Hlavní obsah
Sport

Edmonton po dalším nevýrazném výkonu podlehl Philadelphii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cup or Bust. Věta, kterou bezprostředně po vyřazení z play-off od pozdějších vítězů Vegas Golden Knights pronesl téměř v slzách na tiskové konferenci Leon Draisaitl. Snažil se tak odpovědět na otázku, co bude pro Oilers znamenat sezóna následující.

Článek

Nová sezóna začala teprve před deseti dny, ale po čtyřech odehraných zápasech můžeme s notnou dávkou ironie říct, že si hráči Edmontonu zvolili druhou část oné slovní hříčky. Bust. Propadák. Přitom ještě před startem sezóny sami naznačovali, že letos to pro ně skutečně je buď pohár, nebo nic. Byli si jistí, že se budou rvát o to první, aby se v červnu mohl po čtyřiatřiceti letech objevit Stanley Cup opět v Edmontonu.

Věřila jim média a věřily jim i sázkové kanceláře. Hráči sami zdůrazňovali, jak je důležitý výborný start do sezóny. Nechtěli si dovolit ztrácet body, aby měli šanci vyhrát Pacifickou divizi a zajistit si tak lepší výchozí pozici pro play-off. Bude ale pro Edmonton letos vůbec nějaké play-off? To je otázka, kterou si již nyní začínají fanoušci klást.

Ano, sezóna je dlouhá a není nutné panikařit po čtyřech zápasech. Jenže právě tak krátká doba stačila k tomu, aby se Oilers ve své divizi dívali všem na záda, nepočítáme-li outsidera celé ligy, tedy San Jose Sharks. Na vedoucí Vegas Golden Knights ztrácejí propastných osm bodů (Rytíři mají o jeden odehraný zápas více).

Zatím se nedaří v útoku ani v obraně. Tým, který dal za celou loňskou sezónu nejvíce gólů z celé NHL, není zatím schopen dosáhnout ani průměru tří gólů na zápas. Čísla v defenzivě, která patřila po březnovém přestupovém období a příchodu obránce Mattiase Ekholma k nejlepším v lize, jsou nyní děsivá – 17 inkasovaných gólů ve 4 zápasech.

Hráči Edmontonu sami tvrdili, jak moc se jim povedla letní příprava. Leon Draisaitl strávil ve svém sídle na Mallorce jen pár týdnů, poté se přesunul do Ontaria, kde koupil dům, aby mohl většinu času trénovat s Connorem McDavidem a některými dalšími hráči Oilers u slavného Garyho Robertse. Slyšeli jsme o tom, jak skvěle vypadá Philip Broberg, švédský obránce, kterého Edmonton draftoval v roce 2019 v prvním kole. A výsledek? Dnes v noci se Broberg nevešel ani do základní sestavy.

Přitom před včerejším zápasem ve Philadelphii panoval v týmu optimismus, který byl způsoben především kvalitním výkonem před dvěma dny, kdy Oilers zvítězili 6:1 nad Nashvillem. Utkání v Pensylvánii se však od toho v Tennessee nemohlo lišit více. Jak tedy probíhalo?

Poměrně dlouho panoval bezbrankový stav a i počet střel byl vyrovnaný. Jako první však udeřili hráči Flyers a od té doby jako by bylo o všem rozhodnuto. Philadelphia své vedení na začátku druhé třetiny navýšila, když se trefil Cam Atkinson, který se vrací po vleklém zranění. Hráč s číslem 89 v dresu Flyers se prosadil ještě jednou, a to v závěrečné třetině.

O jediný gól Oilers v nočním zápase se postaral útočník Zach Hyman, který ze svého oblíbeného místa před brankou soupeře využil pěknou kolmou přihrávku Connora McDavida od modré čáry a bekhendovou střelou překonal Cartera Harta. O vyrovnání se mohl Edmonton postarat vzápětí při své oblíbené přesilové hře, místo toho ale přišla studená sprcha v podobě gólu Seana Walkera, který se dostal při vlastním oslabení do úniku po netypické chybě kapitána Oilers.

Mimochodem rodák z Edmontonu Carter Hart byl svého času také zmiňován jako možná posila do branky Oilers – letos se mu zatím daří, v zápase s Edmontonem pustil za svá záda jedinou z 23 střel a i jeho zásluhou je Philadelphia na úvod sezóny v tabulce mnohem výše, než se předpokládalo. Flyers vyhráli tři ze čtyř utkání a překvapivě vedou Metropolitní divizi.

Oilers mají rozhodně o čem přemýšlet. Nedaří se jim v žádné herní činnosti, jejich hra je netypicky pomalá, u puků jsou později než soupeři, nedaří se kombinovat, o jejich brankářích již bylo napsáno mnohé. Jack Campbell dostal přednost před Stuartem Skinnerem druhý zápas v řadě. Přestože mu nelze žádný z inkasovaných gólů vysloveně vyčíst, jak se říká, sem tam nějaká chycená střela by se hodila.

Chválit nemůžeme ani tradiční hlavní tahouny Oilers. I když je zřejmé, že se na konci sezóny v čele kanadského bodování pravděpodobně pohybovat budou, jejich hra má k dokonalosti daleko. Connor McDavid ve Philadelphii bodoval ve svém 20. utkání v řadě, počítáme-li i konec loňské základní části.

McDavid strávil proti Flyers na ledě pouhých 18 minut a jedno střídání v první třetině ukončil předčasným odchodem na lavičku, kdy se zdálo, že laboruje s nohou. Kapitán Oilers navíc proti Philadelphii nezaznamenal ani jednu střelu na branku, což se mu například za celou loňskou sezónu přihodilo pouze v jednom utkání.

Dalším soupeřem Edmontonu bude v noci ze soboty na neděli Winnipeg. Hráčům Oilers tedy nezbývá moc času na to, aby si dobře rozmysleli, zda chtějí Cup, nebo Bust. Zatím se totiž jejich nezájem na ledě neshoduje s jejich sny a vyslovenými přáními.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz