Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nelíbí se vám platy politiků? Začněte méně vydělávat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

V posledních dnech se opět řeší platy politiků a ústavních činitelů. Jak je to s jejich platy? Opravdu si sami určují, kolik budou vydělávat, nebo to máme ve svých rukou my?

Článek

Skutečnost je taková, že plat poslanců (ti jsou nejvíce na očích), ministrů, soudců a dalších ústavních činitelů je určena zákonem 236/1995sb. Díky čemuž oni opravdu nerozhodují o výši svého platu. Jediné, co mohou udělat, je zmrazit si své platy, ale tím prakticky vzato porušují zákon.

Jak je určena výše platu politika

Zákon nejdříve stanovuje platovou základnu soudce, a to jako 2,822násobek průměrné hrubé nominální mzdy dosažené v národním hospodářství (nikoli úředníky, učitelů na veřejných školách a podobně). V roce 2023 byla průměrná mzda 43 341 korun. Tudíž platová základna soudce je přibližně 122 000 Kč. Platová základna soudce je poté určena jako 83,3 % platové základny pro soudce čili přibližně 101 000Kč.

Zákon dále pamatuje i na další politik, například ministr pobírá 2,06násobek platové základny, místopředseda vlády 2,49 a předseda vlády 2,9násobek průměrné hrubé mzdy. Prezident republiky má koeficient dokonce 3,6.

K těmto platům samozřejmě náleží i poměrně štědré náhrady. U poslanců je to paušální náhrada 16 %, na kterou má nárok každý poslanec. Dále má poslanec náhradu na náhrady v případě, že dojíždí do sněmovny více, než 50 kilometrů. V závislosti na vzdálenosti, na kterou dojíždí je to 40 – 60 % platové základny.

Jak mohu ovlivnit plat politika?

Jak je vidět, vše je navázáno na platovou základnu, která je přímo vázána na průměrnou mzdu. A zde je prostor pro nás, pro občany. Pokud chceme, aby naši politici měli opravdu snížené platy, musíme začít u sebe. Je to velice jednoduché. Stačí jít za svým zaměstnavatelem a říct mu, že chcete pracovat za minimální mzdu (a zbytek ať si nechá, dá na charitu nebo vám dá bokem). Pokud se takto zachová více zaměstnanců, dojde k poklesu průměrné mzdy a tím i k poklesu platu politiků.

Chápu, že tento postup se nikomu líbit nebude a je tedy jasné, že platy politiků budou i nadále spíše růst, ale sáhněte si do svého svědomí, udělali jste něco pro to, aby nerostly?

Zdroje:

236/1995 Sb. Zákon o platu představitelů státní moci, státních orgánů a soudců a poslanců Evr. parlamentu. Online. 2023. Dostupné z: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1995-236. [cit. 2024-10-16].

Průměrné mzdy - 4. čtvrtletí 2023 | Rychlé informace. Online. 2023. Dostupné z: https://csu.gov.cz/rychle-informace/prumerne-mzdy-4-ctvrtleti-2023. [cit. 2024-10-16].

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz