Hlavní obsah
Lidé a společnost

Průvodčí Helenka ze Slunce, seno,…přišla o syna a zemřela mladá za stále nevyjasněných okolností

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Szombat78 / Wikimedia Commons / Volná licence

Vlakové nádraží Hoštice u Volyně

Kdo by si nepamatoval legendární hlášku, „Nezastavujeme, máme zpoždění“ a cestující vyskakující za jízdy z vlaku v komediích Slunce, seno. Culíkatou průvodčí Helenku si zahrála studentka JAMU Vlasta Mészárosová, kterou potkal tragický osud.

Článek

Rodačka ze Slovenska vyrůstala v Brně, kde po ukončení studia konzervatoře nastoupila na JAMU. Zde se seznámila s dalším studentem Pavlem Kikinčukem a skrze něj se nepřímo dostala na konkurz do filmu Slunce, seno, jahody (1983). Režiséra Zdeňka Trošku zaujala už z fotografie a role průvodčí Helenky pro něj byla jasná volba. V té době jí bylo pouhých 17 let. Kikinčuk také nepřišel zkrátka a zahrál si roli brigádníka Šimona Pláničky.

Vlastička studovala s Pavlem Kikinčukem na JAMU v Brně. Když jsem pozval Pavla na konkurz, někde jsem tam zahlédl její fotografii a okamžitě mě zaujala. Okatá, sympatická, rozesmátá. Pozval jsem ji tedy také a bylo to. Do postavy průvodčí, kterou jsme potřebovali, byla přesně ta pravá. Byla to její první filmová role, takže chudák, měla ze začátku trochu trému. Jakmile ostych překonala, byla úžasná, naprosto bezvadná. Zhostila se toho velmi dobře. Působila hrozně přátelsky, byla bezprostřední, pořád se smála a byla veselá.
Zdeněk Troška k obsazení Mészárosové pro web Prima Ženy, 2022

Po úspěchu její první role si zahrála kromě pokračování Slunce, seno a pár facek (1989) ještě v šesti filmech, ale za zmínku stojí už jen film Copak je to za vojáka (1987), kde ztvárnila roli Lenky. Poslední roli odehrála v roce 1990 a chtěla se herectví věnovat i nadále, ale dala na čas přesnost rodině. Vdala se a porodila syna. Manželství bohužel dopadlo zle, a to natolik, že její exmanžel vzal jejich syna a odvezl ho sebou do Nizozemí.

Herečka situaci neunesla, psychicky se zhroutila a propadla se do depresí. Spekulovalo se i o alkoholu a dokonce o závislosti na drogách, tyto informace se však nikdy nepotvrdily.

Do světa filmu se zkoušela vrátit a kontaktovala režiséra Trošku ohledně konkurzu v pohádce Z pekla štěstí (1999), role se pro ni ale nenašla. Pak už není o jejím působení nebo hereckých pokusech prakticky nic známo.

Až v roce 2010 přišla zpráva, že Mészárošová předčasně zemřela již v roce 2002. Její úmrtí je dosud nevyjasněné, neví se dokonce ani, kolik jí přesně bylo let - zdroje uvádí nejčastěji 36-40 let. Nejpravděpodobnější verzí je, že za její smrtí stála vrozená srdeční porucha a její už tak slabé srdce neuneslo těžký životní osud.

Použité zdroje:

https://www.kinotip2.cz/clanky/herecka-vlasta-meszarosova-jeji-zivot-i-smrt-zahaluje-tajemstvi-20201223-2276.html

https://zeny.iprima.cz/vlasta-meszarosova-pruvodci-ze-slunce-seno-jahody-zemrela-v-pouhych-36-letech-112679

https://www.dotyk.cz/magazin/vlasta-meszarosova-pruvodci/

https://www.csfd.cz/tvurce/1258-vlasta-meszarosova-sebkova/prehled/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz