Hlavní obsah
Lidé a společnost

Co nám ve škole neřekli: oblouková lampa

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels.com

Ve škole nám řekli spoustu důležitých informací, ale bohužel už nám povětšinou nikdo neřekl důležité souvislosti. Nebo jen zmínka, co to vlastně dotyčný člověk vynalezl.

Článek

Čeští vědci a badatelé vynalezli spoustu důležitých vynálezů. Když se řekne hromosvod nebo lodní šroub, jistě každý hned ví o co jde. Ale co když se řekne oblouková lampa? Já si například vzpomínám, že nám ve škole, v páté třídě řekli, že František Křižík vynalezl obloukovou lampu. Dobře, super, ale k čemu mi taková informace je, když netuším, co to ta lampa je a jakožto desetiletý vlastně ani nevím, co je elektrický oblouk?

Pojďme se tedy podívat na obloukovou lampu blíže. K tomu si nejprve vysvětlíme, jak vzniká elektrický oblouk. Oblouk je elektrický výboj, který prochází horkým, ionizovaným plynem mezi dvěma elektrodami. Je to vlastně takový malý blesk, který ovšem neblikne a je konec, ale který svítí stále.

Jako elektrody v obloukové lampy se většinou používají uhlíky, a to zejména pro svou vysokou tepelnou výdrž, protože každý z uhlíků se zahřívá na teplotu až několika tisíc °C. Takovouto teplotu by většina běžných kovů nevydržela a roztekla se.

Využití

Jaké měly obloukové lampy využití? Jelikož se elektrody postupně odpařovaly, muselo se napřed vyřešit jejich „automatické“ nastavování, které se napřed dělalo ručně, později se používal hodinový strojek a nakonec se využívalo elektromagnetické regulace. Proud procházející lampou při oddálení uhlíků slábl a tím se porušila rovnováha soustavy. Pak se uhlíky k sobě zase přiblížily. Nevýhodou tohoto způsobu bylo, že k posunu docházelo vždy se zpožděním, daným setrvačností, třením atd. Ani zastavení uhlíků v potřebné poloze nenastalo ihned.

Jakmile tedy bylo vyřešené automatické nastavování, nebránilo již nic k masovému nasazení a používání především pro osvětlení ulic (generuje méně tepla než plynové pouliční lampy).

Obloukové lampy byly často prodávány v uzavřené skleněné baňce, která často praskala, pokrývala se sazemi z hořících elektrod.

Obloukové lampy byly nakonec nahrazeny žárovkami pro jejich jednodušší konstrukci a vzhledem k elektrifikaci střídavým napětím také stabilnějšímu svitu. To nicméně obloukovkám nebere fakt, že se jedná o první, stabilní, elektrický světelný zdroj.

Dnes už se obloukovky prakticky nepoužívají. Tedy nikoli pro původní význam-osvětlení. Elektrický oblouk se totiž i nadále používá například při svařování.

Oblouková lampa - Wikipedie. Online. 2016. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Obloukov%C3%A1_lampa. [cit. 2024-09-12].

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz