Hlavní obsah
Lidé a společnost

Farář Otík ze Slunce, seno: herec Luděk Kopřiva naopak ženy proháněl. Ženil se ještě po sedmdesátce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Richenza / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Hoštický kostelík s farou jako sídlo faráře Otíka, Cecilky a klanu místních seniorek

Luděk Kopřiva byl mistrem mnoha malých rolí, kterým dokázal vdechnout jedinečnost a význam. Přesto je navždy zapsán do filmových pamětí pouze jako hoštický farář Otík. V soukromí byl však tento drobný muž velkým záletníkem a žárlivcem.

Článek

Účinkoval ve více jak stovce filmů a seriálů. Tohoto všestranně nadaného filmového i divadelního herce má však drtivá většina diváků spojeného pouze s rolí bláznivého a vlezlého faráře „Sodomy Gomory“ Otíka z komediální Troškovy trilogie Slunce, seno,…a je to velká škoda.

Herec Luděk Kopřiva měl svoji kariérní cestu předurčenu již od dětství, kdy jej tatínek, nadšený ochotník, brával s sebou do divadla. Jeho studia vedla na hereckou konzervatoř a v roce 1948 absolvoval také vysokoškolské herectví na pražské DAMU, kam se jako velký talent dostal na první pokus.

Foto: Neznámý autor / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Táhlo ho to zejména k divadlu. Po škole se až do roku 1960 věnoval oblastním prknům v Ostravě a Plzni a následně působil dalších dlouhých 30 let na pražské scéně Divadla E. F. Buriana, poté se odebral do hereckého důchodu. Kromě divadelního a filmového herectví působil také v rozhlase a byl dobrý také v hraní dabingovém.

Do filmů si ho režiséři tak trochu zaškatulkovali na vedlejší role. Jeho drobná, živá postava, temperamentní povaha, výrazná gestikulace a specifický hlasový projev ovšem každou roli povýšily na výraznou. Kromě hoštických komedií si jej možná vybavíte také jako divadelního režiséra Branda z komedie Pane, Vy jste vdova! (1970) nebo jako choreografa Huga z filmu Jak svět přichází o básníky (1982), kde exceloval po boku Pavla Kříže jako studenta medicíny Štěpána Šafránka. Jeho zcela posledním filmovým počinem bylo neúspěšné sci-fi Nexus (1993).

V soukromí byl Kopřiva zamilovaný a oddaný svojí ženě, rozhlasové redaktorce Olze, nicméně se s vášní oddával i jiným sukním, u žen měl i přes svůj malý vzrůst velké úspěchy. Jeho loď ale vždy zaplouvala do domácího přístavu. Jeho manželka mu zálety trpěla a byla mu údajně věrná, on ale možná v duchu pořekadla „Podle sebe soudím tebe“ vykazoval známky velké žárlivosti a svoji ženu kontroloval a dokonce na ní líčil pasti.

Pokoušeli se o dítě, ale nebylo jim bohužel dopřáno. Nepomohly ani časté změny prostředí a mořské pobřeží, kam přes léto jezdívali. Kopřiva to nesnášel lehce a utápěl se většinu dospělého života v alkoholu. Jeho stav se zhoršil poté, co mu milovanou ženu vzala na konci 80. let rakovina. Bezdětný herec nedokázal žít sám a seznámil se se svojí druhou budoucí ženou Evou, které vzala protějšek také rakovina. Začali spolu žít, a když bylo Kopřivovi přes sedmdesát let, vzali se.

Jejich velikou vášní se stalo cestování, a to i do vzdálených končin naší planety. Byli plni elánu, postavili si nový dům a pak přišla další rána osudu - herec se začal potýkat s Parkinsonovou nemocí. Ta postupovala velmi rychle, uvrhla herce do apatie a ten se uchýlil navrhnout si vlastní náhrobek na hřbitově. Zemřel v roce 2004 ve věku osmdesáti let.

Na věky si tak díky roli faráře Otíka zajistil věčnou slávu. Role ho provázela celý život. Lidé mu nosili děti k pokřtění, a když jej stavěl policista při dopravním přestupku, nechal jej být s úsměvem a se slovy „Sodoma Gomora, velebnosti, jeďte“.

Použité zdroje:

https://zeny.iprima.cz/ludek-kopriva-farar-otik-chorobne-zarlil-zenu-sledoval-pred-smrti-vse-utratil-112209

https://www.super.cz/clanek/celebrity-ludek-kopriva-80-rozhodne-jako-zbozny-farar-otik-nezil-po-sedmdesatce-si-nasel-novou-lasku-716716

https://www.fdb.cz/lidi-zivotopis-biografie/19945-ludek-kopriva.html

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Luděk_Kopřiva

https://www.csfd.cz/tvurce/1694-ludek-kopriva/biografie/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Luděk Kopřiva

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz