Hlavní obsah
Cestování

Odkud jsou Olomoucké tvarůžky, když ne z Olomouce? Ukáže Marek, Youtuber s autismem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mira Slouka

Zajímají vás informace o různých místech, jako jsou historická jádra měst, zajímavosti a kuriozity v Česku? Tentokrát vám představíme Loštice.

Článek

Slyšeli jste někdy název Loštické tvarůžky? Nebo selské tvarůžky?

Já tedy ne, a přitom nějak takto by se měl tento pikantní, zrající a výrazně vonící sýr, vyrobený z netučného kyselého tvarohu, spíše jmenovat. A proč se tedy jmenuje Olomoucké tvarůžky? První písemná zmínka o takto vyráběném sýru je z patnáctého století. Tehdy se tvarůžky vyráběly ve vesnicích v okolí Olomouce a prodávaly se na trhu v Olomouci. Proto se jim začalo říkat Olomoucké tvarůžky.

A.W.

V Lošticích již v roce 1876 zahájila firma A.W. moderní výrobu tvarůžků. Tehdy ji založili pan Josef Wessels s manželkou a firma se postupně stala největším výrobcem tvarůžků. Pojmenování firmy A.W. je podle syna zakladatele, pana Aloise Wesselse. Po druhé světové válce a nástupu socialismu byla firma znárodněna a její sláva postupně upadala, zejména proto, že jak bývalo tehdy zvykem, znárodněné firmy komunisté ždímali, ale moc do nich neinvestovali. Naštěstí v roce 1991 byla firma v restitucích vrácena potomkům původních majitelů, kteří se pustili do díla a obnovili výrobu. V současné době firma A.W. v Lošticích zaměstnává cca 180 zaměstnanců a ročně vyrobí přes 2 200 tun tvarůžků, které vyváží také do sousedních zemí. Dokonce je plánem majitelů postavit novou výrobní halu a výrobu značně navýšit.

Muzeum tvarůžků

V roce 1994 firma A.W. otevřela ve své původní výrobně muzeum, které velmi významně pomohlo k popularizaci tohoto druhu sýru. Vnitřní dispozice však neodpovídaly požadavkům majitelů na rozvoj muzea, a proto bylo rozhodnuto vybudovat úplně nové muzeum, které bylo slavnostně otevřeno v roce 2014.

A tady se nachází přesně to místo, kde si opět zasloužíte, moji milí čtenáři, abyste přestali číst a pustili si video, které vám ukáže nejen Muzeum Olomouckých tvarůžků, ale Marek vám v něm představí i nejzajímavější lokace Loštic.

Co na muzeum a celkově na městečko Loštice říkáte? Líbilo se vám video? Budeme moc rádi, pokud nám napíšete vaše pocity pod článek do diskuse a nebo necháte Markovi komentář přímo ve videu. Moc vám děkujeme!

S úctou, Mirek & Marek Sloukovi

P.S. Kromě firmy A.W. v Lošticích sídlí ještě další významná firma, která zaměstnává velkou spoustu obyvatel z Loštic a okolí. Jmenuje se ZLKL, s.r.o. a  působí zejména v oblasti strojírenské výroby včetně automotive. Mně je ctí, že v této firmě, která patří do žebříčku 100 nejlepších soukromě vlastněných firem, mohu pracovat.

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Olomouck%C3%A9_tvar%C5%AF%C5%BEky

https://www.tvaruzky.cz/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz