Hlavní obsah
Jídlo a pití

Ještěrka chutná jako kuře, lidé konzumují varany, leguány i gekončíky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Erik Karits/pixabay.com

Varan vodní ( Varanus salvator ) v přírodě

Varana vodního si z Indonésie odvést nelze, protože to zákony neumožňují. Na mnoha ostrovech si ho však návštěvníci mohou dát v pouličních stáncích a v restauracích k jídlu.

Článek

K želvám, hadům, krokodýlům a aligátorům si milovníci exotických jídel mohou přidat i varana vodního, který se nejčastěji konzumuje na Srí Lance, v Indii, na Malajském poloostrově a na mnoha ostrovech, které tvoří Indonésii.

Místní si ještěrky cení jako léku, turisté hledají jídlo, kterým se pochlubí na sociálních sítích

Tyto roztomilé ještěrky žijí u vody a velice rychle plavou. Například na Jávě se prodávají jako delikatesa zvaná biawak a v tradiční medicíně je konzumace tohoto masa doporučovaná pro posílení imunitního systému a libida. Tuk je velice ceněný pro léčbu kožních onemocnění a popálenin.

Jemné maso se nejčastěji prodává formou špízů. Maso se smaží a podává s arašídovou omáčkou, se sladkou sójovou omáčkou, s chilli a šalotkou. Z masa se připravuje také polévka, suší se a ze smažené kůže se dělají křupavé chipsy. Asi nejvíce se chutí a strukturou maso podobá tomu kuřecímu.

Foto: Erik Karits/pixabay.com

Varan ve vodě

V Indonésii mají zvláštní zákony na ochranu zvířat

V minulosti se varan vodní na ostrovech odchytával a vyvážel jako zajímavý druh domácího mazlíčka a hodně zvířat bylo odloveno pro svou hezkou kůži. Proto Indonésie zavedla na vývoz zvířat přísné kvóty a není jednoduché splnit všechny podmínky pro vývoz. Je trochu zarážející, že se zákaz netýká konzumace zvířat a ročně tak z přírody mizí desítky tisíc „roztomilých ještěrek“ kvůli mlsným jazýčkům domorodců i turistů.

Ještěrky se jedí s oblibou kromě Evropy v celém světě

Ještěrky všeho druhu se konzumují po celém světě a připravují se z nich zajímavé pokrmy. Třeba na Floridě považují leguána zeleného za invazivní druh a jeho lov je povolen. Často tak končí právě v asijských nebo afrických restauracích.

Evropané běžně ještěrky nejedí, což je hlavně kvůli pracnosti přípravy masa k vaření. Většina ještěrek je však jedlá. Mezi ty nejoblíbenější delikatesy patří leguán zelený a černý, gekončík a zelený a hnědý anol.

Základem je dobrá tepelná úprava

Obecně se doporučuje pro bezpečnou konzumaci maso důkladně tepelně zpracovat, aby teplota uvnitř masa byla alespoň 74 °C.

Trochu bizardní návod na přípravu masa doslova uvádí, že se má ještěrce uříznout hlava a odstranit střeva. Uříznout se má také řitní otvor, nohy a ocas. Maso se má vařit 20 minut, dokud se neuvolní kůže, která bude už zbavená bakterií. Kůže se oddělí a maso se potom může připravit oblíbeným způsobem.

Magazín benefits.com dokonce vydal seznam předpokládaných benefitů, které toto maso přináší. Mezi nejzajímavější patří dlouhověkost, léčba hemoroidů, zlepšení stavu cév, zažívání a uvolnění svalové ztuhlosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz