Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak jsme vyřešili touhy Marka - Youtubera s autismem po „dospěláckých“ věcech

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mira Slouka

Nabít, zamířit a PAL!

18. narozeniny pro Marka nebyly snadné. Měl spoustu tužeb, které nemohly být splněny. Jak se nám podařilo vše zvládnout?

Článek

V článku Youtuber s autismem oslavil 18. narozeniny, čelí dalším výzvám z března tohoto roku jsem se zmínil o problémech, se kterými jsme se museli popasovat dosažením Markovy plnoletosti. Popsal jsem zejména trable, které vznikly díky jeho touze mít samostatné bydlení. Kromě toho však chtěl například mít partnerku a děti, chodit do práce jako já a řídit auto. Z těch úsměvnějších třeba toužil ochutnat alkohol, zjistit jak chutná kouření, chtěl navštívit noční klub a vystřelit si ze zbraně. V článku jsem naznačil, že jsme mu některé touhy splnili, které to byly si můžete přečíst níže.

Samostatné bydlení jsme pro něj zajistit nedokázali, ale jak se říká, nemusí pršet, stačí když kape. Markova máma stejně musela vyřešit problém s malým bytem, a tak se přestěhovala i s Markem, jeho sestrou Janou a babičkou, o kterou pečuje, do Olomouce do velkého bytu, takže má Marek svůj pokoj, kde má svoji televizi a svoji rychlovarnou konvici na čaj a to celé je v milované Olomouci, čímž se jeho představa samostatného bydlení docela naplnila.

Co se týče palčivé tužby, která se týkala partnerky a dětí, tento problém se nám zatím podařilo vysvětlit tím, že není povinností mít v osmnácti letech partnerku a děti, dokonce spousta dospělých mít děti nikdy nebudou a není na tom nic špatného ani divného. Causa „partnerka & děti“ se nám tedy podařila odsunout na dobu neurčitou budoucí, třeba už to tak i zůstane.

Horší je to s prací, respektive s tím, že jej nikde nechtějí zaměstnat. Sice jsou teoretické možnosti práce pod dohledem asistenta, podobně jako třeba ve francouzském filmu Výjimeční (orig. Hors normes) z roku 2019, ale asi je v tomto Francie dále. Možná tušíte, jaký je rozdíl mezi teorií a praxí… Prakticky není jediné pracovní místo, kde by mohl pod dohledem asistenta pracovat. Navíc jeho finanční požadavky, které jsou v řádu stovek milionů, by mu asi stejně nikdo nedokázal splnit. 😀

A tak, abychom ho neodpálkovali se vším, vyřešili jsme alespoň jeho tužby s alkoholem, kouřením a střelbou. To bylo tak.

Svůj velký den 18. narozenin nejprve strávil v mé společnosti, kdy jsem jej v rámci narozeninového dárku, vybavil asi půltuctem miniatur (0,05 l) nejznámějších lihovin a také parádním doutníkem ve vlastním futrálku. Pak jsem jej k večeru vrátil domů k mámě, kde již na něj čekali s večeří, dárky a oslavou.

Teď budu jen vyprávět, protože jsem u toho nebyl přítomen. Marek prý sedl ke stolu a prohlásil, že chce ochutnat alkohol. Z jedné miniatury ode mne, myslím, že to bylo Malibu, mu nalili trochu do panáka (nebo jak se u nás říká do frťana), Marek přičichl, ochutnal na jazyk, odložil, nehnul ani brvou. Pak požádal o víno. Nalili mu sekt, ten ani neochutnal, neboť mu vadí bublinky, a poprosil o oblíbený pomerančový džus. Takže tím byl vyřešen, věřím navždy, alkohol. Podobně probíhala degustace nejprve elektronické a následně pak i klasické cigarety. Ale ten rituál byl jak z filmu. Vzal si bundu, šel na balkon, sedl si ke stolečku, nožku přes nožku, jak to dělá jeho máma, vzal si cigaretu, kterou mu zapálila, on jednou potáhl, cigaretu s díky odložil a tím byla vyřešena navždy i otázka kouření 😀

Střelba již byla opět v mé režii, kdy jsem se na splnění přání poctivě připravil, oprášil jsem a promazal vzduchovku po tátovi, našel jsem dokonce i diabolky z roku 1996… No, a jak to bylo dál už se můžete vidět na videu.

Jak jste si mohli přečíst a shlédnout, někdy je život s autistou úsměvný, někdy přichází i těžší chvilky, ale rozhodně to je život zajímavý, a věřím, že většina rodičů vše nakonec zvládne.

O to víc však apeluji na stát a občany, kteří mají moc, peníze či vliv, aby těm rodičům, kteří to nezvládají, opravdu účinně pomohli! Oni to opravdu potřebují! Děkuji!

Také děkuji, pokud jste dočetli až sem a budu moc rád, pokud si přečtete i předchozí články. Za vaši zpětnou vazbu, komentáře i lajky vám budeme s Markem moc vděční. Také si, prosím, zapněte odběr Markova YouTube kanálu, pokud vás videa v článcích zaujala.

Přejeme vám krásný den!

S úctou,

Mirek & Marek Sloukovi

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz