800 tisíc kusů munice mimo EU byla zamýšlena jako nástroj, který může Ukrajincům částečně pomoci vykrýt její deficit. Ti ale teď mohou s rozpaky sledovat, jak se z toho stalo téma předvolebního boje před volbami do Evropského parlamentu. Předseda ANO Andrej Babiš kritizoval nejasnosti kolem financování nákupu a iniciativu nazval obří PR akcí. Požádal dopisem ministryni obrany Janu Černochovou, aby nejasnosti vysvětlila. Ta mu ovšem vzkázala, aby s kritikou muniční iniciativy přestal.

Problém je v tom, že vláda tak trochu nahrála Babišovi na smeč. Počátkem března ohlásil prezident Petr Pavel, že celá částka na nákup, ke které se připojilo doteď 20 zemí, je už pohromadě. Vzápětí ale následovalo upřesnění premiéra Petra Fialy: uvedl, že se podařilo vybrat dostatek peněz na dodávky pouze 300 tisíc dělostřeleckých granátů. A v Černínu se měl podle nejmenovaného zdroje Pojar vyjádřit, že reálně není na účtu pro nákup ani euro a že jsme se dokonce dostali do určité pasti nárůstu PR a s tím spojené ceny.

K tomu došlo. Vždy dobře informovaný list Financial Times na začátku března uvedl, že 800 tisíc granátů přijde na 1,5 miliardy dolarů (35 miliard korun), minulé pondělí ale v Právu uvedl vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný částku 3 miliardy dolarů (70 miliard korun).

Premiér při návštěvě USA uvedl, že je pokryto financování 500 tisíc kusů. Mají být dodávány už příští měsíc, kolik jich přesně bude zatím jasné není. Určitě je zároveň dobré se držet zpátky než prohlašovat jako ministr zahraničí Jan Lipavský, že můžeme dodat až 1,5 milionu granátů.

Není tak příliš velká politická PR v tomto případě škodlivá? Nákupčí musí určitě vést delikátní jednání, což není třeba v exotických destinacích, kde se asi nakupuje, jednoduché. Složitá je i kontrola munice, její přeprava a skladování. Než doputuje na Ukrajinu může to být i drama. Méně slov a více diskrétnosti je na místě.

Celá kauza nám ale s ohledem na další negativní bezpečnostní vývoj ukazuje, jak je důležité vyrábět dělostřeleckou munici doma. Prázdné ruce nemáme. Firma STV Group navýšila její výrobu za poslední dva roky desetinásobně. Výrobu navýší o sto procent i slovenská MSM Group, která patří holdingu Czechoslovak Group. Ten buduje i vlastní výrobní zázemí pro komponenty potřebné k výrobě munice. Vyjádření předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové, že takových výrobců, jako je CSG potřebujeme v Evropě více hovoří za vše.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz