Hlavní obsah
Lidé a společnost

Miluna ze Slunce, seno,… je novinářka, moderovala v televizi a ovládá vysoké manažerské posty

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Richenza / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Herečka jedné role se nesmazatelně zapsala do naší fimové tvorby. Když hrála roli servírky Miluny v prvním díle Slunce, seno, jahody, bylo jí pouhých 15 let, ač působila starším dojmem. Poté se od herectví odchýlila směrem k žurnalistice a byznysu.

Článek

Rodným jménem Petra Pyšová se narodila v roce 1967. Již jako malá holčička toužila hrát u filmu. Když pořádal režisér Zdeněk Troška konkurz na dětské role do filmu Bota jménem Melichar, Pyšová se ve svých 14 letech přihlásila. Vybrána nebyla, ale o rok později si na ni Troška vzpomněl, pozval ji na zkoušky do připravované komedie Slunce, seno, jahody (1983) a tentokrát se na ní usmálo štěstí a získala roli Miluny, hlavní soupeřky Blaženy Škopkové. Mimochodem herečka Veronika Kánská, která roli Blaženy ztvárnila, byla stejně jako Pyšová oslovená po nezdaru u filmu Bota jménem Melichar. Troška využil toho, že se slečny neměly moc v lásce ani ve skutečnosti a díky tomu svoje role, kde se navzájem nenávidí, zahrály mnohem lépe a věrohodněji.

Po úspěchu prvního dílu byla Pyšová obsazena jako Miluna i do dalších dvou pokračování ve „Fackách“ (1989) a v „Erotice“ (1991). O tři roky později si zahrála malou roli ve filmu Na krásnom modrom Dunaji a byla to její poslední role.

Mně vlastně až za hodně let došlo, vedle jakých úžasných osobností jsem hrála. Byli báječní, trpěliví a přátelští a nikdy mi nedali najevo, že nejsem herečka.
Petra Pyšová ke své krátké herecké kariéře

Ukončila hereckou cestu a dala se na studium žurnalistiky na Fakultě sociálních věd UK. Po ukončení studií pracovala mimojiné jako hlasatelka v České televizi a kolem roku 1998 jsme ji mohli vídat jako moderátorku Nedělní partie na televizi Prima, což byla obdoba dnešních Otázek Václava Moravce, tedy politicko-diskusní pořad.

Po roce 2000 se pracovně vrhla do bankovního sektoru. Byla tajemnicí představenstva v Komerční bance a posléze nastoupila do eBanky jako PR vedoucí. Díky známosti s Radomírem Lašákem se následně přesunula na pozici manažerky komunikace v ČSA.

Jak vypadala herečka v roli Miluny a jak vypadá nyní se podívejte na fotografiích níže:

Jejím skutečně osudovým mužem se stal až bývalý vlivný manažer ve společnosti ČEZ Vladimír Schmalz. Vzali se, založili rodinu a společně s třemi dětmi - dcerami Kateřinou a Bárou a synem Vladimírem - žijí spokojený rodinný život v luxusní moderní vile v Praze - Hodkovičkách. Nyní používá pouze příjmení Schmalzová.

Bývalá herečka se v letošním roce aktuálně věnuje mimojiné rodinné firmě Solotron Real Estate a dříve byla i jednatelkou ve firmě Agro Kadaň, její muž aktuálně figuruje jako člen představenstva správní rady ve společnosti Pražská Plynárenská, je také předsedou ve firmě Solotron a má pod sebou řadu dalších pozic a členství v různých radách.

Filmová analogie Miluna - Blažena, kde Miluna odjíždí luxusně oděna do Itálie a Blažena ji závistivě zdraví z hoštického dvorku, se tak v podstatě přenáší i do reality. Zatímco Schmalzová zbohatla, po boku vlivného muže ovládá vysoké posty a žije luxusním životem, Veronika Kánská bydlí na vesnici a živí se jako knihovnice.

Anketa

Fandíte ve filmech Slunce, seno,... ohledně Vency Konopníka Blaženě nebo Miluně?
Jsem tým Blažena
32,9 %
Jsem tým Miluna
11 %
Oběma stejně
49,4 %
Nevím / Nemám názor
6,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1975 čtenářů.

Použité zdroje:

https://www.csfd.cz/tvurce/60593-petra-pysova/biografie/

https://www.fajntip.cz/clanky/predstavitelka-miluny-ze-slunce-seno-si-nabrnkla-milionare-20210303-1733.html

https://www.dotyk.cz/magazin/petra-pysova-herecka-dnes/

https://www.dotyk.cz/magazin/petra-pysova-miluna-dnes/

https://zivotvcesku.cz/miluna-ze-slunce-seno-slavi-53-narozeniny-muz-ktery-ji-objevil-prozradil-jak-dnes-zije/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz