Hlavní obsah
Jídlo a pití

Rajčata San Marzano jsou velmi žádaná, ta nejchutnější jsou ale až u Vesuvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alexas_Fotos / Pixabay

zralá rajčata

Původ rudých oválných rajčat míří na jih Itálie, až do sousedství hory Vesuv. Právě tam se pěstují nejlepší rajčata této odrůdy, která jsou používaná na neapolskou pizzu, slavnou po celém světě.

Článek

Oválná rajčata nejsou žádnou vzácností a vypěstovat si je může každý šikovný zahrádkář i v našich končinách. Stačí hodně teplé léto, dobrá půda, závlaha a ochrana před podzimním chladem. Jde o pozdnější odrůdu, a proto je lépe rostliny pěstovat ve fóliovnících a sklenících, kde ještě využijí podzimní slunce.

V našich podmínkách však nikdy nebudou tato rajčata chutnat tak, jako plody pěstované na jihu Itálie.

Tragédie z roku 1944 přinesla i něco dobrého

Vesuv ukázal svou sílu v březnu 1944 a přímo z nitra hory začala vytékat po stranách sopky láva. Do ovzduší se vznesl obrovský mrak popela. Pro místní obyvatele šlo o nejhorší katastrofu za posledních 72 let. Opět se osvědčilo rčení, že „všechno zlé je k něčemu dobré“.

V tomto případě šlo o rajčata z Kampánie. Právě bohatá vulkanická půda v údolí řeky Sarno v jihozápadní Itálii u města San Marzano je pro všechny zahradníky, zelináře i vinaře hotovým rájem.

Pěstování zeleniny má v oblasti už tradici

Rajčata oválného tvaru se pěstují na políčcích v pravidelných řadách a vynikají tenkou slupkou, bohatou dužinou s malým množstvím semen a malou kyselostí. To vše je dáno sopečnou půdou s velkým obsahem draslíku a fosforu a samozřejmě také příznivým slunečným počasím.

Rajčata z této oblasti jsou žádaná po celém světě, ale jejich největší odbytiště je jen o pár kilometrů dál. Kampánie je jihozápadní region, ve kterém se nachází město Neapol.

Neapol je domovem jednoho z nejslavnějších kulinářských dědictví na světě – neapolské pizzy. Právě rajčata San Marzano splňují náročné požadavky na tuto ikonickou delikatesu, jídlo tak prosté – a tak dokonalé.

Legenda hovoří o daru z Peru

Také Italové si ke každé známé tradici vytváří legendy. Ta, která se traduje k původu oválných sladkých rajčat, sahá až do roku 1770, kdy údajně král Neapole získal semínka rajčat jako dar od vládců z Peru.

Dnes asi těžko posoudíme, jak to bylo doopravdy. V bouřlivé době, kdy se v Neapolském a Sicilském království střídal jeden panovník za druhým, si kronikáři asi moc nevšímali, co se na polích pěstuje. Ale kdyby to tak bylo, tak by šlo nejspíš o Ferdinanda IV., kterému obě království přenechal Karel III., když se stal španělským králem po smrti nevlastního bratra.

Ta nejlepší rajčata nabízí trhy v regionu

Ať už je něco na legendě pravdivého nebo ne, dnes jsou rajčata San Marzano chráněná oficiální certifikací chráněného označení původu. To znamená, že lze správně takto nazývat pouze produkt splňující zeměpisné a výrobní normy. Nejde jen o samotnou odrůdu, ale i pěstování ve vulkanické půdě údolí Sarno.

Tato certifikovaná rajčata se dají koupit samozřejmě v supermarketech, ale jak už to u této zeleniny chodí, pro tento druh prodeje se sklízí před úplnou zralostí. Proto je mnohem lepší si třeba během dovolené v Kampánii tuto delikatesu vychutnat přímo u zdroje. Ta nejlepší rajčata jsou sklizená při zapadajícím slunci v září a prodávají se na tržištích v regionu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz