Hlavní obsah
Finance

Padesát tisíc na každé nezaopatřené dítě, má to ale háček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Tak nám Jurečka zase zaperlil. Rozhovor je obsáhlý, ale já bych se rád pozastavil na jednou věcí, a tou je dotace milion korun na Opravu domu po babičce…

Článek

Tak nám Jurečka zase zaperlil. Rozhovor (zde) je obsáhlý, ale já bych se rád pozastavil na jednou věcí a tou je dotace milion korun na Opravu domu po babičce.

Máte štěstí, že jste se narodili do rodiny, která vlastní nějakou nemovitost. Máte ještě větší štěstí, že jste tu nemovitost zdědili a abyste měli ještě větší štěstí, tak vám stát dá až milion korun na to, abyste si mohli ten starý baráček zateplit, plus nějaké ty peníze navíc za to, že máte děti. Bohulibá myšlenka, kdyby ovšem nebyla tak diskriminační a cílená.

Chápu, že se jedná o dotaci na zateplení, ovšem podmínky jsou tak benevolentní a podbízivé, že se z toho jednomu dělá špatně.

Nejen, že dostanete dotaci, ale ještě budete mít přístup ke zvýhodněnému úvěru ze stavebního spoření, dostanete dotaci na každé nezaopatřené dítě ve výši 50.000 korun plus nějaké další bonusy - cituji ze stránek nová zelená úsporám:

Další nemalé částky lze čerpat na ostatní úsporná opatření.........V žádosti o dotaci na optimální zateplení je pak možné současně požádat i o podporu dalších úsporných opatření, jako je třeba instalace fotovoltaiky, výměna zdroje tepla, ohřev vody, dešťovka, dobíjecí bod pro automobil a další.
novazelenausporam.cz

Návrh se nelíbí dokonce ani několika koaličním partnerům, politikům i expertům. Problémem je, že není stanoven příjmový strop. Takže pro dotace si může přijít kdokoliv, i člověk se statisícovými příjmy.

Musím na správnou míru také uvést, že dotace je sice až milion korun, ale jedná se o maximálně 50 % prokázaných nákladů. Což může být problém, ale zase - pokud vlastním nemovitost, dostanu navíc zvýhodněnou nabídku úvěru, tak si jednoduše ten druhý milion půjčím, i kdyby na klasickou hypotéku. Dle ČSOB kalkulačky vyjde splátka milionu na 30 let cca 5 700 korun. Což není moc.

A teď se na to podívejme z pohledu mladé rodiny, která neměla to štěstí a nezdědila po babičce ani dědečkovi žádný dům, ale chtěla by v nějakém bydlet. Mají třeba i děti, ale bohužel žádný bonus 50 000 na ně nedostanou. Proč jedni ano a druzí ne? Tak jdeme dál. Mladý pár bude slušně vydělávat a tak se vydají do banky zažádat o hypotéku, protože nějaký ten malý domeček taky chtějí.

Pomineme ceny bytů a domů v Praze a chceme koupit dejme tomu hezký domek v nějaké vesničce v ceně 4 mil. korun. Využil jsem opět kalkulačku ČSOB, ať to máme hezky stejně a hypotéka na 4 mil. na 30 let vychází na 19 033 měsíčně (porovnej s 5 700 Kč) a to musíte mít navíc ještě nějakých 800 000 našetřeno protože samozřejmě hypotéku nedostanete na celou částku. Samozřejmě vše bez nějakých výhod. Takže za 19 tis. měsíčně + energie + nějaká obživa, případně dojíždění do práce, protože dům u velkého města za ty peníze nekoupíte, se budete 30 let sakra otáčet abyste o dům nepřišli.

Naproti tomu ten druhý, který dostal dotaci na dům, děti, plus nějaké ty bonusy, svých 5700 korun zaplatí hravě.

Vylidňují se centra obcí, vylidňuje se venkov, lidé odcházejí do velkých měst, protože na vesnici mají problém s dostupností bydlení. Případně si staví bydlení na zemědělské půdě. A tento program je pomůže motivovat, aby si stávající chátrající nemovitosti opravovali. Přijde mi to správné.
Ministr Jurečka - rozhovor pro Novinky.cz

Pane ministře, oni lidé mají problém s dostupností bydlení i ve městech, protože ceny bytů jsou nehorázné a jak již bylo výše řečeno, abyste dostal hypotéku, tak musíte mít 10 % nebo 20 % našetřeno, záleží kolik vám je let.

Pokud chce stát opravdu podporovat mladé rodiny, proč nezačne sám stavět bytovky se startovními byty? Proč všechnu výstavbu staví developeři, kteří neví co by za ty byty chtěli? Jak má mladý člověk našetřit milion korun, aby si mohl vzít hypotéku a aby si mohl koupit byt třeba jen na malém městě?

Proč si nelze vzít hypotéku na 100 % jak tomu bývalo dříve? Proč normální člověk bez zděděného domu nemá nárok taky na dotaci 1 mil. korun na koupi bytu nebo domu? Proč nedáte 50 tis. na každé dítě třeba matkám samoživitelkám, které si musí pracně žádat a obcházet sociálky, aby jim stát milostivě dal pár korun, které navíc chcete do budoucna ještě skrouhnout (resp. zpřísnit podmínky)?

Proč v EU nevyjednáte dotace pro ty, kteří chtějí stavět a nedostanou taky nějaký příspěvek?

Dotace na zateplení, proč ne. Ale proč jsou v tom proboha ty bonusy na děti!!! Z jakého důvodu? Jak to vysvětlíte normálním rodinám, které žijí v nájemním bytě. Proč má mít někdo nárok na peníze na dítě jen z důvodu, že bydlí v domě?

Anketa

Souhlasíte s tím, aby k dotaci na zateplení domu byl bonus ve formě příspěvku na každé nezaopatřené dítě ve výši 50.000 Kč?
Ano
7,3 %
Ne
22,7 %
Ano, ale měl by být vyšší
2,7 %
Ano, ale měl by být nižší
0 %
Připadá mi to jako hloupý vtip
67,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 110 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz