Hlavní obsah
Finance

Diskriminační dotace na zateplení dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Ne, opravdu nemám v titulku překlep, chtěl jsem tím pouze vyjádřit, jak nesmyslný je tento bonus dávaný k dotaci na zateplení domu.

Článek

Chybí vám na zateplení domu nějaká ta koruna? Nevadí, udělejte si pár dětí a stát vám na každé dá 50000 jako bonus. Že děti nemáte? Nevadí, máte čas do roku 2030 si je udělat.

Tento článek (odkaz) mě doslova nadzvedl ze židle. Nejde ani tak o dotaci samotnou, o které by se nejspíš také dalo polemizovat, ale zejména o bonus ve formě 50 000 na každé nezaopatřené dítě k této dotaci.

Tento bonus je regulérně diskriminační. Nezáleží na tom, kolik máte peněz, jaký máte majetek (kromě další nemovitosti), kolik vyděláváte nebo jestli dostáváte výživné. Pokud máte nárok na dotaci, dostanete automaticky bonus na děti. A já se ptám proč, proboha?

Za každé nezaopatřené dítě získá domácnost bonus 50 000 korun, tento bonus se vztahuje i na děti, které se narodí do roku 2030.


Tedy nejenže jste zdědili dům nebo vlastníte starší dům a máte volných několik set tisíc nebo pár milionů na zateplení (dotace je pouze do výše 50 % a max. 1 mil.), ale protože jistě strádáte, tak na každé nezaopatřené dítě dostanete ještě navíc 50 tisíc korun. Proč? Nevím. Nechápu, jak děti souvisí se zateplením domu.

Samotná dotace už je z principu diskriminační, protože pokrývá pouze 50 procent celkových nákladů na zateplení, tedy další polovinu peněz buď musíte mít nebo si je musíte půjčit. Takže v konečném důsledku na ni dosáhnou opět jen bohatší, kterým se ještě navíc přidá zmíněný bonus.


Celý tento nápad je jeden velký paskvil, kterým naši zákonodárci opět zaperlili a opět dokázali, že v České republice není nic nemožné.


A co už vůbec nechápu je, jak se tento bonus může vztahovat na dosud nenarozené, ba i na dosud nepočaté děti. A pokud vezmeme tento bod na milost, tak proč jen do roku 2030? Kdo přišel na to datum? Po tomto roce už se děti rodit nebudou?


Pokud chce vláda podporovat bydlení na venkově a rodiny, protože těmito důvody se ohání, měla by se spíš zaměřit na infrastrukturu, dosažitelnost služeb z venkova, dopravní obslužnost a podobné věci, které by lidi na venkově udržely.


Pokud chce stát dávat dotaci na zateplení, tak proti tomu nic nemám, ale všem za stejných podmínek a ne jen velmi konkrétní skupině obyvatel a za podmínek, které málokdo splní.

Anketa

Přijde vám spravedlivé a normální spojovat dotaci na zateplení s bonusem podle počtu dětí?
Ano
5,8 %
Ne
89,4 %
Je mi to jedno
4,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 756 čtenářů.


A už vůbec by s tím neměl být spojený jakýsi bonus podle počtu dětí. Jak k tomu přijde samoživitelka, která obrací každou korunu? Pokud má - podle státu - dostačující plat, nemá nárok ani na přídavek na dítě, ale lidem, kteří evidentně nestrádají dáme kromě peněz na zateplení ještě bonus na děti? Regulérní Kocourkov.


Vážené zákonodárkyně a vážení zákonodárci, takhle tedy ne!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz