Hlavní obsah
Názory a úvahy

Připadá mi, že s vyšším věkem lidé nemoudří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Nesouhlasím s tím, že si mají mladí lidé vážit starých lidí a mít k nim úctu jen proto, že se dožili vyššího věku. Vážit si máme lidí za to, jací jsou, a ne za to, kolik jim je let.

Článek

Úctu mladých lidí si zaslouží jen ti, kteří mentálně nezestárli. Když si my staří nevážíme mladých lidí, neměli bychom očekávat, že si oni budou vážit nás.

Mladí lidé v roce 1989 měli odvahu se postavit násilí nenásilím. Když studenti mluvili v televizi mluvili jasně, věcně a rozumně. Styděl jsem se za ty, kteří zastupovali starší generaci. Jejích názory byli deformované tím, co prožili. Obdivoval jsem tyto mladé lidi.

Ti, kdo tenkrát byli mladí jsou dnes v parlamentu a já se opět za ně stydím. Připadá mi, že člověk s věkem nemoudří, ale naopak blbne. Není to pravidlo, ale víc si rozumím s mladými lidmi než s lidmi své generace.

Píši o starých a mladých lidech, ale nemyslím tím kalendářní věk. Ale mentální zralost. Jsou lidé staří věkem a mentální zralosti nedosáhli a jsou lidé, kteří jsou věkem mladí a dosáhli mentální zralosti, které mnozí věkem starší nedosáhli.

Na stránkách médií se často objevují názory, které kritizují nespokojené důchodce. A opačné názory, kde nespokojení důchodci si stěžují, že o ně není dostatečně postaráno. Požadují, aby se měli tak jako když pracovali. Neuvědomují si, že důchodový systém je špatný a že na důchody musí vydělat ti, kdo jsou pracovně aktivní.

Představa, že si odváděním peněz šetříme na důchod je mylná. Z peněz, které odvádíme se vyplácí důchody. Takže naše důchody nám platí naše děti. Když chceme vyšší důchody, chceme, aby naše děti měli méně peněz pro sebe a naše vnuky.

Řeší se výše věku, kdy máme nárok na důchod. Věková hranice se zvyšuje. Lidé se dožívají vyššího věku, a pobírají důchod déle. Tudíž, aby bylo na důchody, je třeba být déle pracovně aktivní. Odchod do důchodu stanovený věkem není dobré řešení. Jsou zaměstnání kdy lidé mohou pracovat i když jsou v důchodovém věku a jsou zaměstnání, kdy tuto práci lidé nezvládají, i když ještě v důchodovém věku nejsou. Toto není zohledněno. A tak jsou důchodci, kteří pobírají plný důchod a plat a jsou ti kdo si přivydělat nemohou a musí žít jen z důchodu.

Důchodový věk by se nemusel zvyšovat, kdyby ti, co mají nárok na důchod podle věku si museli vybrat mezi důchodem a prací, která je doposud živila. Pokud můžeš pracovat, nepotřebuješ důchod. Rozhodni se. Hned by bylo méně důchodců a vice peněz na důchody. Bylo by možné určit pracovní místa jako ostraha nebo vrátný, kde by si lidé mohli přivydělat. Ale ne aby vykonávali stejnou práci na plný úvazek a pobírali k tomu důchod. Pokud mohou pracovat v zaměstnání kde pracovali, proč mají dostávat důchod. Ten by měl být pro ty, kdo ho potřebují, ne pro ty, kdo mohou pracovat. A lidé by mohli mít nárok na důchod klidně od 60 let.

Živnostníci a podnikatelé by měli mít vlastní fond, do kterého by dováděli peníze na důchod. Výši důchodu by si stanovili sami, podle toho kolik by odvedli.

Kdyby byl důchodový systém založen na tom, že si šetříme na důchod, pak bychom měli mít nárok na důchod podle odpracovaných let a podle toho kolik jsme do důchodového systému odvedli peněz. Ale výplata důchodů je nastavena tak, že ti, kdo mohou pracovat jsou solidární a platí ty, kdo pracovat již nemohou. Až nebudou moct pracovat oni, budou odkázáni na solidaritu těch, kdo pracují. Tak že práce, nebo důchod. Vyber si.

Naše generace žila ve falešné iluzi, že se o nás má ve stáří postarat stát. Měli jsme dost času, abychom se této iluze zbavili. Chyba porevolučních vlád byla, že to lidem nikdo nevysvětlit a ti, kteří si to neuvědomili, žijí v této falešné iluzi dodnes a nikdo ve vládě nemá odvahu říci lidem, nespoléhejte na to, co dostanete, postarejte se vy sami o to, abyste se měli v důchodu dobře. Pomáhat máme jen bezmocným a staří lidé nejsou vždy bezmocní. Neposuzujme podle věku, ale podle potřeby.

Je mi 71 let. Patřím mezi spokojené důchodce. Měl jsem po revoluci dost času, abych si zajistil, že až budu v důchodu, nebudu finančně strádat. Nic jsem nezdědil a mám jen to co jsem si vydělal svýma rukama.

Byl jsem pětkrát nezaměstnaný, a abych si vydělal na důchod, který pobírám, absolvoval jsem rekvalifikaci. Naučil jsem se pracovat s počítačem a přivydělávám si z domova tím, že pomáhám online lidem v určitém oboru, který jsem se naučil.

Mladí lidé by si měl být vědomi, že i oni budou jednou staří a staří by si měli uvědomit, že když oni byli mladí, byli jiní, než jsou mladí dnes, ale rozhodně nebyli lepší.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz