Hlavní obsah
Názory a úvahy

„ODS revival“ - Turkův podvod na mladé voliče, ale i naděje pro celou vládní koalici

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Marek Musil/Wikimedia, CC BY-SA 4.0

Hned po ohlášení výsledků voleb v rozhovoru pro Českou televizi se Filip Turek přihlásil k názorům Václava Klause a k jeho „staré dobré ODS“. Své politické uskupení Turek označil za „ODS revival“.

Článek

Spoustu mladých voličů nalákal na potřebu změny, ačkoliv už z předvolebních řečí bylo zřejmé, že v reálu nepřináší nic jiného, než oprášená moudra hlásaná Klausovým institutem.

A aby po volbách mladý volič nezůstal na pochybách, komu že to vlastně dal hlas, hned po ohlášení výsledků voleb v rozhovoru pro Českou televizi se Filip Turek přihlásil k názorům Václava Klause a k jeho „staré dobré ODS“. Své politické uskupení Turek označil za „ODS revival“.

Ze stejného rozhovoru pak stojí za zmínku i Turkovo opětovné fňukání nad „hyenismem“ Danuše Nerudové, ke kterému se hned po volbách cítil potřebu znovu vyjádřit. Danuše Nerudová totiž Filipu Turkovi v předvolební debatě kromě jiného vyčetla vydávání knížky plné nebezpečných a nesmyslných rad pro vážně nemocné pacienty. Filip Turek se v té předvolební debatě nesmyslně „hájil“ tím, že na vydání té knížky měl autorská práva po své již nežijící matce, a tudíž je prý námitka Danuše Nerudové naprostým „hyenismem“. Inu, logika šlapacího klokana, která si vůbec nezadá s myšlenkovými pochody Turkem tolik obdivovaného amatérského klimatologa a specialisty na obhajobu speciálních vojenských operací Václava Klause.

Povolební vystoupení Filipa Turka budiž užitečným školením pro spoustu mladých voličů, kteří se v těchto volbách nechali nachytat líbivými slovy o potřebě změn. Budiž jim to školením o tom, že se vyplatí poslouchat nejen prázdná předvolební hesla, ale že je třeba pokoušet se hledat v předvolebních řečech kandidátů i nějaký smysl.

Druhá, neméně důležitá oblast. Zůstane velkým selháním médií, že se zalekla na poslední chvíli před volbami vážně uchopit velmi znepokojivé informace o velmi zvláštní slabosti Filipa Turka pro nacistické symboly, nacistická gesta i pro nacistické narážky v jeho „chlapácké“ komunikaci na sociálních sítích. Co se mohl volič Filipa Turka v těchto volbách naučit, je tedy i to, že je dobré vnímat celý kontext kandidátovy osobnosti, včetně jeho výroků a činů z doby před vstupem do politiky, jakkoliv se od nich kandidát distancuje a snaží se je vytlačit jako záležitosti „mimo kontext“. Představa, že pro potřebu fungování v politice se kandidát lusknutím prstu může odstřihnout od svých předchozích názorů a způsobů, je pouhou iluzí, jakkoliv se do ní Filip Turek snaží voliče ponořit.

Nám všem pak budiž volební úspěch „ODS revival“ nadějí, že se Filipu Turkovi a spol. podaří ze současné ODS přetáhnout všechny zbývající klausovské kmotry, kteří dosud ještě nestačili přeběhnout k SPD a kteří dělají nové tváři ODS jen ostudu. Jen po jejich odchodu se ODS bude moci od své hrůzyplné minulosti úplně odstřihnout a definitivně potvrdit cestu směrem k moderní středopravicové straně. Až poté bude moci celá vládní koalice vážně pomýšlet na úspěch v parlamentních volbách, protože nepřehlednost současné ODS rozkročené od seriózních politiků až po kontroverzní osoby Klausova střihu spoustu voličských hlasů odrazuje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz