Hlavní obsah
Umění a zábava

Blažena ze Slunce, seno,… vyměnila hraní za knížky a klid na vsi, její dcera je v rukách miliardáře

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Palickap / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Málokterá herečka je tak spjata s jednou rolí jako Veronika Kánská s postavou Blaženy Škopkové z Troškovy bláznivé trilogie Slunce, seno,…Herectví se již dávno nevěnuje, žije klidným rodinným životem na vesnici a letos v říjnu oslaví 58. narozeniny.

Článek

Rodačka z Prahy snila o hvězdné kariéře už od dětství. Chtěla se stát herečkou, zpěvačkou nebo modelkou a pilně na tom pracovala zasíláním svých fotografií do modelingových agentur či návštěvami filmových konkurzů.

Klíčovým momentem byla její účast na konkurzu na dětskou roli v Troškově snímku Bota jménem Melichar. Roli sice tehdy nezískala, protože se pozdávala na dětskou roli příliš vyspělá, ale zaujala, a po pár letech si na ni Troška vzpomněl při obsazovaní postav do filmu Slunce, seno, jahody (1983). To bylo Kánské pouhých 16 let, ale zde se jí její vyspělost a to, že vypadala starší naopak vyplatila a rolí Blaženy Škopkové se navždy a nesmazatelně zapsala do dějin české kinematografie. Byla obsazena i do dalších dvou pokračování této nesmrtelné trilogie, která baví diváky již přes 40 let. Hlásila se opakovaně na studia pražské DAMU, ale nebyla přijata. Má vystudované gymnázium.

Blaženy se nezbavím, to je nálepka, kterou mě označují všichni, až mě to štve. Každému říkám: Já se jmenuji Veronika! Jenže lidi si mě spojují s filmy a nikdo mi to neodpáře
Veronika Kánská pro deník Blesk, 2021

Objevila se ještě v roli zdravotní sestry Lucie v Discopříběhu 2  (1991), nějakou dobu ještě vystupovala se zájezdním představením Heleny Růžičkové a pak se nad ní vody herectví nadobro uzavřely. Nad hladinu se zatím vynořila pouze jednou v roličce ve filmu Kanadská noc (2008), kde hrála po boku hereckých hvězd Dagmar Havlové a Viktora Preisse. Zapadla tak v podstatě na doživotí do škatulky herečka (spíše jen představitelka) jedné role.

Živila se mimojiné jako pracovnice cestovní kanceláře nebo prodavačka zmrzliny a poté se odstěhovala do malé vesnice u Chlumce nad Cidlinou, kde žije dodnes a vykonává profesi knihovnice. Vdaná není, žije s přítelem. Má syna Adama (česrtvě dospělého) a dceru Annu Marii (30), která jakoby své matce z oka vypadla.

Právě její dcera se před časem vynořila především v bulvárních médiích jako partnerka bývalého automobilového závodníka a českého miliardáře Richarda Chlada, který je o 31 let starší než ona. V loňském roce proběhla svatba na Maledivách, které se účastnila i Veronika. Pro její dceru to bylo pravděpodobně nečekané, protože účast matky nebyla domluvená a vše se odehrálo tajně jako překvapení.

Hodně lidí vztah mladé holky a mého vrstevníka odsuzuje. Já říkám, že to je její a jeho život. Anička je dospělá a chytrá. Je to inženýrka, tak asi ví, co dělá. Asi jí to takto vyhovuje. Vždycky měla a chtěla starší partnery, protože se stejně starými kluky si nerozumí a nemá si s nimi co říct. Konečně našla partnera, se kterým je spokojená. Mají si o čem povídat, cestují a pořád spolu cvičí, což jí také vyhovuje. Mají tedy v podstatě prima život. Na to si člověk zvykne. Když jsem přišla poprvé k Richardovi do baráku, říkala jsem si: „Panebože, dům 60+1 a level milion.“ Při dalších návštěvách už se mi to ale líbilo.
Vyjádření Veroniky Kánské ke vztahu její dcery v pořadu TV Óčko Limuzína, 2021

Díky dceři se tak po letech do hledáčku médií dostává i Kánská, která je se svým nynějším klidným životem spokojená, nicméně pokud by dostala znovu příležitost objevit se ve filmu, neodmítla by. Je tak otázka času, jestli ještě „Blaženu“ někdy uvidíme hrát.

Anketa

Máte v oblibě Troškovu trilogii Slunce, seno,...?
Ano, sleduji opakovaně
90,4 %
Nijak zvlášť, jednou nebo párkrát jsem ji viděl / a
6,6 %
Ne, nemám ji v oblibě
2,1 %
Nevím / Neviděl / a jsem
0,9 %
Celkem hlasovalo 2014 čtenářů.

Použité zdroje:

https://www.csfd.cz/tvurce/34689-veronika-kanska/prehled/

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Veronika_Kánská

https://www.dotyk.cz/magazin/veronika-kanska-blazena-dnes/

https://ocko.tv/limuzina/veronika-kanska-limuzina-s-mirou-hejdou.A211102_140618_ocko-limuzina_lsmv

https://zivotvcesku.cz/veronika-kanska-zije-v-domku-na-vesnici-pozornost-pouta-krasna-dcera-blazena-ze-slunce-seno-promluvila-o-jejim-vztahu-s-miliardarem/diskuze/

https://www.tvguru.cz/jak-dnes-zije-veronika-kanska-alias-blazena-skopkova-z-kultovni-trilogie-slunce-seno/

https://www.blesk.cz/clanek/celebrity-ceske-celebrity/692692/veronika-kanska-slavi-55-narozeniny-utrapy-kvuli-blazene-a-dcera-randici-s-miliardarem.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Veronika Kánská

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz