Hlavní obsah
Cestování

Velký Kosíř: Znáte nejvyšší vrchol rovinaté Hané? Ukáže vám ho Youtuber s Autismem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mira Slouka

Zajímají vás informace o různých místech, jako jsou historická jádra měst, zajímavosti a kuriozity v Česku? Tentokrát vám představíme Velký Kosíř.

Článek

Hanácké Mont Blanc

Nebo správně česky hanácký Mont Blanc. Také se mu říká hanácká velehora. Ano, Velký Kosíř, vrchol, pokud by ležel v Krkonoších nebo Jeseníkách, ani pes by po něm neštěkl. Ale protože leží v oblasti, které se říká Haná, kde si moc nezalyžujete, kde nejde vypsat horskou etapu v cyklistickém závodě a kde je při povodni půlka Hané zatopená, jak se ukázalo v strašných povodních roku 1997, je tento kopeček pro místní obyvatele „velehorou“. Posuďte sami, její výška je 442 metrů nad mořem, což je pro Hanou něco jako Gerlachovský štít pro Vysoké Tatry nebo Sněžka pro Krkonoše.

A co bychom byli za Hanáky, kdybychom se na tuto, téměř posvátnou, horu nevydali? Nešlo tedy jinak a vyrazili jsme na horu až nahoru, relativně brzy po našem zahájení natáčení videí. Vybrali jsme si opravdu luxusní počasí, ostatně posuďte sami:

okluzní fronta … :-) no dobře, to už jsme tu měli…

Po pravdě počasí bylo až tak luxusní, rozumějte horké, že jsem začal přemýšlet, zda jsme vzali dost zásob, abychom nedopadli jako výprava Čecha Karla Němce při jejich dobývání Severního pólu, kdy s hrůzou zjistili, že jejich zásoby měly být krát dvě. Naštěstí se ukázalo, že já, poučen jejich chybou, jsem zásoby dimenzoval dostatečně. Takže jsme přežili nejen cestu nahoru, dokonce jsme bezpečně našli i cestu zpátky a nemuseli jsme si zpívat píseň proti trudomyslnosti…

Vše dobře dopadlo a díky tomu vám můžeme nabídnout následující záběry. Pokochejte se výkladem a výhledem na širé pláně naší krásné Hané.

Je to jedno z našich prvních videí a je to na kvalitě poznat, ostatně je mnohem lepší navštívit toto krásné místo osobně a pokochat se krásným výhledem, který za jasného počasí umožní vidět opravdu velmi daleko. Výstup není nijak náročný a místo je opravdu krásné. Pravidelně ho navštěvuje mj. i náměstek hejtmana Olomouckého kraje pan Dalibor Horák.

Jestliže vás můj článek bavil, zapněte si odběr. A pokud si zapnete odběr Markova Youtube kanálu, budu moc rád. A Marek bude rád, když mu video okomentujete a nebo mu alespoň dáte lajk.

Mějte se všichni moc krásně! A brzy, doufám, opět tady na Seznam médium u dalšího článku.

S úctou,

Mirek & Marek Sloukovi

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz