Hlavní obsah
Jídlo a pití

Největší somálskou delikatesou je velbloudí maso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: khx199/pixabay.com

pokrm s velbloudím masem

Pět nejchudších zemí světa pochází ze subsaharské Afriky. Tento region je nadále brzděn problémy jako je slabá vládní moc, pevné zákony, korupce, špatná infrastruktura a nedostatek kapitálu. Subsaharská Afrika je však také neuvěřitelně rozmanitá.

Článek

Přestože je domovem nejchudších zemí světa, může se podle Focus-Economics pochlubit také některými z nejdynamičtějších ekonomik. Například Etiopie, Rwanda, Senegal a Uganda budou podle předpovědí patřit v příštích několika letech mezi nejrychleji rostoucí ekonomiky světa.

Jednoduchá strava v Somálsku

Somálsko má být podle ekonomických studií v roce 2026 stále nejchudší zemí světa. Tato země je po desetiletí zmítána násilím. V současnosti je hlavní bezpečnostní výzvou vlády boj proti islamistické povstalecké skupině Al-Shabab, jejímž cílem je vytvořit v zemi nezávislý stát. K chudobě však přispívá i velké sucho, které omezuje snahy zajistit si alespoň základní potraviny.

Není tedy divu, že obyvatelé Somálska toužící zajistit sobě a potomkům lepší budoucnost jsou ochotni riskovat a vydat se do světa.

Somálci si udržují svou kuchyni i v cizině

Magazín Ethno Med se obrátil na silnou somálskou komunitu v USA. Třeba v oblasti kolem Seattlu žije dnes až 15 tisíc Somálců. Jejich mrazáky jsou plné kozího masa, a protože si ze své země přinesli své návyky uvařit z mála, ve spíži tak mají hlavně rýži, čočku, fazole a pita chleba. Něco jim však hodně chybí.

Velbloudí maso a mléko v jiných zemích, kam utíkají před bídou a válkou, jen těžko shánějí. Somálci věří, že velbloudí mléko je všelék a podporuje dlouhověkost. Příklady mají v rodině, kdy se příbuzní, kteří hojně celý život pili velbloudí mléko, dožili i ve skromných podmínkách dlouhověkosti ve zdraví. Přestože je v zemi zvykem kojit děti alespoň dva roky, na velbloudí mléko si děti zvykají velmi brzy.

Velbloud je žádaný na maso i pro mléko

Mnoho Somálců pochází z kočovných rodin, a právě tyto skupiny obyvatel žily prakticky jen z velbloudího masa a mléčných produktů. Maso se pro delší trvanlivost suší a potom třeba smaží na másle. V cizích zemích Somálci velbloudy vyměnili za kozy, které sice nejsou úplně běžně v obchodech, ale dají se sehnat a uchovat zmrazené.

Somálská strava je omezená stravou halal (povolené). Somálci jsou sunnitští muslimové a podléhají islámskému právu (neboli šaríja), mají zakázáno jíst vepřové maso, pít alkohol nebo kouřit cigarety. Maso, které Somálci konzumují, je proto podobné košer masu v tom, že bylo zabíjeno specifickým způsobem při přednášení modliteb.

Foto: Dan/cc-by-sa-2.0

velbloudí maso

Vegetariánství je vzácností

Somálská jídla, většinou vařená ženami, jsou zaměřena na maso. Vegetariánství je poměrně vzácné. Kozí, hovězí, jehněčí a někdy i kuřecí maso se smaží na ghí, griluje nebo opéká. Kořeněné je kurkumou, koriandrem, kmínem a kari a jí se s rýží basmati k obědu, večeři a někdy i snídani. Mleté maso vařené s rajčatovou omáčkou se konzumuje s těstovinami. Devadesát osm procent Somálců jí hlavně maso, rýži a těstoviny. Například ryby na jídelníčku nenajdete.

K masu se podávají také brambory, mrkev a hrášek, pokud jde o dušené maso. Oblíbená je i zelená paprika, špenát a česnek. V somálské kuchyni jsou i banány (často konzumované s rýží), datle, jablka, pomeranče, hrušky a hroznové víno. Mango a guava se zpracovávají na šťávu.

Velbloudí maso

Přestože celosvětově klesá množství nomádů, konzumace velbloudího masa podle Journal of Ethnic Foods se mírně každý rok zvyšuje. Velbloudí maso už se zpracovává na párky, hamburgery a masové placičky. Chudé země si pochvalují hlavně vysoký jateční výnos těchto zvířat. Velbloudi rychle rostou a mladý statný kus může dosáhnout i hmotnosti 650 kg, přitom z této hmotnosti je 55 až 70 % jatečně upravené maso.

Na svou všeobecnou oblibu v kuchyni si velbloud asi ještě chvíli počká a není moc studií, které by zkoumaly vliv tohoto masa na zdraví člověka. Jde však o bohatý zdroj bílkovin, který oceňuje i čínská medicína. Jde o zdravější alternativu k červenému masu.

Stejně jako všichni muslimové, i Somálci jsou povinni se během devátého měsíce muslimského kalendáře známého jako ramadán od úsvitu do soumraku postit od jídla a pití. Každý, kdo je v dobrém zdravotním stavu starší 15 let, musí držet půst, ale pokud dívky menstruují, jsou z půstu během cyklu osvobozeny. Někteří Somálci praktikují půst i během roku. Jde o duchovní očistu, která se provádí alespoň jeden den v měsíci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz