Hlavní obsah
Jídlo a pití

Kambodžské tarantule: Dnes zkouška odvahy pro turisty, dříve zdroj bílkovin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Simon/pixabay.com

smažené tarantule

Tarantule u mnoha lidí vyvolávají nepříjemné pocity. Tito velcí, chlupatí a jedovatí tvorové se i přesto chovají jako domácí mazlíčci a v Kambodži jsou jako smažený pokrm vyhledávanou svačinkou.

Článek

Smažené tarantule se obalují v cukru nebo v česneku a často na ně lze narazit u pouličních prodejců, kteří je po hrstkách prodávají místním obyvatelům i dobrodružným turistům. Pravdou je, že to není jídlo pro každého a i odvážlivci, co občas vyzkouší ochutnat nějakého červíka nebo cvrčka, mají s tímto specifickým pokrmem trošku problémy.

Kambodžané si tyto chlupaté pavouky cení

Kambodža je však zemí, kde je pojídání těchto tvorů silně spojeno s bouřlivou historií země a v těžkých časech představoval tento pokrm náhražku běžného jídla. K masovému pojídání pavouků došlo za vražedné a kruté vlády Pol Pota a jeho komunistického hnutí Rudých Khmerů.

V roce 1953 získala Kambodža konečně nezávislost na francouzské nadvládě, ale po tomto období zachvátilo region násilí a občanská válka. Atmosféru v zemi ovlivnila i nestabilní situace ve Vietnamu. Tragické období vyvrcholilo o několik let později, když se v dubnu 1975 militaristické hnutí Rudí Khmerové s Pol Potem dostalo do hlavního města Kambodže Phnom Penh a svrhlo vládu.

Masový útěk lidí na venkov znamenal nutnost najít další zdroje potravy

Násilné řádění a vraždění mělo za následek masivní úprk 2,5 milionu lidí z hlavního města na venkov. Neměli vůbec nic. Cílem ozbrojeného hnutí bylo proměnit všemi dostupnými prostředky Kambodžu v komunistickou agrární společnost, která bude odříznutá od zbytku světa. Rudí Khmerové zabili nebo uvěznili většinu těch, kdo se jim nechtěli podřídit.

Pro obyvatelstvo, které přežilo, přišel život plný násilí, otrocké práce a hladovění. Pro přežití bylo třeba najít nové zdroje potravy, které byly na venkově dostupné. A to byl čas, kdy vstoupila do hry tarantule (Cyriopagopus albostriatus - thajská černá sametová tarantule z čeledi Theraphosidae, která se vyskytuje v Myanmaru, Thajsku a Kambodži).

Neví se přesně, kdo objevil, že je tento druh pavouka jedlý, ale stopy vedou do období konce 19. století. Až v tyranské vládě Rudých Khmerů se však pojídání tohoto druhu masivně rozšířilo. Pavouci se snadno nacházeli v doupatech v hustě zalesněných oblastech a jejich příprava nezabrala víc jak pár minut. Jde o bezpečné jídlo a jak uvádí foodandwine, je plné bílkovin, kyseliny listové a zinku. Tito pavouci tak v těžkých dobách dokázali udržet Kambodžany při životě.

Na lov pavouků chodí děti

Přestože je pro většinu lidí z naší společnosti téměř nepředstavitelné, že by chodili na lov těchto tvorů, jde o velice snadnou činnost, kterou běžně vykonávají děti, které chodí do lesů, aby pavouky z doupat vytáhly a přinesly domů. Přestože jsou tarantule jedovaté, nejde o smrtelné kousnutí a lovci ho popisují jako bodnutí vosy.

Foto: Danny de Bruyne/pixabay.com

Tarantule

Nevšední turistická atrakce

Dnes jsou smažené tarantule běžnou součástí v mnoha městech, kde se dají koupit na rozích ulic a na tržištích. Reklamy dokonce lákají turisty, aby ochutnali nejoblíbenější pochoutku Kambodžanů. A určitě se najde hodně dobrodruhů s pevným žaludkem, kteří se odhodlají alespoň jednu křupavou chlupatou nohu ochutnat.

Každá gurmánská delikatesa má místo, kde je její příprava vyhlášená. Smažené tarantule nejlepší kvality se nabízí v malém městě Skuon, které si vysloužilo přezdívku Spiderville. Výběru pavouků se zde věnuje mimořádná péče. Jsou jim odstraněna jedovatá kusadla. Tarantule se pak obalí ve směsi česneku, soli, koření a cukru a poté se zaživa smaží na oleji. Říká se, že stehýnka jsou křupavá a poměrně chutná, tělo je měkké a v ústech exploduje.

Právě město Skuon nedá na svůj obchodní artikl dopustit. Vždyť turisté ochotně zaplatí i dolar za kus, a to je v místě, kde je průměrná denní mzda přepočítaná na 6 dolarů, skvělý zdroj příjmů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz