Hlavní obsah
Jídlo a pití

Jak se stravují lidé obklopení deset měsíců v roce extrémní zimou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Wikimages/pixabay.com

Muži na lovu

Eskymáci nejsou v jídle vybíraví, a přestože civilizační pokrok se nevyhnul ani obyvatelům žijícím arktickým životním stylem, extrémní klima ovlivňuje sortiment potravy, kterou mají dostupnou na místě.

Článek

Za Eskymáky se nepovažuje pouze původní obyvatelstvo Inuitů, ale obecně se tak označují všichni, kdo žijí v arktické oblasti Grónska, Kanady a Aljašky. Klima Arktidy není vhodné pro zemědělství a oblast po většinu roku postrádá dostupnou rostlinnou stravu. Tradiční inuitská strava má podle Bushcraft Buddy nižší obsah sacharidů a vyšší obsah tuku a živočišných bílkovin. Lidské tělo se dokáže takové stravě přizpůsobit a pokud není příjem sacharidů dostatečný pro celkové energetické požadavky, bílkoviny se štěpí v játrech a využívají se jako zdroj energie.

Sob a karibu

Tato zvířata, která jsou často k vidění v obrovských skupinách, někdy čítajících tisíce, jsou nejen ceněná pro své maso, ale jejich kožešiny jsou volbou číslo jedna pro výrobu oblečení, které dokáže odolávat arktické zimě. Zvíře na svou velikost neobsahuje velké množství tuku, ale šlachy jeho nohou jsou neuvěřitelně pevné a využívají se jako nitě a provazy.

Tuleň a mrož

Obě tato zvířata produkují velmi tmavě červené maso, o kterém se říká, že není nejchutnější, ale zvířata obsahuje obrovské množství tuku, což je v tomto typu prostředí prémiový produkt. Větší pasoucí se zvířata nebo ryby jsou na jídelníčku preferovanou volbou, pokud jde o maso, ale tu a tam je téměř nutné jít ulovit tuleně jen pro jeho tuk. Přidání kousků tuku do jakéhokoli pokrmu pro zvýšení kalorií je v eskymáckém vaření běžné a po velrybě produkují nejvíce tuku tuleň a mrož.

Velryba

Nejčastěji chycenou velrybou je velryba grónská, pravděpodobně proto, že dokáže nasytit vesnici na dlouhou dobu a produkuje dostatek tuku. Ten se využíval v minulosti hlavně při svícení a i pro ochranu kůže před mrazem. Lov takových obrovských tvorů provádějí pouze určité komunity kvůli vysokým nákladům a vynaloženému úsilí, ale když si jednoho z těchto obrovských tvorů uloví, jejich starosti o jídlo na měsíce zmizí.

Ryby

Rybolov se většinou provádí skrz díry v ledu za použití falešné ryby jako návnady. Když se ryba chytí, rychle se vyhodí na led a zabije. Druhy ryb se liší podle toho, kde se loví, ale protože ve vodách pod nulou nežijí žádné jedovaté nebo zvlášť nebezpečné ryby, běžně se sní všechno, co se uloví.

Rostlinná strava

Zelenina a ovoce dodnes ve stravě Eskymáků chybí, většinou proto, že se v místě nic nedá pěstovat a těch pár druhů rostlin je pouze v omezeném množství. Kořeny z různých tundrových rostlin a mořské řasy jsou jedinou přirozeně se vyskytující zeleninou, z bobulovitého druhu vřesu se sklízí jediné ovoce, kterého se dá sklidit větší množství.

Pižmoň

Tato velká „arktická kráva“ se objevuje pouze v určitých oblastech a dnes je spíše cíleně chovaná než lovená. Během období páření samci produkují velmi silný zápach, který je příčinou jejich jména. Maso je velmi kvalitní a produkuje velké množství tuku, ale kůže je příliš tlustá a těžká na to, aby se z ní dalo vyrobit oblečení. Kůže se buď prodávají, nebo se z nich vyrábí kožené zboží, jako jsou tašky a opasky.

Foto: Dixi/Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

pižmoň

Ptáci a vejce

V oblasti polárním kruhu není žádný druh ptáka, který by nebyl jedlý, ptáci jsou ale spíše vyhledávaní pro svá vejce. Kromě hus mají tak zanedbatelné množství masa, že se nevyplatí vydávat energii na jejich lov.

Ostatní potraviny

S rostoucí dopravou a dostupností objednávek na dlouhé vzdálenosti se běžné potraviny z mírnějších podnebí nakupují ve velkých množstvích během léta, kdy je mořský led tenčí a lze je doručit lodí. To má samozřejmě za následek, že mladá generace obyvatel už upouští od tradičního životního stylu a stále více se začíná spoléhat na nakupování. Sněžný skútr a lovecké vybavení není levné a úspěch v lovu není zaručený.

Jedna specialita se však dokázala prosadit po celé generace. Jmenuje se Igunaq a jeho příprava není těžká, ale je dlouhá. Stačí si začátkem léta udělat pěkné porce na steaky, ale místo grilu se se zakopou do země. Po zbytek léta maso pěkně kvasí v půdě a s příchodem chladných měsíců zmrzne. Příští rok, když půda povolí, tak se maso vykope a jako pochoutka se rovnou servíruje.

Toto jídlo se řadí k nejnechutnějším jídlům na světě, a dokonce se nedoporučuje ke konzumaci cizincům, protože i malý kousek tohoto shnilého a zmrzlého masa může mít katastrofální následky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz