Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Přišel velikonoční čas vajec, ta pštrosí jsou stále vzácností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Anrita1705/pixabay.com

pštrosí vejce

Kromě toho, že je pštros největším žijícím ptákem, může se pochlubit také vejci, která jsou největší z existujících druhů ptáků. Pokud však vezmete v úvahu velikost vajec vzhledem k velikosti ptáků, pak jsou pštrosí vejce nejmenší.

Článek

V Britském muzeu v Londýně je sbírka zdobených pštrosích vajec, která obsahuje exempláře i z doby bronzové. Je tedy jisté, že lidé zdobili vejce dávno předtím, než se staly symbolem Velikonoc, tedy alespoň ta pštrosí.

Podle vědců kultury v širokém pásmu Středomoří, severní Afriky a Blízkého východu v dávné historii považovaly zdobená pštrosí vejce za vysoce ceněné předměty. Pštrosí vejce byla rytá, malovaná a zdobená slonovinou a dalšími vzácnými doplňky.

Gurmánská pochoutka i krásná dekorace

Oblibu si zachovala dodnes, kdy patří mezi luxusní potraviny a během Velikonoc se stále častěji objevují jako raritní kousky určené k dekoraci nebo k obdarování vzácných přátel.

Průměrné pštrosí vejce je 15 cm dlouhé a 13 cm široké. Váží asi 1,4 kg, co je více než dvacetinásobek hmotnosti slepičích vajec. Vejce jsou lesklé krémové až perleťové barvy s tlustými skořápkami (2 mm), ve kterých jsou malé důlky.

Zajímavosti o pštrosích vejcích

Samice pštrosa obecného (2 až 7) kladou v přírodě vejce do jednoho hnízda, což je jednoduchá jáma, kterou připraví samec. Dominantní samice klade vejce jako první a ostatní ji následují. Když přijde čas zakrytí jámy, dominantní samice vyřadí vajíčka od slabších samic. Každá samice si pozná svá vejce.

Foto: Polyfish/pixabay.com

pár pštrosů a vejce

Každá zdravá pštrosí samice snese podle birdeden.com za optimálních podmínek 40 až 100 vajec ročně, což je zhruba jedno vejce každý druhý den od poloviny března do poloviny srpna. Samice může produkovat vejce po dobu 25 až 35 let. Přes den sedí na vejcích samice, které mají šedohnědou barvu a splývají s pískem. V noci přijde řada na černého samce, který je tak prakticky na hnízdě neviditelný. Inkubační doba trvá v průměru 35 až 45 dní. Pštrosi to však nemají jednoduché a lidé nejsou zdaleka jediní, kdo touží po jejich vejcích. Většinou přežije jen kolem 10 % hnízd.

Konzumace vajec

Pokud jde o obsah živin, pštrosí vejce může poskytnout neuvěřitelných 2 000 kalorií. Kromě 47 % bílkovin a 44,3 % tuků obsahují tato vejce také vápník, fosfor a vitamíny jako vitamín A, vitamín E, riboflavin a thiamin (B1). V těchto vejcích se také nacházejí stopové prvky jako hořčík, mangan, selen, zinek, měď a železo.

Ve své domovině v Africe se pštrosí chovají na vejce a maso. Ceněné je i jejich peří, které se uplatňuje v módním průmyslu.

Jiní velikáni

Škoda, že se člověk přičinil o vyhynutí velkého ptáka označovaného v angličtině jako Elephant Bird (sloní pták), který podle posledních studií vyhynul na Madagaskaru asi v 11.století zásluhou lovců a nástupu horkého klimatu. Právě ten byl rekordmanem (asi 5× větší než pštros). Pokud jde o velikost vajec, meteorologiaenred.com uvádí délku 26 až 34 cm a šířku 19 až 24,5 cm. Pouze oviraptorosaurus (dinosaurus z období křídy) mohl mít vejce ještě větší, až 60 cm dlouhé.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Pštros
Zdobení

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz