Hlavní obsah
Názory a úvahy

Česko, pro vládu nad tebou udělám všecko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Sedlecký, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Pro vládu nad Českem se Andrej Babiš nezastavuje vůbec před ničím, dokonce ani před otevřeně nepřátelským jednáním proti Česku.

Článek

Nejde mi o vytváření sto první variace na nový slogan hnutí ANO „Česko, pro tebe všecko“. Ten slogan ale sám v sobě nese tento náboj - připomenutí, že Andrej Babiš je v cestě za svými cíli schopen dělat „úplně všecko“.

Že je Andreji Babišovi nějaké Česko úplně ukradené, to ukázal názorně a prakticky už mnohokrát. V posledních týdnech například odmítnutím debat o důchodové reformě, kterou naše země nutně potřebuje.

Stále se ale vracím k největšímu průšvihu Andreje Babiše - k ochotě tehdejší vlády Andreje Babiše pomáhat Hradu s intrikami proti Česku a nadbíhat zájmům Ruské federace, a to proti všem doporučením a varováním českých bezpečnostních služeb. Bezpečnost České republiky prodával za vidinu premiérského postu očekávaného z rukou Miloše Zemana. A protože Hrad v té době řídili lidé jako Nejedlý, šla tehdy vláda Andreje Babiše na ruku přímo Nejedlému úzce svázanému s nejvyššími patry moskevské politiky.

Nejde o plané řečnění o jakési platonické náklonnosti. Očividnou a ostudnou podporu Ruska ukázala vláda Andreje Babiše při přípravě tendru na dostavbu jádra. Ostře, a proti všem doporučením bezpečnostních služeb.

Karel Havlíček se po konzultacích na Hradě za každou cenu snažil udržet v tendru Rosatom. S výmluvou velmi legrační a donekonečna opakovanou - že se s péčí řádného hospodáře snaží snížit výslednou cenu tendru, a že nic nebrání Rosatom vyřadit až v závěrečných fázích soutěže.

Když nevyšel pokus protlačit Rosatom v pozici subdodavatele, otevíral Karel Havlíček Rosatomu dveře formou nestandardního postupu s bezpečnostním dotazníkem. Když se odborná i politická veřejnost proti takovému kroku nadbíhajícímu Rusku bouřila, i tehdy si dokázala vláda Andreje Babiše poradit - přišel okamžitý vyhazov vládního zmocněnce pro jádro, a pár týdnů poté i odvolání ministra zahraničí Petříčka. Až aféra Vrbětice celou tu šílenost zastavila, protože v té době už i samotné Rusko vědělo, že veškeré šance na dostavbu českého jádra šly definitivně k ledu.

Nejde o příklon Andreje Babiše k Rusku. Andrej Babiš je pro přístup k moci ochotný prodat Česko bez mrknutí oka úplně komukoliv. Tímto způsobem doporučují číst nový slogan hnutí ANO „Česko, pro tebe všecko“.

Použité zdroje: odraz vývoje jaderného tendru v tehdejším tisku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz