Hlavní obsah
Lidé a společnost

Malý Jirka Škopek ze Slunce, seno,…dal herectví sbohem a věnuje se ekologickému aktivismu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Richenza / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Současná podoba filmové chalupy rodiny Škopkových v jihočeských Hošticích

Do paměti českého diváka se zapsal nejvíce rolí malého rošťáka Jirky Škopka ve filmové trilogii Slunce, seno…, pamatovat si ho můžete ale i z mnoha jiných snímků. Martin Šotola herectví zanechal a záliba v ekologii ho předurčila k ekoaktivismu.

Článek

Martin Šotola se narodil v roce 1976 v Praze a již nedlouho poté si zahrál svoji první roli novorozeného syna primáře Arnošta Blažeje v seriálu Nemocnice na kraji města. Ve věku 7-15 let zazářil v jeho životní roli chlapce Jirky, syna rodiny Škopkových v populární trilogii Slunce, seno,…Divákům zůstávají v paměti jeho filmové lumpárny jako otrávení králíků nebo škádlení babičky Škopkové v posteli na dvorku, ale také ostré facky a nadávky jeho filmové matky Heleny Růžičkové, která malého chlapce nijak nešetřila.

V domnění, že při natáčení se nepláče, Martin zadržoval slzy a vše trpělivě snášel. Naposledy jsem ho potkal, když mu bylo 16 let. Šel jsem po Václavském náměstí a najednou mě zdraví vysoký kluk, vůbec jsem nevěděl, o koho jde. A on říká: Víte, kdo já jsem? Já jsem Martin Šotola. Vím, že pak pracoval dole na Václaváku jako barman.
Režisér Zdeněk Troška pro rádio Frekvence 1

Mimo tuto zásadní roli hrál ještě v dalších téměř třiceti filmech a seriálech a věnoval se také dabingu. Za všechny role a roličky jmenujme drama Propast (1982), Bota jménem Melichar (1983), Jára Cimrman ležící, spící (1983), Chobotnice z II. patra (1986) či jeho poslední film Záhada hlavolamu (1993). Od té doby již herecky nepůsobí a ani se o to nijak nesnažil. Zůstal tak navždy dětskou hvězdou, které se herectví pod kůži nedostalo.

V současnosti je Šotolovi 48 let a již několik let se z pozice ředitele věnuje hlavně spolku AutoMat, který neformálně vznikl již v roce 2003 a od roku 2007 funguje jako neziskové občanské združení. Spolek hlídá politiky a sleduje čerpání a využívání veřejných financí v  oblasti ekologie a životního prostředí. Zaměřuje se na městský udržitelný prostor a posilování pěší a cyklistické dopravy na úkor té automobilové. Věnuje se projektu Do práce na kole a stojí také za projektem Zažít město jinak, který napomáhá komunitnímu soužití a sousedským vztahům v jednotlivých částech Prahy. Podporuje i vzdělávání žáků mateřských, základních a středních škol projektem Generace U.

Použité zdroje:

https://www.tvguru.cz/s-herectvim-skoncil-pred-30-lety-byvaly-detsky-herec-martin-sotola-je-dnes-ekoaktivista/

https://www.dotyk.cz/magazin/martin-sotola/

https://www.marianne.cz/zabava/jak-dnes-vypada-co-v-soucasnosti-dela-detsky-herec-martin-sotola

https://www.svetzeny.cz/celebrity/ruzickova-ho-neustale-fackovala-co-dnes-dela-jirka-skopek-ze-slunce-seno

https://www.csfd.cz/tvurce/29339-martin-sotola/biografie/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz