Hlavní obsah
Aktuální dění

Na CNN Prima News zřejmě komentovali úplně jinou prezidentskou debatu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Gage Skidmore from Peoria, AZ, USA, via Wikimedia Commons

Ne, debata Kamaly Harrisové s Donaldem Trumpem nebyla vyrovnaná, ačkoliv se nás o tom v jejím průběhu snažili přesvědčovat komentátoři ze studia CNN Prima News.

Článek

Nevěřil jsem svým uším, když jsem v průběhu debaty Trump-Harrisová ze studia CNN Prima News slyšel komentáře o tom, jak je debata vyrovnaná. Opakovaně zněly komentáře o tom, že ani Trump, ani Harrisová nepřijdou o své voliče, ale že se ani jednomu z nich nepodařilo oslovit voliče dosud nerozhodnuté. Oba kandidáti si prý vedou dobře a debata je vyrovnaná.

Buď jsem blázen já, nebo komentátoři v CNN Prima News, říkal jsem si. Viděl jsem úplně jinou prezidentskou debatu. Zpytoval jsem svědomí - že by moje averze k Donaldu Trumpovi a sympatie ke Kamale Harrisové až tak zatemnily můj úsudek, že bych nebyl schopen posoudit výsledek debaty, kterou jsem na vlastní oči a uši sledoval?

Prospal jsem se, ráno se probudím a s úlevou zjišťuji, že blázen nejsem. Podle diváckého průzkumu americké stanice CNN Kamala Harrisová prezidentskou debatu jasně vyhrála. Za vítězku ji označilo 63 procent respondentů, Trumpa 37 procent.

Ano, Kamala Donalda úplně přejela. Přiznám se ale, že mě trochu mrzelo, že Kamala Harrisová během prezidentské debaty velmi ubrala na zábavném tónu, kterým Trumpa válcovala během předvolebních mítinků. Od prezidentské debaty jsem očekával, že se Kamala pustí do Trumpa dřívějším zábavným způsobem, že si z jeho neschopnosti bude dělat legraci. Zklamalo mě, že se v debatě snažila vypadat až příliš prezidentsky - její neustálé „nemluvme o minulosti, dívejme se do budoucnosti“, to mě až dráždilo. Těšil jsem se na zábavné pasáže z jejích mítinků, kde Trumpa válcovala svojí bezprostředností, s jakou se vysmívala jeho dřívějším skandálům, přešlapům a skandálním výrokům. V televizní debatě se ale Kamala místo zábavné show snažila ukázat Američanům spíše umírněnou tvář, která bude schopna důstojně reprezentovat jejich zemi.

Strategie volebního týmu Kamaly Harrisové se ukázala jako správná. Zábavnou Kamalu již Američané znají z předvolebních mítinků, a tak bylo užitečné představit ji voličům v prezidentské debatě z jiného úhlu - jako rozvážnou kandidátku schopnou důstojně reprezentovat Spojené státy. A to se povedlo. Role baviče se nechtěně ujal Donald Trump. Vyberu několik bodů, které mě pobavily nejvíce.

Na námitku moderátora vůči Trumpem plánovanému plošnému zvýšení dovozních cel, protože by to znamenalo značné zdražení zboží pro americké spotřebitele, Donald Trump oponoval, že tak tomu vůbec není, že ceny by se vůbec nezvýšily. Pro koho by se zvýšily ceny, to je prý Čína a podobné země.

Když načali téma imigrace, napadla Kamala Harrisová Donalda Trumpa, že on ve skutečnosti problém imigrace nechce řešit, protože mu problém imigrace vyhovuje, snaží si na něm připisovat politické body, a proto se nesnaží problém vyřešit. Připravovaný zákon o lepší ochraně hranic USA prý Donald Trump zablokoval svým vlivem mezi republikány. Moderátor debaty se k tomuto bodu vrátil a pokusil se z Trumpa dostat nějakou reakci: „Proč jste chtěl potopit zákon, který by lépe zabezpečil naši hranici?“ Trumpova odpověď nejprve zábavně kličkovala, až úplně utekla mimo dosah položené otázky. Trump v reakci na položenou otázku nejdříve komentoval předvolební mítinky Kamaly Harisové, pak odbočil k „Podívejte se, co se děje ve světě, jsme na prahu třetí světové války“ a skončil u "A kromě toho migrace… Přichází k nám miliony migrantů… “. Vysvětlení, proč Donald Trump zablokoval zákon o lepším zabezpečení hranic, se moderátor nedočkal.

Poté, co Trump popisoval, jak ve Springfieldu imigranti jedí domácí mazlíčky místních obyvatel, moderátor proti tomuto nařčení vystoupil. Uvedl, že redaktoři kontaktovali představitele Springfieldu a že to město o popisovaných problémech nic neví.

Následně Donald Trump strašil kriminalitou migrantů. Mluvil o tom, jak kriminalita stoupá, přičemž na vině jsou prý právě migranti. Když moderátor debaty upozornil, že podle statistik FBI kriminalita naopak klesá, Donald Trump kontroval ryze „trumpovským“ tvrzením. FBI prý statistiky falšuje!

Na námitku Kamaly, že v osobě Donalda Trumpa brojí proti kriminalitě vlastně kriminálník obviněný z podvodů a sexuálního napadení, se Donald Trump bránil tím, že demokraté využívají justici jako zbraň proti Trumpovi. „Jak to funguje? Oni prostě zavolají státní zástupkyni, něco na Trumpa potřebujeme, něco s tím udělejte…“.

Když moderátoři otevřeli téma útoku na Kapitol, ptali se Donadla Trumpa, jestli toho, jak se choval, nelituje. Slova lítosti se však z Trumpa nepodařilo vypáčit. Tvrdil, že s tím nemá vůbec nic společného, že jen pronesl projev. Za vše prý mohli ti, kdo zodpovídali za bezpečnost a situaci podcenili, a za mrtvé prý mohli policisté, kteří stříleli. Kamala Harrisová to téma jen stručně shrnula, že Donald Trump k útoku na Kapitol zavelel, a uvedla počet lidí, kteří byli zraněni anebo přišli o život.

Téma minulých prezidentských voleb otevřel moderátor tímto dotazem: „Tři a půl roku poté, co jste prohrál volby, neustále opakujete lež o tom, že jste vyhrál. Nedávno jste řekl, že jste prohrál jen o kousíček. Znamená to, že uznáváte, že jste prohrál?“ Trump odpověděl, že to sice řekl, ale že to byl sarkasmus. Volby prý byly zfalšované.

A nyní perla celé prezidentské debaty. Když Kamala Harrisová mluvila o tom, že se světoví lídři Trumpovi smějí, hájil se Trump podporou od Viktora Orbána z Maďarska! Odvolával se na Orbámova slova o tom, že pokud by Donald Trump byl v úřadu, nedošlo by ani k válce Izraele s Hamásem, ani k válce na Ukrajině. Exprezident světové supervelmoci se chlubí podporou od populisty z malé země ve středu Evropy!

Když Donald Trump strašil nedostatečnou podporou Izraele, prohlásil: „Pokud bude zvolená Kamala Harrisová, Izrael bude vymazán z mapy“.

Svůj skandální postoj k válce na Ukrajině Donald Trump ani v debatě nezměnil. Opakovaně během debaty odmítl odpovědět, zda si přeje vítězství Ukrajiny. Opakoval jen, že chce ukončit válku. A dokáže to jedním telefonátem.

Když moderátoři otevřeli téma nedávných Trumpových rasistických poznámek o tom, zda Kamala Harrisová je nebo není černoška, Kamala Harrisová odsoudila, že se Trump snaží svým rasismem rozdělovat společnost. Donald Trump se z celého tématu snažil vytratit několikerým opakováním, že je mu úplně jedno, jestli je Kamala Harrisová černoška, že ho to vůbec nezajímá, že to je její věc.

Kamala Harrisová v tomto bloku o rasismu zmínila Trumpův celostránkový novinový inzerát, ve kterém kdysi vyzýval k popravě pěti černochů, kteří se ale nakonec ukázali jako nevinní. Donald Trump na to reagoval svým obvyklým způsobem - podle jeho názoru byli ti černoši ve skutečnosti vinní.

Téma zdravotnictví bylo také zajímavé. Kamala Harrisová obvinila Trumpa, že se snažil zbavit Obamových novinek ve zdravotním pojištění. Z vět Donalda Trumpa vyplynulo, že vlastně žádný plán nemá. Že pokud přijdou na něco lepšího, že to zavedou.

I když v televizní debatě dala Kamala Harrisová přednost důstojnému vystupování před uvolněnou zábavnou show, na kterou jsem se těšil, celkově to nakonec dobrá zábava byla. O dobrou náladu se postaraly odpovědi Donalda Trumpa a především naděje, která z celé debaty stále zřetelněji vyzařovala. Naděje, že i bezbřehý populismus našel své meze a že se tudíž dalšího prezidentství Donalda Trumpa nemusíme obávat.

Zdroje:

Přímý přenos prezidentské debaty na CNN Prima News

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz