Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Mladí lidé rukama dělat nebudou. Všichni chtějí tituly a plat kolem 50 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

Dnešní mladí lidé rukama dělat nebudou. Vypovídají o tom i některé statistiky, ve kterých je vidět, že všichni se hlásí na maturitní obory a myslí si, že na ně všude čekají. Přitom poctivé řemeslo je dnes abnormálně ohodnoceno.

Článek

Dnešní mládež pracovat rukama nikdy nebude. Když se podíváme všude kolem sebe, vidíme jen rozmazlené děti, které spoléhají na to, že rodiče za ně vždy a všechno vyřeší. Jakmile se ocitnou v nějakém problému, neumí ho řešit. A když dojde na lámání chleba, od všech se dozvíte, že budou pracovat minimálně za 50 tisíc korun. Když se jich zeptáte, proč se raději nevyučí a nedělají pořádné řemeslo, řeknou vám, že nejsou tak ubozí, aby chodili na účební obory.

Dnes jedině maturita

Proto se také hodně mladých lidí hlásí na střední školy a myslí si, že když udělají maturitu, otevře se jim celý svět. Dnes už to ale není o tom, jaké máme vzdělání, ale v praxi se hodně kouká na to, jaké máme znalosti a dovednosti. Maturitní zkouška je takový bonus navíc, který dokazuje, že jsme zřejmě něčeho schopní. Pokud však vidíte uchazeče, který má pouze obyčejný výuční list, ale umí dělat rukama a práce se nebojí, na trhu práce má mnohem větší předpoklad uplatnění než-li ti, kteří sice mají maturitu, ale nezvednou ani cihlu.

Mladí lidé totiž mají zcela jiné vize a neví, co je to skutečný život. Když se jich člověk zeptá, co jednou chtějí dělat, řeknou vám, že si udělají maturitu a budou dělat obchodní zástupce, realitní makléře nebo bankovní poradce, kteří sedí v teplé kanceláři a nemusí si špinit ruce. Nejlepší představa je pro ně drahý oblek a luxusní automobil. Ale je skutečně toto klíč ke spokojenému životu? Za mě je to jen vizitka toho, že jsem nic nedokázal a musím si to vynahradit na drahých věcech.

Všichni chtějí tituly a plat kolem 50 tisíc

Mnoho lidí se také krátce poté, co dokončí střední školu, hlásí na vysoké školy. Kolikrát studují zcela nepodstatný obor, který je pro jejich budoucí život absolutně zbytečný. Situace je příběh mladé slečny Terezy. Ta dokončila střední ekonomickou školu a měla nejlepší předpoklady proto, aby se stala překladatelkou. Její znalost anglického a německého jazyka je natolik perfektní, že zde není pochyb o jejím dalším uplatnění.

Jenže pro Terezu je překladatelství podřadná práce, a proto šla studovat filozofii. Ne proto, že by se o tento obor zajímala, ale protože chtěla titul Bc. Jedině s tím prý může dostat práci v kanceláři, plat kolem 50 tisíc a zajistit si spokojený život bez zbytečné námahy. A není to vše. Mnoho mladých lidí dnes vysokou školu dělá jen proto, aby se před svým jménem mohli pyšnit titulem, který ve skutečnosti k ničemu nevyužijí. Kdyby se možná raději vyučili kadeřnicí, kuchařem nebo elektrikářem, jejich životní uplatnění by bylo mnohem větší. A mzda by možná skutečně 50 tisícům odpovídala, protože tyto obory jsou skutečně žádané a nadhodnocené.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz