Hlavní obsah
Finance

Politika znovu zamíchá kartami na finančních trzích. Co čekat od USA a Číny?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Blížící se prezidentské volby v USA a čínské stimulační programy mohou v nejbližší době pořádně rozhýbat finanční trhy. Pro investory to znamená šanci na zajímavé výnosy, ale i riziko vyšší volatility. Co všechno se může stát?

Článek

Americké akciové trhy si v poslední době vedou skvěle. Po krátkém zaváhání kvůli slabším ekonomickým datům opět útočí na historické rekordy. Jenže pozornost investorů se už pomalu přesouvá k prezidentským volbám. „Hraje se o hodně. Budoucí směřování americké zahraniční a celní politiky může výrazně změnit globální rovnováhu sil,“ prozradil Richard Bechník, hlavní analytik Swiss Life Select.

Co je ale ještě důležitější - ať už vyhraje kdokoli, americký dluh nejspíš dál poroste. A to už teď dosahuje závratných 122 % HDP! „Pokud by vyhrál Trump, dluh by mohl za 10 let narůst o dalších 7,5 bilionu dolarů. U Kamaly Harris by to bylo 3,5 bilionu,“ vysvětluje Bechník. To by mohlo vést k růstu výnosů dluhopisů. Pro investory to znamená šanci na zajímavější a stabilnější výnosy než v minulosti.

Čína: Stimuly táhnou akcie vzhůru

Zatímco americké akcie atakují rekordy, ty čínské se konečně odrazily ode dna. Jen za září posílily o 24 % v korunách. „Je to slabší náplast na tři roky klesajícího trendu, ale i tak to mnoha investorům udělalo radost,“ říká Bechník. Za růstem stojí masivní stimulační balíček čínské vlády. Ta plánuje vydat dluhopisy za 284 miliard dolarů, aby podpořila spotřebu a pomohla domácnostem. „V minulosti jsme viděli případy, kdy podobná opatření vytáhla čínské trhy až o 100 % za 11 měsíců. Pak ale vždy přišla korekce,“ varuje analytik.

Co to znamená pro investory?

Politické události v USA i Číně nabízejí šanci na zajímavé výnosy, ale i riziko vyšší volatility. Co tedy dělat?

  1. Sledujte vývoj - politika bude trhy hýbat
  2. Diverzifikujte - nesázejte vše na jednu kartu
  3. Buďte připraveni na výkyvy - volatilita může být vysoká

„Dlouhodobý investor se nemusí znepokojovat. Efekt politických změn se často v delším čase vytrácí,“ uklidňuje Bechník. „Ale pro ty, kdo sledují trhy častěji, se nabízí celá řada dramat.“ Ať už se rozhodnete jakkoli, jedno je jisté - na finančních trzích bude v nejbližší době pořádně živo!

Zdroje: tisková zpráva Swiss Life Select

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz