Hlavní obsah
Jídlo a pití

Gastronomická sonda do minulosti aneb Jak asi chutnal mamut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mauricio Anton/Creative Commons Attribution 2.5

mamuti, kresba

Nálezy mamutích ostatků přivedly lidi k myšlence, jak asi toto zvíře, které bylo součástí jídelníčku našich dávných předků, chutnalo.

Článek

Mamut vlnitý běhal po naší planetě před 100 tisíci až 15 tisíci lety a na severní polokouli byl hodně rozšířený. Na severoamerické pevnině je vyhynutí tohoto tvora datováno do období před 13 tisíci lety a po Sibiři už se euroasijští mamuti neprohání přes 11 tisíc let. Poslední stáda zvířat ještě nějakou dobu přežívala na ostrovech.

Zvířata ze severoamerické populace žila odříznutá od světa na ostrově Sv. Pavla v Beringově moři ještě před 5600 lety a příčinou vyhynutí byly zřejmě klimatické změny (možná zemřeli žízní). Poslední mamutí „Robinsoni“ zmizeli z Wrangelova ostrova v Čukotském moři v době asi před 4000 až 3500 lety a nikdo netuší proč.

Celou historií se táhnou příběhy nalezených zmrzlých zbytků mamutů, které jsou často díky zmrazení velice zachovalé a v historii jsou zaznamenané i případy, kdy se údajné mamutí maso podávalo na banketech. Ale jak je to doopravdy?

Zmínka o konzumaci mamutího masa z roku 1901

V roce 1901 nalezla expedice k řece Beresovca na Sibiři samce mamuta tak nádherně zachovalého, že měl v tlamě stále trávu. Kosti a kůže mamuta byly vystaveny v Petrohradě a jeho maso se údajně podávalo na „mamutím banketu“.

Pravda byla ale mnohem prostší. Jak uvedl zoolog Otto Herz, který vedl expedici, maso mamuta rozebrali, přestože je odrazoval nezapomenutelný zápach. Části zvířete vypadaly čerstvě, včetně kousku, kde bylo jasné mramorování, podobné hovězímu masu. Nějakou dobu zvažovali, zda mají maso ochutnat, ale nakonec nikdo nenašel odvahu, a tak masem nakrmili své psy.

Hostina v pánském klubu z roku 1951

O půl století později 13. ledna 1951 uspořádal Explorers Club v New Yorku vlastní exotickou hostinu. Šlo o každoroční nejprestižnější akci, které se účastnili významní muži jako Sir Edmund Hillary, Teddy Roosevelt, Roald Amundsen, Neil Armstrong nebo John Glenn.

V minulosti pánové konzumovali bovinní penis, kozí oční bulvy, červavé ovoce a podobné „delikatesy“. Tentokrát se kromě krabích stehýnek z japonských krabů a bizoních burgerů podávalo prehistorické maso. Každý strávník dostal pouhé drobné kousky masa. Hosté odcházeli domů a chlubili se večeří z doby ledové. Později se ale neshodli na tom, zda to maso měl být skutečně mamut nebo vyhynulý obří lenochod.

Podle novin získal zmrzlého mamuta člen klubu otec Bernard Hubbard z ostrova Akutan. Hubbard, známý jako „ledovcový kněz“, byl známým jezuitským dokumentaristou, geologem, vulkanologem a lektorem nejlépe známým pro svou ohromující fascinaci rozmanitou geografií Aljašky.

Vzorek masa, darovaný členovi klubu, který se nemohl zúčastnit jídla, byl roky uložen v Bruce Museum of Greenwich v Connecticutu. V roce 2001 byl vzorek přenesen do Yale Peabody Museum of Natural History, kde nakonec přitáhl pozornost zvědavých badatelů. V roce 2016 zveřejnili svá zjištění, že maso bylo ve skutečnosti ze zelené mořské želvy, což bylo testem DNA ze vzorku.

A do třetice pokusy z roku 2011 a 2012

Kontroverzní čínská paleontoložka Lida Xing v roce 2011 uvařila a snědla část dalšího mamuta nalezeného na Sibiři. Chuť popsala jako velmi špatnou a strukturu hrubou, jako by jedla půdu. V roce 2012 profesor evoluční genomiky Love Dalén zkusil malé kousnutí mamutího mláděte a popsal sousto jako hnilobné hovězí maso bez soli.

Mamut z laboratoře

Masová kulička vyrobená z masa vypěstovaného pomocí DNA vyhynulého mamuta srstnatého byla prezentovaná v NEMO Science Museum 28. března 2023.

Vědci ze společnosti VOW použili klíčový protein, který dává masu chuť a vložili ho do ovčích buněk, kde nechali buňky namnožit, dokud nedosáhli velikost masové kuličky. Maso však nikdo neochutnal, protože nebylo jisté, zda je 5000 let starý protein bezpečný.

VOW uvádí, že za vytvořením mamutí masové koule je širší poselství: investovat do budoucnosti potravin.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz