Hlavní obsah
Umění a zábava

Jiřina Jirásková na roli Hubičkové ve Slunce, seno,… zanevřela a v posledním díle už být nechtěla

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Neznámý autor / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.5

Role zpěvanky Hubičkové v trilogii Slunce, seno,… padla Jiráskové do klína po dlouhých letech politických represí a zákazu filmování. S vděčností natočila první a druhý díl, ale pak se jí opět dařilo a v posledním porevolučním dílu už hrát nechtěla.

Článek

Jedna z prvních dam našeho herectví v mládí nerozvážně spolupracovala s minulým režimem. Podpořila mimojiné i vykonstruovaný proces s herečkou Jiřinou Štěpničkovou, která tak byla neprávem dlouhá léta vězněna, za což se Jirásková opakovaně omluvila.

Jak léta ubíhala a herečka nabírala na věku a zkušenostech, spolupráce se stranou se jí zamlouvala méně a méně. Vše vyústilo v její odchod z KSČ v roce 1970 a vzápětí dostala hereckou stopku na více než deset let.

A v tuto chvíli přichází na scénu režisér Zdeněk Troška, který Jiráskové hodil záchranné lano v podobě role učitelky a „rosničky“ Hubičkové ve filmové trilogii Slunce, seno,…Herečka byla stále pod zákazem a Troška se tak uchýlil k důmyslné lsti. Naoko se na roli dohodl s herečkou Laďkou Kozderkovou, která těsně před natáčením fingovaně onemocněla. V časovém presu Troška protlačil do role právě Jiráskovou, neboť byla hned k dispozici a navíc měla chalupu v Malenicích, čili kousek od jihočeských Hoštic, kde se natáčelo. Plán vyšel a Jirásková byla vděčná, že může natáčet.

Připomeňte si Jiráskovou na snímcích níže ve dvou klíčových rolích - zamlada ve filmu Světáci (1969) s Jiřinou Bohdalovou a Ivou Janžurovou a později ve filmu Fany (1995) opět s Jiřinou Bohdalovou. S tou byla Jirásková celoživotní kamarádka.

Nicméně čas plynul, herečka mohla opět hrát, dostávala charakterní, složité, vážné role, začala dokonce od roku 1990 řídit pražské Divadlo na Vinohradech na dlouhých deset let a v kontextu toho všeho jí stále předhazovaná role Hubičkové v lidové komedii přestala vonět. A když Troška po revoluci točil poslední ze série „Erotiku“, nechtěla v tom Jirásková vůbec hrát a údajně dokonce pronesla, že nebude hrát v nějaké fekální komedii. Nakonec se nechala přemluvit s tím, že dá režisérovi pouze tři natáčecí dny a role bude upravena, aby se ve filmu skoro neobjevila.

Její chování na place a povýšená přezíravost se velmi nezamlouvala Heleně Růžičkové, která se na Jiráskovou naštvala a prohlásila, že pro ni tato herečka skončila. Růžičková se postavila za režiséra a svého kamaráda s tím, že se jedná ze strany Jiráskové o podraz poté, co pro ni Troška udělal a jak jí před časem pomohl a ona se k němu nyní otočila zády.

Trošku pozapomněla, co pro ni Zdeněk udělal. Jen jeho zásluhou se po letech coby zakázaná herečka objevila na filmovém plátně. Pak si stěžovala, že hrála v životě obrovské role, třeba Sestřičky, ale všichni ji znají jako učitelku Hubičkovou
Scénárista Slunce, seno,... Petr Markov pro deník Blesk

A skutečně, vybavte si - najednou se ve Slunce, seno, erotika zničehonic vynořila její filmová sestra, kterou si zahrála Jaroslava Hanušová, která odtočila i podstatnou část komedie odehrávající se v Itálii a přebrala na sebe většinu role Jiráskové i v Hošticích.

Vztahy Jiráskové s Troškou se tak dostaly na dlouhá léta na bod mrazu, usmířili se teprve pár týdnů před jejím úmrtím, kdy podle slov režiséra sama zvedla telefon, omluvila se mu a vyjádřila vděk, že má na kontě roli, kterou mají lidi v paměti a která jí dala práci ve špatné době.

Použité zdroje:

https://t.tyden.cz/rubriky/jiraskova-se-chovala-jako-reditelka-zemekoule-rika-troska_397026.html

https://www.divadlonavinohradech.com/soubor/Jirina_Jiraskova

https://www.csfd.cz/tvurce/1206-jirina-jiraskova/prehled/

https://youtu.be/-04lPoOV7bQ?si=m1hoJcO4GamPwzP6

https://www.ahaonline.cz/clanek/zhave-drby/200531/pro-dobrotu-na-zebrotu-letity-spor-trosky-a-jiraskove.html

https://www.vasenvtebe.sk/2023/01/09/jirina-jiraskova-odmietala-hrat-vo-fekalnej-komedii-ruzickova-jej-pripomenula-minulost/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz