Hlavní obsah
Názory a úvahy

Česko pod palbou Ficova pravdometu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: shutterstock.com

Ať už si o novém televizním seriálu myslíme cokoliv, pravdomet schopný odhalovat myšlenky lidí opravdu existuje.

Česká politická scéna se hemží politiky Ficova ražení, kteří si z taktických důvodů hrají na demokraty. Ta hra však není bez chyb - vnitřní přesvědčení jim brání kritizovat kroky Roberta Fica, a tato neschopnost odhaluje jejich skutečné postoje.

Článek

Ježily se vám všechny chlupy na zádech, když jste slyšeli propagandu Roberta Fica před jeho cestou do Paříže? Že tam jel zabránit tomu, aby slovenské mamičky nemusely posílat své syny na frontu na Ukrajinu? Že pro to udělá, co bude v jeho silách, i kdyby ho to mělo stát křeslo slovenského premiéra?

Že se vám chce z toho zvracet? Jeden pozitivní efekt Ficovo chování však přesto má - vrhá zvláštní světlo pravdy na politiky, kterým se z Ficova chování žaloudek nerozhoupal, a kteří Fica obhajují.

Děsí vás Ficovy útoky na Evropu a NATO, že jen podporují vzájemné vraždění Slovanů, zatímco Ficovi jde o mír? I vás zvedá ze židle pokrytectví mírových plánů Roberta Fica neznamenajících nic jiného, než zastavení pomoci Ukrajině a odevzdání ji Rusku? Není to jednoduché, ale pokusme se zklidnit rozrušení, a raději se dívat kolem sebe, kdo v těchto věcech Fica obhajuje.

Dalo by se pokračovat dál a dál - Robert Fico se utrhnul z řetězu a co chvíli překvapuje dalšími výroky a dalšími plány. Jednotlivé Ficovy kroky rozdělují české politiky na ty, kteří za ně Fica kritizují, a na ty, kteří je obhajují. Poslední Ficův nápad, že v podstatě zruší slovenskou veřejnoprávní televizi a rádio, a tyto veřejnoprávní instituce nahradí vládními, je razantním krokem potvrzujícím jeho snahu o směřování Slovenska daleko od demokracie. Žádného demokrata nemůže taková zpráva nechat chladným, a právě v tom je kouzlo popisovaného Ficova pravdometu. Buďme pozorní, kteří z českých politiků budou Roberta Fica i po tomto kroku obhajovat - Ficův pravdomet je usvědčí z podobného totalitního myšlení a z toho, že mít politickou sílu, neváhali by podobnými nápady válcovat i Česko. Co by na sebe takový politik na kameru nikdy nepřiznal, to Ficův pravdomet odkrývá jako břitva.

Abychom ale Ficův pravdomet nepřecenili - v celé řadě případů nám bude k ničemu. Například Václav Klaus. K tomu, abychom věděli, že by bez mrknutí oka předhodil Ukrajinu Rusku, že se ze všech sil snaží rozvracet Evropskou unii, že by veřejnoprávní média v současné podobě nejraději zrušil, k tomu všemu nepotřebujeme Ficův pravdomet. K tomu všemu se Václav Klaus hlásí naprosto nepokrytě - už jen proto, že to má jako spolupracovník bývalých agentů KGB v popisu práce.

Česká politická scéna se však hemží politiky, jejichž skutečné postoje a cíle nejsou daleko od těch Ficových, ale kteří si z taktických důvodů hrají na demokraty. Ta hra však není bez chyb - jejich vnitřní přesvědčení jim brání kritizovat kroky Roberta Fica, a právě tato neschopnost je cenným zdrojem informací o jejich skutečných postojích.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz