Hlavní obsah
Názory a úvahy

ANO by vyhrálo volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miroslav Procházka

Není snadné vládnout těm, kdo si vybírají toho, kdo jim vládne podle toho, co jim slíbí, a ne podle toho, co je a není možné a prospěšné.

Článek

Je třeba si uvědomit, že ten, kdo si hlasy voličů kupuje sliby a rozdává z toho, na co nemá, je populista, který vede tuto zemi do záhuby. Vláda, která rozdává z toho, co jsme si nevydělali, zadlužuje naše děti, které to budou muset zaplatit.

Vzpomínáme, co vše bylo za komunistů bezplatné a co nám komunisti dávali. To je demagogie, které lidé stále věří. Nikdy nic nebylo zadarmo. Stát je nevýdělečná organizace. Nejdřív nám musí vzít z toho, co my vyděláme, aby se pak mohl chlubit tím, co nám dal. Levice se řídí populisticky tím, že bohatým bere a chudým dává.

Problém je v tom, že chudí nevytváří takové hodnoty, aby mohli pomáhat ostatním. Chudý člověk nikomu práci nedá. Tak, že hodnoty, pracovní příležitosti a možnost abychom se všichni měli dobře, vytváří ti schopní, ti bohatí. Proč je Amerika nejbohatším státem? Protože podporuje ty schopné. Ti, co se považují v Americe za chudé, jsou u nás střední vrstva.

Komunistická Čína, která byla hospodářsky na pokraji katastrofy, začala prosperovat, až když povolila schopný lidem zbohatnout? Kdy už přestaneme věřit tomu, že nám vláda dává něco ze svého.

Důchodci, doktoři, učitelé, všichni křičí dejte nám víc peněz a srovnávají své platy s vyspělými státy, kde je produktivita práce mnohem vyšší, a tudíž je z čeho dávat. Nikoho nezajímá, z čeho to má stát zaplatit.

Za první republiky jsme patřili k průmyslově nejvyspělejším státům v Evropě. Rakousko a Německo byli po válce daleko za námi. Pak přišly komunisti se svým populistickým programem a zvítězili ve volbách. Kdyby poctivě řekli, že znárodní i drobné živnostníky a rolníky, nikdy by volby nevyhráli. Znárodněním zničili prosperující ekonomiku. Po sametové revoluci přišel Václav Klaus s kuponovou privatizací a zdevastoval to, co zbylo.

Chci dobré auto, kvalitní bydlení, exotickou dovolenou a nemám na to. Tak si půjčím. Problém půjčky je, že si půjčuji z cizího, ale splácet musím z vlastního. Tam, kde nebyl komunismus, mají lidé větší ekonomickou gramotnost než u nás. My jsme si zvykli, že se o nás stará stát a nenaučili jsme se starat sami o sebe.

Proto by volby vyhrálo ANO.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz