Hlavní obsah
Názory a úvahy

Češi se na dovolené chovají jako burani. Řeší jenom ceny, v Chorvatsku se nám dokonce nahlas smějí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mišlušle

Češi se na dovolené poznají na první pohled. Chovají se totiž jinak než ostatní turisté. Restauratér v Řecku prozradil to, podle čeho se turisté z České republiky poznají. Češi na dovolených řeší ceny, to je jejich jediná starost.

Článek

Letní dovolené jsou v plném proudu, a to znamená, že miliony Čechů jezdí na dovolenou do zahraničí. Ačkoliv není mnoho cílových destinací na našem cestovatelském seznamu, Češi jsou na první pohled poznat úplně všude. Může za to jejich chování, které je netypické. Ačkoliv si myslíme, že jsme nenápadní, bohužel si nás všímají úplně všude.

Češi se na dovolené chovají jako burani

Češi kompenzují svou vášeň pro cestování tím, že často tráví čas u moře, kde si jich místní určitě všimnou. Ne všechny reakce na jejich přítomnost jsou však pozitivní. I když si lidé myslí, že pokud nebudou příliš výrazní nebo hluční, nezpůsobí žádné rozpaky, ve skutečnosti jsou hodnoceni podle jiných kritérií.

V Chorvatsku nám dokonce majitel jedné místní restaurace prozradil, podle čeho pozná, že jsme Češi, a jaký tam na nás mají názor. Češi jim nevadí a mají nás rádi. Co je ale zaráží, je chování některých turistů na dovolené. „Na tabuli máme napsané denní menu nebo to, co daný den vaříme. Češi si je ale buď nikdy neobjednají, nebo se nejprve zeptají na cenu. A jelikož jde o dražší čerstvá jídla, často si je nakonec stejně nevyberou,“ sdílí zkušenosti majitel restaurace.

Řeší jenom ceny, v Chorvatsku se nám dokonce nahlas smějí

Pak si také restauratéři v Chorvatsku všimli toho, že si Češi velmi často objednávají to nejlacinější jídlo. Když se jim v jedné restauraci nelíbí, jdou se podívat na ceník do té druhé, fotí si to, porovnávají ceny, počítají hotovost a dělají to, co jiní turisté ne. Dovolená by měla být od toho, aby si jí člověk užil, nikoliv, aby šetřil peníze. Češi se totiž neumí odvázat a jsou stále při zemi. Jiní turisté jsou akční, živější a mají více zájmu o společenské dění. Češi se však zavřou na svém pokoji a do ulic téměř nevyrazí. Je to ostuda, protože pak vypadáme jako národ buranů, a to doslova.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz