Hlavní obsah
Cestování

Svatý Hostýn pohledem Marka - Youtubera s autismem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mira Slouka

Zajímají vás informace o různých místech, jako jsou historická jádra měst, zajímavosti a kuriozity v Česku? Tentokrát vám ukážeme poutní místo Svatý Hostýn.

Článek

Svatý Hostýn je významné mariánské poutní místo, které se nachází ve Zlínském kraji, na jednom z hlavních vrcholů Hostýnských vrchů. Severozápadně od vrcholu najdete město Bystřici pod Hostýnem a dva kilometry severně jsem já, v obci Chvalčov, bydlel až do loňského roku. Možná i díky tomu, především však díky místu samému, jsem na Hostýně byl mnohokrát a bylo by hříchem, kdybychom s Markem nenatočili o tomto impozantním místě reportáže. Ano, píši v množném čísle, protože jsme natočili videa dvě. První je z 5. června 2021 a novější je natočeno 12. listopadu 2022.

I přesto, že jsou videa od sebe časově vzdálená jen rok a půl, musí i laik zaznamenat obrovský Markův posun ve srozumitelnosti, frázování i intonaci, což mě opravdu velmi těší a dává mi to sílu pokračovat.

Co se týče Hostýnu z pohledu turisty amatéra, musím říci, že převýšení pro pěší je poměrně významné, takže osoby bez fyzičky se asi docela zapotí. Naštěstí nahoru vede více tras. Strmých a ještě strmějších, takže pokud se na takový výšlap necítíte, můžete využít i autobusové, skoro by se dalo říci kyvadlové, dopravy. Pokud jste naopak sportovci tělem i duší, můžete si cestu zpříjemnit i bicyklem. Jakmile se tedy dopravíte až nahoru, můžete se občerstvit v příjemné restauraci Penzionu Ovčárna nebo je možné si koupit jídlo, pití i různé suvenýry též v mnoha stáncích či Poutních domech.

Samotnému areálu dominuje barokní poutní chrám Nanebevzetí Panny Marie, vedle kterého stojí novobarokní kaple sv. Jana Sarkandra. A víte co, proč vám vlastně mám popisovat, co se na místě nachází, když se můžete podívat na videa? Tak se mrkněte.

Video č. 1

Video č. 2

Za vaše komentáře a jinou zpětnou vazbu vám budeme moc vděční. Také si zapněte odběr Markova YouTube kanálu, pokud vás videa zaujala.

S úctou,

Mirek & Marek Sloukovi

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz