Hlavní obsah
Lidé a společnost

Co nám ve škole neřekli: Betlémská kaple

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: unsplash.com

Ve škole nám řekli spoustu důležitých informací, ale bohužel už nám povětšinou nikdo neřekl důležité souvislosti. Dnes se podíváme na Betlémskou kapli a na to, proč je pro český národ natolik významná.

Článek

Ve škole, v hodinách dějepisu nám učitelé říkali spoustu zajímavých informací. Bohužel často už neřekli větší souvislosti. Tak například nám řekli, že Mistr Jan Hus kázal v betlémské kapli a pokračovali dál v probírané látce. Většina náctiletých si představí boží muka mezi poli, protože jim babička řekla, že to je kaplička, a netuší, proč právě tahle kaple je natolik významná.

Situace v Českých zemích

V Českých zemích hojně fungovaly kostely, které patřily církvi. Takže církev určovala vše, kdo bude kázat (tím se odvíjel i obsah kázání) a také v jakém jazyce se povede kázání i bohoslužba.

Na druhé straně kaple patří zřizovateli, kterým může být šlechtic, král, nebo jako v případě Betlémské kaple škola. Takovéto kaple už nespadaly pod církev, a tak zde mohlo být například kázání vedeno v mateřském jazyce a dostupné širší veřejnosti.

Historie Betlémské kaple

Betlémská kaple byla založena zakládací listinou z 24. května 1391 Hanušem z Mühlheimu a Janem Křížem. Stavba kaple probíhala v letech 1391 až 1394. Jak svým názvem, tak také vnitřním vybavením (chybí presbytář) napovídá, nekonaly se de mše ani bohoslužby, ale pouze kázání, a to v případě této kaple kázání v českém jazyce.

Roku 1402 se správcem a kazatelem Betlémské kaple stal Mistr Jan Hus a jeho poslední kázání je datováno na únor roku 1412.

Betlémská kaple po husitských válkách

Po období husitských válek kaple fungovala jako běžný, farní kostel a roku 1622 ji předal Ferdinand II. Tovaryšstvu Ježíšovu. Jezuité ji poté roku 1638 postoupili Karlově univerzitě a roku 1661 ji za 3200 zlatých odkoupili zpět. Po zrušení jezuitského řádu roku 1773 fungovala Betlémská kaple jako filiální kostelk nedalekému kostelu svatého Jiljí, ale roku 1786 byla pro svůj špatný stav z větší části zbořena, zůstala víceméně jen torza obvodových zdí. Několik desetiletí sloužila prázdná parcela jako sklad dřeva.

Rekonstrukce a současnost

Mezi lety 1950 - 1952 byla kaple obnovena a sloužila především socialistické propagandě. Roku 1987 převzalo její správu pražské České vysoké učení technické, které ji roku 1992 zrekonstruovalo a opět zpřístupnilo veřejnosti. Také jí ČVUT využívá jako svou aulu, ve které se konají významné, akademické ceremoniály.

A pokud se ptáte, jak je kaple velká, pak vězte, že to není žádná kaplička na vesnici. V současnosti se do ní vejde 400 sedících diváků, kteří mají kolem sebe spoustu místa. Takže v dobách Mistra Jana Husa se zde mohlo vejít i několik tisíc posluchačů kázání a to na „nějakou kapli mezi poli“ není vůbec špatné.

zdroj: Betlémská kaple - Wikipedia. Online. 2016. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Betl%C3%A9msk%C3%A1_kaple. [cit. 2024-09-12].

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz