Hlavní obsah
Cestování

Město Most vstalo z popela jako posvátný Fénix

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mišák

Přesunutý gotický kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě

Město Most má pohnutou minulost a mnoho tváří. Od šedivého komunistického panelákového města, až po účinkování v divácky oblíbeném seriálu Most! Ovšem kromě restaurace Severka ze seriálu, nabízí mnoho dalšího.

Článek

Město Most. Hornické město pod Krušnými horami, které nemělo lehký osud, a které ani v současné době není žádnou hitparádou k bydlení ani práci. Nicméně je to moje rodné město, ve kterém jsem strávil třicet let života, a rád bych vás do něj pozval, protože Most v současné době je na hony vzdálený tomu, co býval za minulého režimu.

Historií města se zde nebudu moc zabývat, protože ta by vydala na samostatný článek. Snad jen ve zkratce. Město Most mělo statut královského města a dle některých pramenů byl Starý Most druhé nejkrásnější město v republice po Českém Krumlovu. Unikátní architektonické památky a domy musely však v roce 1964, kdy bylo rozhodnuto o likvidaci Starého Mostu, ustoupit těžbě uhlí.

Již v roce 1957 započala éra nového města výstavbou prvních sídlišť pro horníky pracující na šachtě. V dubnu 1987 se staré město Most ztratilo z map a zůstal z něj pouze přesunutý kostel a čtvrť Zahražany. Pokud vás zajímá historie Starého Mostu, která je opravdu pohnutá a zajímavá a vřele doporučuji si ji projít, mrkněte na Wikipedii nebo na oficiální stránky města.

Od roku 1901 také v Mostě jezdí tramvaje, které v současnosti spojují Most se sousedním městem Litvínovem.

Mostecké památky

Přesunutý kostel

Nejvýznamnější památkou, která se vyhnula likvidaci a přežila do současnosti, je gotický kostel Nanebevzetí Panny Marie, který byl v roce 1975 přesunut po dráze o délce 841,1 m, rychlostí 2,16 cm/min. Přesun trval od 30. září do 27. října.

Foto: Reprofoto z oficiálního webu kostela - https://kostel-most.cz/cs/o-kostelu/historie

Přesun kostela

Naštěstí v době likvidace starého města nějaké osvícení tehdejších pohlavárů způsobilo, že se tato památka zachovala a započala logistická akce, která je zapsána ve zlaté knize Guinessových rekordů tisíciletí jako nejtěžší předmět přepravovaný po kolejích, protože jeho celková váha činila 12 tisíc tun. (Zdroj)

V současné době je kostel přístupný včetně vyhlídkové věže. V okolí kostela je dětské hřiště, památkově chráněné sousoší sv. Jana Nepomuckého a mnoho dalších soch. V těsné blízkosti je Kaple sv. Ducha, ve které si můžete domluvit svatbu a kavárna. Posedět můžete u rybníčku s labutěmi a kochat se výhledem na hrad Hněvín, prohlédnout si moderní Kostelní hřbitov nebo se příjemnou procházkou projít k jezeru Most.

V blízkosti se také nacházel pravoslavný Chrám sv. Valentina, který byl postaven ze dřeva bez použití hřebíků a bohužel nikdy nesloužil věřícím, neboť byl při vichřici 29. října 2017 zničen a církev rozhodla, že už ho nebude obnovovat. Dnes už ho připomínají pouze základové betonové desky.

Hrad Hněvín

Hrad Hněvín je dominantou Mostu, která se tyčí nad městem, a která má stejně pohnutý osud jako celé město. Současná podoba hradu vychází z podoby rekonstrukce na přelomu 19. a 20. století.

První písemná zmínka o hradě pochází z roku 1248. Hrad měl několik vlastníků. Během třicetileté války jej v roce 1646 dobyli Švédové a zůstal jim v rukách až do konce války. Po válce byl na prosbu měšťanů zdemolován a materiál byl použit na obnovu města. Dalších 200 byl vrch Hněvín, tehdy Zámecká hora, pustý.

Foto: Mišák

Hrad Hněvín

S rekonvalescencí vrchu Hněvín se započalo v 70. letech 19. století. V roce 1879 byla na místě starých základů zřízena restaurace. Za druhé světové války sloužil hrad jako sídlo Nacistů k účelům protivzdušné obrany. Němci pod vyhlídkou hradu vybudovali jeskyni, která sloužila jako protiletecký kryt v případě náletů na nedalekou chemičku v Záluží. Jeskyně je v současnosti přístupná a je k ní vybudována přístupová cesta.

Po válce měl hrad na starosti Městský národní výbor a díky jeho „péči“ hrad pouze chátral, až to dospělo do stádia, kdy byl uzavřen veřejnosti, protože hrozilo zřícení několika jeho částí. V roce 1967 se započalo s rekonstrukcí a o pět let později byla v areálu hradu otevřena hvězdárna.

Poslední nákladná rekonstrukce proběhla v letech 2000-2001, kdy hrad získalo v restituci město Most.

Zajímavostí je, že ze za dob císaře Rudolfa II. byl na hradě vězněn a nakonec zde i zemřel magistr Edward Kelley, známý alchymista císařova dvora. Na jeho počest se každoročně konají na Hněvíně Dny magistra Kellyho, jejichž součástí je také scéna nepodařeného útěku magistra z Hněvína.

Hrad v současnosti slouží jako restaurace, konají se zde svatby a kulturní akce. Najdete zde dílnu magistra Kellyho, přístupná je také hvězdárna i vyhlídková věž. Z Hněvína jsou nádherné výhledy na daleké okolí na všechny světové strany. Uvidíte autodrom, jezero Matylda, mostecké Jezero, chemické závody, přesunutý kostel a hlavně celé město Most jako na dlani.

Autodrom

Závodní okruh s délkou 4,2 km byl otevřen v roce 1983. Závody mají v Mostě historickou tradici, kdy se nejprve závodilo na trati kolem bývalého pivovaru ve Starém Mostě, poté byly závody přesunuty do ulic samotného nového města.

Na mosteckém autodromu se konají závody jak automobilů a motocyklů, tak také trucků a lze si okruh pronajmout i soukromě. Vyhlášené jsou zejména závody trucků Czech Truck Prix. Na okruhu je také zkušební polygon, kde si můžete vyzkoušet jízdu v extrémních situacích, ale také zde probíhají cvičení a zdokonalování záchranářských složek.

Hipodrom

Mostecký hipodrom je součástí rekultivačního parku Velebudice, který patří mezi špičkové projekty tzv. české rekultivační školy, která je s respektem uznávána na celém světě. V souvislosti s úvahami o využití Velebudické výsypky byl v roce 1973 zpracován záměr vybudování rekultivačního parku jako areálu odpočinku a zdraví, jehož dominantou se stane dostihová dráha.

Mostecký hipodrom se dostal do širokého povědomí a ročně se zde koná osm dostihových dní, kdy se představí na 600 koní. Kromě klasických dostihů se zde pořádají také parkurové závody a v roce 2008 byla pro veřejnost otevřena in-line dráha. Kromě jízdy na bruslích a odpočinku u venkovních grilů si zde můžete také zahrát fotbalgolf. Hru, která v sobě spojuje prvky golfu, minigolfu a fotbalu. Konají se zde také různé kulturní a společenské akce.

Aquadrom

Aquadrom je poslední do trojice „dromů“, které v Mostě najdete. Jedná se o aquapark, který v roce 2003 nahradil (bohužel) staré termální koupaliště s venkovním bazénem. Koupaní v zimě v mrazech venku ve vyhřívaném bazénu byl zážitek, který už v Mostě bohužel nezažijete.

Areál kromě možnosti koupání v několika krytých a třech otevřených bazénech nabízí také saunu, fitness, solárium a minigolf a několik sportovních hřišť (tenis, nohejbal, malá kopaná a pétanque).

Jezero Most

Jezero Most se nachází v severní části města Most v místech, kde původně stávalo historické město Most. Vzniklo zatopením těžební jámy dolu Ležáky.

Rozkládá se na 309 hektarech o celkovém objemu 70,5 milionů m³, rozlohou je tak větší než Máchovo jezero.  Je široké 1,9 kilometru a dlouhé 3 kilometry. Hloubka vody v některých místech dosahuje až 71 metrů. Voda je zde průzračná a velmi čistá. Celá plocha, která podlehla rekultivaci čítá 1 300 hektarů. V okolí vodní plochy naleznete na 350 druhů cévnatých rostlin.

Voda byla do jezera přivedena převaděčem z řeky Ohře v množství cca 0,8 m³ za sekundu. Napouštění trvalo celkem šest let, a to od října 2008 do září 2014, přičemž proběhlo dvouleté přerušení v letech 2012 a 2013, kdy se kontroloval stav hladiny vody a monitorování reakce blízkého okolí na vodní masu.

Jezero slouží ke koupání a rekreaci, ale i sportovnímu vyžití. Najdete zde kamenité pláže s přístupovými moly, dětské hřiště, hřiště na plážový volejbal či stoly na stolní tenis. Zajímavostí jsou psí pláže pro čtyřnohé miláčky. Okolo jezera vede okruh o délce 9 km, který můžete zdolat pěšky, na kole nebo na bruslích.

Foto: Mišák

Jezero Most

Jezero je také unikátní množstvím živočichů, kdy zde najdeme osm druhů ryb, včetně dravých jako jsou štiky a sumci, a také až 26 druhů ptáků s 10 000 jedinci. Byl zde spatřen i orel mořský. Jezero je rozděleno na zóny pro rekreaci a odpočinek, pro lodní dopravu a vodní sporty a na klidovou zónu, určenou fauně a flóře. Jezero je volně přístupné a bez problémů dosažitelné autem i hromadnou dopravou.

Jezero skýtá krásný výhled na hrad Hněvín.

Ostatní zajímavá místa

Město Most toho skýtá ještě mnoho. Již jen v krátkosti je to například ještě jezero Matylda, sportovní areál Benedikt s možností koupání a sportování. Park Šibeník v centru města, kde se nachází 3D provazové bludiště s vyhlídkovou věží, workoutovým hřištěm, dětskými hřišti i naučnou stezkou.

V centru naleznete moderní nákupní centrum a vedle něj přes 1. náměstí, které je mimochodem kopií 1. náměstí ze Starého Mostu, najdete krásnou a výraznou budovu Městského divadla.

Most se za dobu posledních 30 let velmi výrazně proměnil a i nadále proměňuje. Šeď sídlišť nahradily barevné fasády zateplených a zrekonstruovaných panelových domů. Široká možnost kulturního a volnočasového vyžití, mnoho nákupních center, kaváren a restaurací.

Celý dojem z města, které vzniklo „z ničeho“ a nahradilo svého bohužel zlikvidovaného bratra, kazí snad jen mnoho nepřizpůsobivých obyvatel, zejména v některých čtvrtích.

V Mostě je ještě mnoho věcí k vidění, které se mi sem nevešly. Už takhle je článek až moc dlouhý a pokud jste dočetli až sem, tak vám děkuji a pokud budete míst cestu na sever Čech, zavítejte také do Mostu.

Pokud máte zájem o další informace o Starém Mostu (myslím že vzpomínka na něj by neměla zaniknout), tak doporučuji tato videa:

Článek vznikl na základě osobních vzpomínek, návštěv a zkušeností a za přispění Wikipedie a oficiálních stránek jednotlivých míst.

Anketa

Slyšeli jste někdy o Starém Mostu a jeho osudu?
Ano a zjišťoval/a jsem si další informace
85,1 %
Ano, něco jsem zaslechl/a
11,7 %
Ne, nic mi to neříká
1,8 %
Ne, ale zjistím si více
1,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 281 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz