Hlavní obsah
Rodina a děti

Rodiče mě živili a byla to samozřejmost. Já se o ně starat nebudu, je to ztráta času, říká Nina (34)

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay/Public domain

Nina má k rodičům zvláštní vztah. Ačkoli její dětství bylo plné podpory a lásky, dospělost přinesla změnu. O své rodiče se nechce starat a péči o ně považuje za ztrátu času.

Článek

Nina vyrůstala v rodině, kde jí nikdy nic nechybělo. Její rodiče byli úspěšní právníci, kteří se své dceři snažili zajistit vše, co bylo v jejich silách. V dětství jí nechyběly drahé hračky, soukromé lekce hry na klavír ani letní tábory v zahraničí. Rodiče ji obklopili láskou a kvalitním zázemím. Nina vyrůstala ve světě, kde peníze a úspěch hrály hlavní roli a kde na nějaké emoční vztahy často nezbýval čas.

Rodiče mě živili a byla to samozřejmost

Jakmile Nina dospěla, začala pracovat v marketingu, kde si rychle vybudovala opravdu vysokou pozici a úspěšnou kariéru. Věnovala se své práci s vášní, kterou od rodičů převzala a zanedbávala mnoho osobních vztahů včetně těch s rodiči. Život jí plynul mezi jednotlivými projekty, pracovními cestami a nekonečnými schůzkami. Vztah s rodiči zůstával povrchní, spojený spíše povinnými návštěvami o svátcích. Nikdy se nejednalo o pravou rodinnou blízkost.

Když rodiče postupně zestárli a začali potřebovat pomoc, Nina stála před složitým rozhodnutím. Přestože byla díky svým rodičům zvyklá na pohodlí a prosperitu, myšlenka, že se o ně bude starat, ji zatěžovala. V jejím životě by to představovalo velkou změnu, odklon od svých cest i kariéry, kterou si tak usilovně budovala. Přemýšlela o tom, co by to znamenalo pro její osobní a profesní život, a nakonec došla k závěru, že péče o rodiče by byla pro ni příliš velkou přítěží a zbytečnou ztrátou času.

Já se o ně starat nebudu, je to ztráta času

Je to sobecké, říkala si Nina, když se dívala na své rozhodnutí z různých úhlů. Ale její životní volby byly vždy zaměřeny na dosahování osobních cílů a úspěchů, nikoli na obětování svého života pro druhé. Tak se Nina rozhodla pokračovat ve svém životním stylu a nepřijmout odpovědnost za starost o rodiče. To způsobilo další rozpad již tak křehkých rodinných vztahů. Snažila se ospravedlnit své rozhodnutí tím, že rodiče mají dostatečné finanční zdroje na to, aby si zajistili potřebnou péči bez její přímé pomoci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz