Hlavní obsah
Názory a úvahy

Lidé se snaží ušetřit, to se ale nelíbí firmám s předraženým zbožím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vytvořeno AI - firefly

Na tn.cz vyšel článek o tom, jak lidem, kteří nakupují na Temu, mizí z účtů desetitisíce korun. Je to však vina Temu? Nebo je to spíš vina těch lidí, kteří svoje platby nemají dostatečně zabepečené?

Článek

Tento článek je reakcí na tento článek, který vyšel na tn.cz. Ve stručnosti je v něm psáno, že lidem, kteří nakoupili na Temu začaly postupem času z účtu mizet menší či větší částky peněz.

Nebudu zde tvrdit, jak je Temu bezpečné a spolehlivé, přece jen jde o čínský eshop a tam je možné cokoliv, nicméně pokud někomu mizí z účtu jen tak peníze, je samozřejmě něco špatně, jen to nemusí být nutně špatně na straně Temu.

Přiznám se, že sám na Temu nakupuji a je pravda, že zboží občas přijde v jiné kvalitě, než je prezentováno, ale s tím se jednak při nákupu v takovém obchodě musí počítat a jednak máte u Temu možnost bezplatně cokoliv vrátit a vrátí vám peníze. Občas vám dokonce vrátí peníze, aniž byste museli zboží fyzicky vracet. Vrácení je jednoduché, v aplikace si vytisknete připravený štítek a donesete na přijímací místo určeného dopravce. Nic víc. Peníze pak máte zpět buď hned nebo do pár dnů, záleží na druhu platby.

Řekněme si také, proč lidé na takovém eshopu nakupují. Je to jednoduché, je to především cena. A nejde jen o „nekvalitní“ zboží. Mnoho druhů stejného zboží koupíte i našich obchodech, ať už kamenných nebo online. Stejně je drtivá většina zboží vyráběná v Číně a u nás se pouze na tyto výrobky natiskne logo a třikrát až čtyřikrát se zdraží. Mohu čerpat z vlastní zkušenosti, kdy jsem v jednom rozšířeném a oblíbeném řetězci s drogerií našel věc, kterou jsem shodou okolností viděl na Temu. Jednalo se o dekorační svítidlo. Úplně stejná věc do detailu, pouze zde byla asi dvakrát dražší. Pokud si mám tedy vybrat, jestli dám za takovou věc tady dvakrát tolik, nebo si ji objednám z Číny za poloviční peníze a bez poštovného, je to jednoduché.

Navíc tam seženete různé vychytávky a různé zboží i velmi kvalitní, které zde nemáte šanci sehnat. Proto mi tento článek přijde velmi tendenční se záměrem lidi strašit, aby takto nenakupovali, protože se tím samozřejmě snižují tržby našich obchodníků. Možná je to k něčemu dobré a naši obchodníci a dodavatelé si konečně uvědomí, že ceny se nedají navyšovat donekonečna a že lidé si vždy najdou cestu jak ušetřit. Obzvlášť pokud mají platit za zboží několikanásobně vyšší ceny, když ví, že se stejné zboží dá sehnat v podstatě za hubičku.

Pokud se však rozhodnete takto nakupovat, je nutné dbát několika zásad.

Anketa

Podlehli jste také nákupní horečce na Temu?
Ano, nakupuji tam velmi často a rád/a
13,6 %
Ano, ale nakoupím jen občas, zejména zboží, které se u nás nedá sehnat
34,3 %
Nenakupuji z žádného čínského obchodu ze zásady
16 %
Temu znám, ale ještě jsem tam nenakupoval/a
30,8 %
Tento obchod neznám
5,3 %
Celkem hlasovalo 169 čtenářů.

Základem nakupování na internetu a zejména v takových obchodech, je bezpečnost. Je mnoho možností jak své platby ochránit, respektive jak ochránit své finance na účtu. Pokud to vztáhnu všeobecně, lze si eshopy prověřit recenzemi například na dtest.cz nebo se můžete obrátit na stránky České obchodní inspekce, která zde zveřejňuje seznam podezřelých a rizikových eshopů. Seznam najdete zde.

Prvním krokem v dnešní době, kdy se s podvodníky roztrhl pytel, je základní pravidlo neklikat na jakékoliv podezřelé soubory v emailech nebo smskách. Různé zprávy, které se tváří jako reklamy, vás přesměrují na falešné stránky, kde chtějí zadat čísla karet a osobní údaje. V první řadě, pokud mě taková zprava zaujme například v emailu a neodradí mě hned špatnou češtinou, je kontrola odesílatele. I když dnes už umí podvodníci emailovou adresu i telefonní čísla maskovat, je vždy nutné tento údaj zkontrolovat.

Pokud už kliknete na nějaký odkaz, opět při zobrazení webové stránky zkontrolujte webovou adresu. Většinou je hodně podobná oficiální, jen s malým překlepem nebo záměnou písmen, které si na první pohled nemusíte všimnout.

Třetím a hodně důležitým krokem je, pokud si nejste jistí, nikdy nikam nezadávejte svoje údaje o účtu, kartě a pod. Je vždy lepší jít přímo na oficiální stránky společnosti a pokud má nějakou reklamní kampaň, bude to mít na svých stránkách uvedeno.

Další a neméně důležitou podmínkou zabezpečení je dvojí ověření. Zaplatíte něco na internetu a tuto platbu musíte potvrdit například ve svém bankovnictví. I zde se dají nastavit částky, od kterých je potvrzení nutné.

Pokud přece jen ničemu z toho nedůvěřujete, máte možnost si buď založit speciální (třeba virtuální) platební kartu, kterou budete používat pouze na tyto platby a nastavíte si na ní nějaký nízký limit a klidně ji mezitím můžete mít zablokovanou a odblokujete si ji pouze, až budete potřebovat platit, nebo si můžete založit speciální účet, na kterém budete mít omezené množství peněz a tyto platby budete uskutečňovat z něj. Účet si dnes založíte online zdarma a bez poplatků téměř v jakékoliv bance.

V neposlední řadě je nutné mít řádně zabezpečený také telefon nebo počítač, a to kvalitním antivirem, který je schopný ochránit i vaše platby například přes zabezpečený prohlížeč a sám vás upozorní na nekalé stránky. Což v základu dnes umí i rozšířený prohlížeč Chrome od Google.

Platím na internetu léta v různých obchodech a ještě se mi nestalo, že by mi jen tak svévolně z účtu zmizely peníze. Nechci, aby tento článek působil jako reklama na Temu nebo nějaká obhajoba tohoto obchodu, spíš bych chtěl upozornit na to, že za mizení peněz z účtu si v 99 % případů mohou lidé sami tím, že nemají své platby dostatečně zabezpečené a chráněné.

Zdroje a důležité odkazy:

https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/551612-lidem-po-nakupu-v-e-shopu-temu-mizi-penize-jde-i-o-desetitisicove-castky

https://www.dtest.cz/eshopy

https://www.coi.cz/pro-spotrebitele/rizikove-e-shopy/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz