Hlavní obsah
Aktuální dění

Atentát na Roberta Fica dokazuje, na jaké dno může společnost klesnout. Kazí tím význam demokracie

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Od října 2023 se Robert Fico znovu postavil do role předsedy slovenské vlády. Právě na Fica byl spáchán atentát a společnost by se měla zamyslet nad tím, zda je takové jednání správné a co tím vyřešíme?

Článek

Robert Fico se narodil v roce 1964 v Topolčanech v rodině dělnického původu jako prostřední ze tří dětí. Jeho otec pracoval jako řidič vysokozdvižného vozíku a matka byla prodavačkou. Svou akademickou dráhu zahájil studiem práv v Bratislavě, kde získal titul CSc. a docent. Nějaký čas působil i jako vysokoškolský pedagog. Má jednu ženu a syna. Jeho žena je právničkou, která rovněž vyučuje na vysoké škole.

Fico je zakladatelem a předsedou politické strany SMER – sociálna demokracia. V roce 2014 neúspěšně kandidoval na prezidenta Slovenska, když ve volbách obsadil druhé místo. Téhož roku mu byl českým prezidentem Milošem Zemanem udělen Řád Bílého lva.

Fico není ve vládě poprvé

Robert Fico se již několikrát objevil ve slovenské vládě. Poprvé byl jmenován premiérem v roce 2006. V následujícím volebním období skončil v opozici, přestože jeho strana získala nejvíce hlasů, ale nedokázala sestavit koalici. V roce 2012, po předčasných volbách, jeho strana opět vyhrála a Fico sestavil vládu.

V roce 2016 znovu uspěl ve volbách a pokračoval jako premiér, ale v roce 2018 rezignoval spolu s celou svou vládou na výzvu prezidenta Andreje Kisky, který to požadoval v reakci na vraždu investigativního novináře Jána Kuciaka. Postupem času se stáhl z veřejného života, ale v roce 2023 znovu obhájil post premiéra Slovenské republiky.

Atentát na politika je dehonestace demokracie

To, že se na premiéra Fica 15. května odehrál atentát, jen dokazuje, jak společnost neumí řešit problémy a náročné politické situace. Jediné, co všichni umí je používat násilí, ale nikdo neřeší, proč se něco takového děje? Co tím vyřešíme? Nic, podporovat zlo je to nejhorší, co se může stát. Všichni žijeme v demokratickém státě a je třeba si uvědomit, že každý problém má určité řešení. Proč ale hned útočit a používat zbraně? Vždyť tím ubližujeme cizím lidem a děláme celospolečenské zlo.

Důležité je si uvědomit, že takovým útěkem můžeme ztratit veškerou svobodu, kterou máme. Máme žít svobodně a můžeme nahlas diskutovat o tom, co nás trápí. Nelze ale problémy řešit násilím, protože podporovat něco takového, je prostě špatně.

Zdroje: autorský text a vlastní úvaha autora

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz