Hlavní obsah
Jídlo a pití

Zelený čaj je elixírem nejen pro tělo, ale i pro duši

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Zelený čaj je nejzdravějším nápojem naší planety. Zajímá vás, čím se na nejvyšší pozici dostal, ale nemáte čas a chuť studovat rozsáhlé studie a odborné texty? Čtěte tedy dál stručný souhrn toho podstatného.

Článek

O zelený čaj a jeho účinky jsem se začal zajímat někdy v pubertě a od té doby již skoro 30 let tento nápoj studuji neustále a nepřestává mne fascinovat. Načteno mám bezpočet knih a odborných studií a považuji se tedy za odborného laika, který by rád své poznatky shrnul stručně a přehledně ku prospěchu ostatních a pokud byť jediného člověka přiměju ke konzumaci tohoto přírodního malého zázraku, cíl je splněn.

Níže najdete výčet toho hlavního, čím nám zelený čaj významně prospívá, jak se liší jednotlivé druhy čaje a kolik bychom ho měli asi vypít, abychom zakoušeli jeho pozitivní vliv na zdraví.

Katechiny a EGCG

Polyfenolické sloučeniny patří k tomu zásadnímu a nejzdravějšímu na čaji. Známe je také z jiných potravin a nápojů - červené zelí, červené víno, ale i jablka a další plodiny. Jednou ze skupin jsou katechiny, do kterých patří i nejsilnější antioxidant vůbec - EGCG (Epigalokatechin-3-galát). Je mnohem silnější než antioxidační vitamíny C nebo E, vykazuje také antivirotické účinky - dokáže reagovat se strukturními proteiny virů a tím zamezuje jejich vstupu do buněk. Četné studie také potvrzují výrazný účinek EGCG a dalších polyfenolů při prevenci i léčbě rakoviny.

Zelený čaj se řadí mezi hlavní zdůvodnění tzv. asijského paradoxu - navzdory znečistěnému prostředí a vysoké míře kouření tabákových produktů je zde výrazně menší incidence infarktů a celkově potíží spojených s kouřením.

Fluor

Tento prvek působí preventivně proti zubnímu kazu - váže se na sklovinu, zpevňuje ji a blokuje organické kyseliny v narušování zubního povrchu.

Kofein

O významu kofeinu se nemusím mnoho rozepisovat, jistě všichni znáte. Možná jste se setkali s názvem tein - tento dříve mylně používaný termín se přestal používat, když se zjistilo, že jde o stejnou látku jako v kávě. Oproti kávě má zelený čaj dvě výhody - obsahuje kofeinu méně a díky vazbě na další látky v čaji se kofein uvolňuje postupně a pomaleji. Efekt stimulace tak není nárazový s následným útlumem jako tomu bývá u kávy. Potvrzuji z vlastní zkušenosti -mívám odpolední útlumy a po zeleném čaji se mi postupně navrací energie.

Pokud nechcete nebo nemůžete přijímat příliš kofeinu, ale chcete si dopřávat zelený čaj díky jeho dalším benefitům, doporučuji louhovat čaj minutu až dvě, nálev vylít a čajové lístky znovu zalít. Drtivou většinu kofeinu tak odstraníte a další látky se začínají louhovat až kolem třetí minuty a výše, tedy nepřijdete o ně.

V Itálii jsem narazil dokonce na sáčkový zelený čaj bez kofeinu, bohužel v žádné jiné zemi ani na internetu jsem ho nesehnal.

Třísloviny

Látky, které mají antioxidační účinek, dále působí antisepticky, tedy antibakteriálně a antivirově, detoxikují a vykazují svíravé účinky. Podporují vylučování trávicích šťáv a zlepšují tak trávicí proces. Působí také preventivně proti zubnímu kazu - dokáží si poradit s bakteriemi v dutině ústní. Mohu potvrdit tento účinek na sobě - od doby, kdy piji zelený čaj a je tomu již skoro 30 let, jsem měl pouze jeden malý zubní kaz. Samozřejmě to není jen o čaji - hraje roli i genetika, konzumace sladkého apod. - nicméně v kombinaci s fluorem obsaženým v čaji jde o významný faktor v péči o vaše zuby.

Třísloviny dávají nápoji nahořklou chuť. Čím déle se čaj louhuje, tím více tříslovin obsahuje. Pozor na množství, ze kterého si nálev připravujete nebo délku louhování - pokud výrazně překročíte doporučené dávkování a případně si dáte čaj ještě na lačno, vyvoláte tím žaludeční obtíže a zvracení. Opět mohu potvrdit z vlastní zkušenosti. Jako první pomoc můžete použít vysokobílkovinné jídlo - bílkoviny s tříslovinami reagují a zmírňují tak jejich účinek i svíravost.

Ostatní zdravotní účinky

Čaj má mnoho dalších účinků, které ale vykazují i mnohé jiné potraviny, nejde tak o nic specifického. Podporuje a urychluje metabolismus a dává se tak do souvislosti s hubnutím - no, rozhodně tomu nepřikládejte velký význam. Čaj může trochu pomoci, ale bez vyváženého redukčního jídelníčku a pohybu to opravdu nepůjde. Dále působí na dobrý krevní tlak, snižuje hladinu cholesterolu, stimuluje mozkovou činnost, napomáhá kardiovaskulárnímu systému - prospívá srdci a cévám. Podporuje také dobrou psychiku - kofein stimuluje tělo i mysl a příprava a pití čaje může být meditačním prvkem ve vašem náročném dni.

Černý vs zelený vs bílý vs oolong vs matcha

Čaj jako takový - nepočítáme ovocné, bylinkové, roiboos apod. - je pořád jedna a tatáž rostlina - Čajovník čínský (Camellia Sinensis).

Černý čaj je po zpracování lístků zoxidovaný a nálev se zabarvuje dotmava - oxidace způsobuje hnědnutí, podobně jako pozorujeme u nakrájených jablek, kdy enzymy v potravině za přítomnosti kyslíku rozkládají polyfenoly. Proto černý čaj nemá zdaleka tolik polyfenolů a takový zdravotní přínos jako čaj zelený.

Zelený čaj oxidací neprochází a díky tomu si zachovává významně větší množství látek než čaj černý a nálev je světlé hnědý až do zelena.

Bílý čaj je vyroben z nejmladších lístků a pupenů čajovníku, dochází k minimálnímu zpracování a výsledkem je jemnější a sladší chuť nálevu oproti čaji zelenému.

Oolong není nic jiného než čaj zoxidovaný někde na cestě mezi zeleným a černým čajem.

Matcha čaj je japonskou práškovou formou zeleného čaje, která je nejzdravější a obsahuje nejvíce prospěšných látek ze všech zelených čajů. Můžete si jej připravit klasicky nebo i zastudena.

Sypaný nebo sáčkový, kolik ho vypít za den a jak jej správně připravit?

Zde je to spíše o názoru než o faktech. Samozřejmě kvalitativně a chuťově je lepší čaj sypaný. Ale nálevy ze sáčkového čaje, kde jsou lístky drcené, obsahují často více vyluhovaných látek jednoduše proto, že stěny listů jsou mnohem více narušené a lépe tak dochází k přechodu látek do vody a dobrou zprávou je, že polyfenoly jako hlavní zdravotní přínos čaje zůstávají ve vysoké kvalitě i v drcených lístcích. Já osobně piju sáčkový čaj běžně během dne a sypaný si dopřávám ve chvílích klidu a relaxace - nepořádám čajové obřady náročnosti japonských, ale dokážu si přípravu kvalitního sypaného čaje užít a následně si ho vychutnat ruku v ruce s meditací, zklidněním a psychickou očistou.

Množství čaje tak, aby se projevily i zdravotní účinky, je doporučováno kolem 4-6 šálků denně. Myšleny jsou ovšem asijské malé šálky. U nás to tedy zhruba odpovídá 2-3 hrnkům zeleného čaje na den.

Nezalévejte zelený čaj nikdy vroucí vodou, došlo by ke znehodnocení mnoha prospěšných látek. Používejte vodu kolem 80 až 90 stupňů Celsia a louhujte cca 3 minuty pro lehčí a 5 minut pro svíravější nálev.

Zdroj:

  • Walter Lübeck - Zelený čaj uzdravující požitek
  • Hsiang-fan Hu - Zelený čaj - přírodní elixír
  • Lester A. Mitscher a Victoria Dolby - Kniha o zeleném čaji
  • Soňa Thomová - Příběh o zeleném čaji
  • Jana Macková - Zelený čaj - Bakalářská práce, Masarykova univerzita v Brně, lékařská fakulta
  • Filippini, T., et al. (2020) - Green tea (Camellia sinensis) for the prevention of cancer
  • Prasanth, M. I., et al. (2019) - A review of the role of green tea (Camellia sinensis) in antiphotoaging, stress resistance, neuroprotection, and autophagy.
  • Sharma, P., et al. (2018) - Tea polyphenols for the prevention of UVB-induced skin cancer
  • Wikipedia

Anketa

Dopřáváte si zelený čaj?
Ano, piji ho denně
68,5 %
Ano, ale nepravidelně
27,8 %
Ne, ale vyzkouším jej
1,9 %
Ne a nemám v plánu jej pít
1,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 108 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz