Hlavní obsah
Jídlo a pití

Karel III. s chotí Camillou pečlivě vybírali menu pro korunovaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jon Sullivan/Creative Commons/Pixnio

slaný koláč se špenátem

Kromě korunovačního kuřete a platinového pudinku se při korunovaci Karla III. objeví na slavnostní hostině i korunovační quiche, který královský pár doporučuje jako středobod všech oslav konaných 6. května.

Článek

Quiche pochází z tradiční francouzské kuchyně a v britské královské rodině je velmi oblíbený. Jde o druh slaného koláče, který je tak lehký na přípravu, že si ho zvládne po vzoru královských kuchařů vyrobit doma každý.

V Británii ho chtějí ochutnat všichni

Klasické slané koláče se hodí hlavně jako předkrmy, ale i lehké hlavní jídlo. Náplně koláčů jsou různé, od smetany až po rajčata, cibuli nebo mořské plody. Královská receptura zahrnuje špenát, fazole, sýr a estragon. V receptu jsou živočišné tuky jako máslo a sádlo, ale také je uvedeno, že vegetariáni mohou snadno tento živočišný tuk nahradit rostlinným produktem.

Jednoduchá příprava je doporučená přímo z královské kuchyně

Jako důkaz, že příprava je jednoduchá a kuchaři z královské kuchyně to zvládnou za pár minut, se na platformách sociálních médií objevil video návod. Kuchařka Buckinghamského paláce, oblečená v bílé uniformě s vyšívaným logem EIIR zesnulé královny, předvádí na videu snadnou přípravu koláče.

Foto: sameladuarte/pixybay.com

Buckinghamský palác

Webové stránky královské rodiny jej popsaly jako „vysoký quiche s křupavým, lehkým těstem a jemnou příchutí špenátu, fazolí a čerstvého estragonu“. Doporučuje se jíst teplý i studený, v kombinaci se zeleným salátem a vařenými bramborami.

Recept vytvořil královský šéfkuchař Mark Flanagan jako dobré společenské jídlo, které vyhovuje nejrůznějším dietním požadavkům a preferencím, není nákladné a jednoduše se připravuje i podává.

Tradičně se podává i kuře a pudink

Typickým pokrmem pro korunovaci v roce 1953 byl „poulet reine Elizabeth“. Toto jídlo se dostalo do povědomí jako korunovační kuře a má specifickou smetanovou kari omáčku inspirovanou Indií.

Za tímto receptem stojí se spisovatelka Constance Spry a šéfkuchařka Rosemary Hume z kuchařské školy Cordon Bleu v Londýně, které jej připravily pro královninu korunovační hostinu. Říká se, že se možná nechaly inspirovat jubilejním kuřetem, které bylo servírováno ke stříbrnému jubileu Jiřího V. v roce 1935.

Ke zlatému jubileu Alžběty II. v roce 2002 bylo podáváno další jubilejní kuře – tentokrát pečené kuřecí maso nakrájené na kousky, obalené směsí creme fraiche, majonézy, limetky a zázvoru a podávané s těstovinovým salátem, čtvrtkami limetky a nasekanou plochou petrželkou.

Pro její platinové jubileum byl připravený pudinkový pokrm (platinový pudink), který vznikl v rámci jedné kuchařské soutěže.

Recept na korunovační quiche

Těsto: 125 g hladké mouky, špetka soli, 25 g studeného másla nakrájeného na kostičky, 25 g sádla a 2 lžíce mléka
(nebo 1 × 250g blok hotového křehkého těsta)
Náplň: 125 ml mléka, 175 ml smetany, 2 středně velká vejce, 1 lžíce nasekaného čerstvého estragonu, 100 g nakrájeného lehce dušeného špenátu, 80 g strouhaného čedaru, 60 g vařených fazolí nebo sójových bobů, sůl a pepř

Jednoduchý postup je ve video návodu. Připravené těsto se nechává odpočinout 30-45 minut v lednici. Poté se vyválí podle tvaru formy. Mělo by mít tloušťku 5 mm. Vyválené těsto se opět nechá odpočívat 30 minut a poté se peče ve formě v troubě předehřáté na 190 °C. Pro dobré upečení kuchaři na těsto dají mastný pečicí papír, na který nasypou suché fazole. Peče se 15 minut.

Papír a fazole se odstraní. Smíchá se mléko, smetana, vejce, bylinky a koření. Na dno upečeného korpusu se dá poloviční množství nastrouhaného sýra, poklade se špenátem a fazolemi a přelije se tekutou směsí. Posype se sýrem. Peče se na 160 °C, dokud náplň nezezlátne (20-25 minut).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz