Hlavní obsah
Názory a úvahy

Náhrady pro první dámu: ano, nebo ne?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Zaujala mne nebývalá diskuze ohledně náhrad pro prezidentovu manželku, tak se pojďme podívat, jaká je její činnost a co za to dostává.

Článek

Nejprve si pojďme říci, že oproti své předchůdkyni je paní Pavlová opravdu aktivní. Manželka našeho bývalého prezidenta byla spíše tajemná paní Columbová a veřejnému životu se spíše vyhýbala. V takovém případě asi chápeme, že jde o funkci řekněme bez platu a bez náhrad.

Naše současná první dáma je ale celkem aktivní. Vede nadační fond Evy Pavlové, který má široké uplatnění a zabývá se podporou dětí a mládeže, samoživitelek a samoživitelů, ale také podporou seniorů.

Dále doprovází svého manžela na všech významnějších akcích a zahraničních cestách, ale věnuje se i svému společenskému programu. Dalo by se tedy říci, že podobně jako první dáma v USA, i naše první dáma má spoustu svojí agendy a věnuje se převážně charitativním záležitostem. Jen za červen se zúčastnila různým způsobem, nebo přímo organizovala 18 různých akcí, ať už sama, nebo s prezidentem, účastnila se státních návštěv a podobně.

Dá se tedy říci, že první dáma opravdu pracuje. Samozřejmě, můžeme pochybovat o tom, jestli reprezentace je práce, pro někoho pracuje jen ten, kdo skutečně dělá něco rukama, ale to teď nechme stranou. Pokud by někoho takového například zaměstnávala firma, jednalo by se například o nějakého PR specialistu a jako takovému by náležela mzda, muselo by být odváděno sociální a zdravotní pojištění a tak dále. V opačném případě by se jednalo o nelegální činnost.

Myslím si tedy, že první dáma by za svou činnost opravdu měla pobírat plat, ze kterého budou placené daně, sociální i zdravotní pojištění a vzhledem k tomu, že se jedná o reprezentativní funkci, asi by se dalo souhlasit i s tím, že by měla mít nárok na reprezentativní, ale i další náhrady (například stravné, lidově známé jako diety). Výše platu i dalších náhrad jsou věc druhá, ale řekněme si upřímně, pokud by se jednalo o zmiňovaných 95 tisíc korun měsíčně, tak i s náhradami by se mohlo jednat o 200 000 korun měsíčně. Chápu, že v kontrastu s dělníkem u pásu je to nepředstavitelná částka, v souhrnu s dalšími státními výdaji je to ale pověstná kapka v moři.

Jak je to v zahraničí

V Polsku, Slovensku, Maďarsku, Německu ani v Rakousku první dáma (případně různý ekvivalent) žádný oficiální plat nepobírá, jedná se vždy spíše o neformální pozici. První dáma se zde, podobně jako v Česku zaměřuje spíše na kulturu a charitativní činnosti.

Ve Francii je situace o něco složitější, zde již první dáma má přidělený rozpočet na fungování své kanceláře a na platy svého personálu.

Na závěr jen dodám, že vzhledem k programu paní prezidentky i jejího manžela jí určitě plat i náhrady náleží.

Zdroje:

První dáma Eva Pavlová. Online. 2023. [cit. 2024-10-09].

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz