Hlavní obsah
Cestování

Výlet na moravský Blaník. Vrch Bradlo vám představí Marek - Youtuber s autismem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mira Slouka

Pohled na Libinu z Bradla

Zajímají vás informace o různých místech, jako jsou historická jádra měst, zajímavosti a kuriozity v Česku? Tentokrát vám představíme Bradlo.

Článek

Když se řekne Bradlo, místním se okamžitě vybaví především skalní útvar na vrcholu kopce, který se vypíná do výše 599 metrů nad hladinu moře, na severozápadním okraji úrodné Hané. Každý, kdo tudy projíždí od jihu, však vidí kopec, připomínající posvátnou horu Blaník, takže podobně, jako se říká Velkému Kosíři hanácký Mont Blanc, tak se Bradlu říká moravský Blaník. Můžete o tom vést spory, můžete s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat.

A na tento krásný kopec, zakončený ještě krásnější vyhlídkou, jsme s Markem jednoho překrásného dne vyrazili. Nejkrásnější na tom všem bylo, že jsme cestou potkali pocestné. A nebyli to jen tak obyčejní pocestní. Byli to horolezci a horolezkyně, kteří tento skalní útvar z kvarcitu na vrcholu Bradla využívají pro trénink na zdolávání záludnějších skal, hor i velehor. Třeba se sem přijede podívat i Adam Ondra. Jak můžete vidět ve videu, dokonce jsme s horolezkyněmi zinscenovali krátký rozhovor. No spíš by se dalo napsat rozhovůrek. A kdyby vás náhodou zaujalo, proč Marek jednu z horolezkyň oslovil přátelsky křestním jménem, nejednalo se v ten moment o žádnou impertinenci, ale naprosto nečekaně a bez jakékoliv domluvy jsme se na Bradle potkali s mou neteří a Markovou sestřenicí Andrejkou.

Natáčení videa díky tomu dostalo zcela nový rozměr a stalo se i kratičkou reportáží z horolezeckého dne. Nakonec vše dobře dopadlo a nikdo nespadl jako při naší dřívější cestě na nedalekou zříceninu hradu Rabštejn, kde jsou také skály oblíbené horolezci, kdy jsme byli svědky pádu, naštěstí bez velkého zranění.

Jak už je mým zvykem, raději méně textu, ať máte čas se mrknout na video o Bradle, které natočil můj syn, Marek Slouka - Youtuber s PAS.

Pokud se vám naše video líbilo, chtěli byste Bradlo a zejména vyhlídku navštívit osobně, není nic jednoduššího. Sedněte do vlaku, dojeďte do Olomouce a poté místní lokálkou směr Šumperk. Nedávno došlo k modernizaci trati, takže se místo v padesátiletém motoráčku svezete na jedné z nejmodernějších tratí, kde dokonce testují systém ETCS. Vystoupíte buď na zastávce Libina, nebo zastávce Nová Hradečná, a pak už musíte po svých, přičemž pak můžete nastoupit na druhé zastávce, než na které jste vystoupili. Prostě paráda!

Foto: Mira Slouka

Mapa

Tak se mějte krásně a pokud se vydáte na Bradlo osobně, třeba tam potkáte i moji neteř Andrejku, tak ji pozdravujte.

Mějte s krásně, zdraví vás Mirek & Marek Sloukovi

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz