Hlavní obsah
Názory a úvahy

Regulační poplatky v nemocnici. V některých případech absurdita

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Dostali jsme se po několika letech do nemocnice na ošetření. O víkendu a cizím zaviněním. Co mě překvapilo, byl regulační poplatek ve výši 90 korun a to i za nezletilé dítě.

Článek

Úvodem musím říct, že do nemocnice nechodím, pokud už to není „na umření“ nebo pokud mě tam nepošle praktický lékař na vyšetření. Návštěvu absolvuji v běžné ordinační době nemocnice. Proto mě nedávno překvapilo, že ještě stále existuje regulační poplatek za využití pohotovostní služby.

Celkově je regulační poplatek asi dobrá věc, jenže by se mělo rozlišovat, kde a za co ho člověk platí. Uvedu příklad, bohužel z nedávné zkušenosti mé přítelkyně.

Stručný příběh je, že jely s dcerou v sobotu k vodě. Cestou, když odbočovali do nich zezadu v plné rychlosti (cca 70 km/h) narazila paní, která se nevěnovala řízení. Náraz byl tak silný, že je otočil do protisměru. Pohotový svědek zavolal složky IZS a přítelkyně i s dcerou byly s podezřením na poškození páteře převezeny RZ do nemocnice.

V nemocnici proběhlo vyšetření, rentgeny a podobné běžné věci. Nakonec dostaly lékařské nálezy a s nimi, k mému překvapení, doklad na zaplacení 90 Kč každá, za ošetření v pohotovostní době.

Pojištěnci (resp. jejich zákonní zástupci) hradí od 1. 1. 2015 pouze regulační poplatek 90 korun za využití lékařské pohotovostní služby nebo pohotovostní služby v oboru zubní lékařství. Tento regulační poplatek se neplatí, pokud v rámci pohotovostní služby ošetřující lékař shledal, že stav pojištěnce vyžaduje hospitalizaci.
web VZP

Myslím, že v určitých případech, jako je například nezaviněný úraz nebo náhlé nepředvídatelné zhoršení zdravotního stavu by se poplatek platit neměl. Stejně jako v našem případě - někdo jiný způsobí nehodu, vy jste zraněni, auto máte na odpis, do nemocnice vás přepraví záchranka a jako třešničku na dortu dostanete na rozloučenou pozdrav v podobě pohotovostního poplatku.

Pominu tu část, že v tomto případě můžete zažádat o proplacení pojišťovnu viníka. Jde mi spíš o celkové pojetí poplatku jako takového.

Mělo by se rozlišovat, proč jste služby pohotovosti využili. Pokud vás týden bolí břicho a v sobotu se rozhodnete jít na pohotovost, tak si zaplaťte, protože jste měli možnost jít v týdnu ke svému lékaři. Pokud jedete nebo jdete pod vlivem alkoholu a zraníte se, tak si také zaplaťte, nikdo vás nenutí opíjet se.

Prostě pokud je jiná možnost a vy jí nevyužijete nebo si úraz způsobíte sami, nemám proti poplatku vůbec nic. Jenže jsou situace a tyto situace jsou dokazatelné a prokazatelné, a lékař na pohotovosti je s nimi v drtivě většině případů srozuměn, do kterých se dostanete ne svojí vinou, a v takových případech by se poplatek platit neměl.

Nebo obecněji, pokud využijete úrazové ambulance a jste schopni prokázat, že jste si úraz nepřivodili vlastní vinou, měli byste být od poplatku osvobozeni.

Stejně tak by poplatek neměly platit děti do 18 let.

Regulační poplatek nehradí - pojištěnec, který se prokáže rozhodnutím, oznámením nebo potvrzením vydaným orgánem pomoci v hmotné nouzi o dávce, která je mu poskytována podle zákona o pomoci v hmotné nouzi; toto potvrzení nesmí být starší než 30 dnů
web VZP

Jako příklad mě napadá takový paradox: nepřizpůsobivý občan na dávkách hmotné nouze, který nepracuje, pobírá dávky (tedy ani neplatí zdravotní pojištění, to za něj platí stát, tedy my všichni), které utratí za alkohol, se v opilosti zraní. Odveze ho sanitka, dostane ošetření a poplatek platit nemusí, protože se prokáže „papírem“, že pobírá dávky hmotné nouze.

Ano, toto je extrémní případ, ale ne nemožný a je to krásná ukázka paradoxu tohoto poplatku.

Možná si také řeknete, že 90 korun není nic. Je a není. Pro běžného pracujícího člověka s alespoň průměrnou mzdou je to pakatel. Pokud je člověk kuřák, není to za to ani krabička cigaret. Na druhou stranu je mezi námi plno samoživitelek a samoživitelů, kteří kolikrát pracují za minimální mzdu, počítají každou korunu a těch 90 korun už pro ně může být například svačina na pár dní pro dítě do školy. Ale protože to jsou většinou lidé, kteří chodí do práce, protože musí uživit sebe i dítě, tak na odpuštění poplatku nemají nárok.

Stejně tak důchodce, který je v domově pro seniory a zůstane mu měsíčně méně než 800 Kč nebo nic (po zaplacení ubytování a stravy), poplatek platit nemusí. Potud správně. Ale - kdo a jak přišel zrovna na částku 800 korun? A proč to neplatí pro všechny důchodce v domovech pro seniory? Zvlášť tito lidé jsou u lékaře často a je velmi pravděpodobné, že služeb pohotovosti budou potřebovat častěji než běžný člověk. Takže stačí aby vám zůstalo každý měsíc 801 korun a už platíte jako každý.

Regulační poplatek nehradí - pojištěnci, kterým jsou poskytovány pobytové sociální služby v domovech pro osoby se zdravotním postižením, domovech pro seniory, domovech se zvláštním režimem nebo ve zdravotnických zařízeních lůžkové péče, pokud u nich po úhradě za ubytování a stravu činí stanovený zůstatek ve výši alespoň 15 % jeho příjmu méně než 800 Kč nebo pokud nemají žádný příjem; tuto skutečnost prokazuje pojištěnec potvrzením ne starším než 30 dnů, které je na jeho žádost povinen vydat poskytovatel sociálních služeb.
web VZP

Podle mě by měl být tento poplatek buď zrušen a nebo zrevidován tak, aby byl více konkrétní a více odrážel sociální situaci a hlavně stav, za kterého byl pacient nucen pohotovost využít. Už s přihlédnutím k tomu, že si my - pracující lidé - celý život platíme zdravotní pojištění a někteří z nás služeb lékaře za celý rok nevyužijí a z jejich příspěvků je hrazena péče feťáků, alkoholiků a podobných individuí.

Anketa

Měl by být regulační poplatek na pohotovosti zrušen nebo alespoň upraveny podmínky pro jeho vyžadování?
Měl by být zrušen
22,2 %
Měly by být upraveny podmínky jeho vyžadování
65,3 %
Poplatek mi nevadí
11,6 %
Je mi to jedno
0,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2077 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz