Hlavní obsah
Sport

Bitva o Albertu pro Edmonton

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons, CC BY SA 3.0

Hokejové utkání Heritage Classic 2023

V neděli večer se v Edmontonu slavilo. V utkání pod širým nebem porazili domácí Oilers svého rivala z jihu provincie 5:2, a přerušili tak sérii porážek.

Článek

Klasický zápas pod otevřeným nebem, známý jako Heritage Classic, se odehrál na největším kanadském stadionu. Na Commonwealth Stadium utkání sledovalo 55 tisíc fanoušků, podmínky jim k tomu přály ideální – v podvečerních hodinách, kdy zápas začal, panovaly teploty kolem nuly, navíc bylo úplné jasno.

Celý víkend byl ve znamení oslav a akcí, které do Edmontonu přilákaly nejen fanoušky, ale i osobnosti ze světa sportu i kultury. Slavnostní buly obstaral mimo jiné Aleš Hemský, o přestávce po druhé třetině se o hudební vložku postarala rocková kapela Nickelback, která pochází právě z provincie Alberta. Slavní muzikanti se letos v Edmontonu objevili již poněkolikáté – kromě jarního koncertu je zde zkraje roku čekalo i uvedení do Kanadské hudební síně slávy, o což se tehdy na slavnostním večeru postaral kapitán Oilers Connor McDavid.

A právě McDavid byl pro utkání pod širým nebem největším otazníkem. V uplynulém týdnu vynechal dva zápasy Edmontonu pro nespecifikované zranění v horní části těla, nicméně jeho vyjádření na akcích, které o víkendu před zápasem probíhaly, dávala tušit, že si slavné utkání ujít nenechá. McDavid v rozhovorech působil uvolněně, sobotní trénink absolvoval bez jakýchkoliv omezení. Jeho účast zůstávala do poslední chvíle nepotvrzena, ale pro ty, kteří dění kolem Oilers sledují, by jeho nepřítomnost v Heritage Classic byla velkým překvapením.

Jak se stalo v utkáních pod otevřeným nebem napříč NHL tradicí, dorazily oba týmy na zápas v působivých převlecích. Zatímco Oilers se objevili v montérkách a s bezpečnostními helmami na hlavách jako správní zaměstnanci ropných plošin, Flames se převlékli za kovboje, tak jak se to od obyvatel Calgary čeká.

Ještě před úvodním vhazováním a tradičními hymnami byla na stadionu držena minuta ticha za tragicky zesnulého Adama Johnsona, amerického hráče působícího v britském Nottinghamu, který zemřel v sobotu poté, co byl v zápase nešťastně zasažen bruslí do krku.

Do utkání samotného vstoupili jednoznačně lépe domácí, což se postupně projevovalo i v číslech. Jednak poměr střel na branku hovořil jasně pro Edmonton, jednak vyhráli úvodní třetinu 3:1. Utkání bylo hlavně gólovým koncertem obránců – o první gól se postaral Brett Kulak, který je mimochodem rodákem z provincie Alberta, a protože se střelecky prosazuje jen velmi zřídka, z trefy měl pochopitelně velkou radost.

Calgary se v první třetině dočkalo dokonce dvou přesilovek 5 na 3, ale využít dokázalo až tu druhou z nich, a to až v jejím úplném závěru, kdy se prosadil Nazem Kadri. Především on a Jonathan Huberdeau jsou na úvod sezóny terčem ostré kritiky – jednak kvůli jejich špatné hře jako takové, jednak reputaci nenahrává ani výše jejich kontraktů, která není v souladu s předváděnou hrou. Špatné výkony obou se táhnou již od loňské sezóny a nedaří se jim ani pod novým koučem Ryanem Huskou.

Edmonton úvodní více než minutové dvojnásobné oslabení ustál, dokonce se ihned po návratu z trestné lavice dostal do úniku Leon Draisaitl a svojí typickou milimetrově přesnou přihrávkou našel Zacha Hymana, který nekompromisně překonal Jacoba Markströma v brance Flames.

Do konce první třetiny se ještě prosadil Evan Bouchard, když vystřelil po krásných akcích a přihrávkách McDavida a Draisaitla. Obránce Oilers se drží u čela kanadského bodování defenzivních hráčů celé ligy a potvrzuje v tomto směru očekávání, která na něj byla kladena ještě před startem sezóny.

V druhém dějství nastaly okamžiky, kdy Oilers několik střídání po sobě drželi Calgary v jeho obranném pásmu, přesto z toho ale žádný gól nevytěžili. Naopak se prosadili Flames a hra se od té chvíle začala vyrovnávat.

V závěrečné třetině se ale do listiny střelců zapsali už jen hráči Edmontonu. Nejprve se svého vůbec prvního gólu v NHL dočkal obránce Vincent Desharnais – trefa byla sice nejprve připsána Evanderu Kaneovi, když se zdálo, že to byl on, jenž Desharnaisovu střelu od modré tečoval za záda Markströma, o několik chvil později však byl zápis z utkání pozměněn a vytáhlý obránce Oilers se mohl radovat. Svým gólem jen potvrdil zlepšené výkony, které jeho hra vykazovala v posledních zápasech.

Na konečné skóre 5:2 pro Edmonton upravil střelou do prázdné branky Evander Kane, pro něhož bylo letošní utkání Heritage Classic zvláště úspěšné. Na své konto si připsal tři body za gól a dvě asistence, celý zápas působil energicky, snažil se vyvést soupeře z míry, což koneckonců potvrzoval i záznam z mikrofonu, který měl útočník Oilers na sobě připnutý po celou dobu zápasu.

Výhra Edmontonu znamená, že se v tabulce dostal na úroveň právě Calgary. Na samém dně Pacifické divize zůstává s pouhým jedním bodem získaným z devíti zápasů San Jose, Edmonton i Calgary mají bodů pět, přičemž Oilers odehráli o jeden zápas méně. Nyní je čeká několikadenní zápasová pauza – představí se až ve čtvrtek v noci, kdy na domácím ledě, tentokrát už klasicky v Rogers Place, hostí Dallas Stars. Proti takto silnému soupeři půjde o pořádnou prověrku a ukáže se, jak na tom Edmonton skutečně je.

Neděle 29. října 2023, Commonwealth Stadium, Edmonton:

EDMONTON OILERS – CALGARY FLAMES 5:2 (3:1, 0:1, 2:0)

Góly:

Kulak (Kane, Nugent-Hopkins) 1:0 (čas 04:19) (EDM)

Hyman (Draisaitl) 2:0 (čas 09:38) (EDM)

Kadri (Weegar, Huberdeau) 2:1 PP (čas 14:55) (CGY)

Bouchard (Draisaitl, McDavid) 3:1 (čas 16:06) (EDM)

Greer (Weegar, Markström) 3:2 PP (čas 31:28) (CGY)

Desharnais (Kane, Hyman) 4:2 (čas 46:16) (EDM)

Kane (Ryan) 5:2 EN (čas 59:13) (EDM)

Sestava Oilers:

Skinner – Nurse, Ceci, Ekholm, Broberg, Kulak, Bouchard, Desharnais – Draisaitl, McDavid, Foegele, Kane, Nugent-Hopkins, Hyman, Holloway, McLeod, Brown, Erne, Ryan

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz