Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Komu se vyplatí koupit dálniční známku předčasně? Tady je přesné datum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ministerstvo dopravy České republiky

Od března dálniční známka podraží o více než půlku. Komu se vyplatí koupit ji už teď, i když mu ta stará ještě platí? Klíčové datum je 23. červenec.

Článek

Roční dálniční známka pro benzinová a naftová osobní auta stojí 1500 Kč jen do konce února. Od března cena stoupne na 2300 Kč. U aut na plyn je to zvýšení ze 750 Kč na 1150 Kč. Mnoha lidem se tak vyplatí koupit si novou známku ještě teď za starou cenu, i když jim ta stávající bude ještě nějakou dobu platit. Ale komu přesně se to vyplatí? V novinách píší odhady; tady se konečně dočtete přesné datum platnosti stávající známky, pro kterou to ještě dává smysl.

Nejšťastnějí skupina řidičů: 1. 3. – 29. 3.

Nejsnadnější je to pro ty, kterým stávající dálniční známka končí 28. února. Ti si následující den, posledního února, koupí další dálniční známku na celý rok ještě za starou cenu. Ušetří plných 800 Kč (benzin, nafta), resp. 400 Kč (plyn). Stejně báječně to ale vyjde i těm z vás, kterým stávající známka skončí nejpozději 29. března. Proč? Platnost nové známky lze o 30 dní odložit. Takže když ji koupíte 29. února, můžete nastavit začátek platnosti až na 30. března. A pořád za starou cenu! Vy jste na tom vlastně nejlépe - až do 29. 3. 2025 budete jezdit za starou cenu.

Ušetříme aspoň něco: 30. 3. – 23. 7.

Komu z vás končí platnost stávající dálniční známky mezi koncem března a 23. červencem, kupte si ještě starou dálniční známku 29. února a nastavte si začátek platnosti na 30. března. Ano, nějakou dobu se vám sice budou známky překrývat (takže podruhé platíte za něco, co už máte), ale ve zbytku roku uspoříte (budete jezdit za starou cenu). Bohužel, za rok si o něco dřív budete muset koupit další známku (pravděpodobně už za 2500 Kč). A jak se tyhle plus a minusy sečtou? Kolik přesně každý z vás ušetří? Odpoví následující graf. Poslední, kdo ještě ušetří aspoň něco, je ten, kdo má dálnici zaplacenou do 23. července.

Neušetříme a počkáme si: 24. 7. a dál

Jestliže máte dálniční známku zaplacenou do 24. července nebo do pozdějšího data, nespěchejte. Nic byste neušetřili. Počkejte si a dálnici zaplaťte teprve, až vám stará dálniční známka vyprší. Totéž platí pro ty z vás, kterým sice dálniční známka vyprší dříve, ale chcete si dát pauzu a znovu po dálnici pojedete nejdřív 24. července.

A co kratší dálniční známky?

Tady není třeba odkládat nákup. Ceny měsíčních a desetidenních dálničních známek se naopak snižují! Je to kvůli tomu, že podle nových evropských pravidel nesmí být měsíční známka dražší než 19 % roční známky a desetidenní nesmí stát víc než 12 % roční známky. Bonusem je také to, že od března přibude jednodenní známka. Všechny ceny si můžete najít níže.

A co hybridní a elektro auta?

Majitelé elektro vozů mohou být v klidu. Nadále nic na dálnicích neplatí. Majitelé hybridů už ale platit začnou. Na ceny se podívejte níže.

Tak šťastnou cestu po českých dálnicích!

P.S.: A je to datum spočítáno přesně?

„V novinách psali srpen, vy říkáte 23. červenec, máte to správně?“ Co jsem se dočetl, všichni ostatní to zatím jen hrubě odhadovali, nikomu nestálo za to si to přesně spočítat. Takže ano, toto datum je správně. I když…

...i když finanční fajnšmekři by to mohli chtít počítat jinak - započítat inflaci, diskontní míru, očekávanou životnost vozidla a porovnávat čistou současnou hodnotu budoucích poplatků za dálnici. Tak o tom snad někdy příště. :-) Koho ale inflace zajímá, může si mezitím ukrátit čas článkem o inflaci v roce 2023 a výhledu na rok 2024.

Aktualizace: Výpočet pro finanční fajnšmekry najdete v tomto článku: „Dálniční známka je za starou cenu jen do tohoto čtvrtka. Komu se vyplatí?“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz