Hlavní obsah
Jídlo a pití

Whisky vs bourbon: všechny podstatné rozdíly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: AJACS/Pixabay

dubové sudy

Whisky a bourbon jsou oblíbené druhy destilovaných lihovin, které mají jedinečné vlastnosti. Přes některé podobnosti mají i mnoho rozdílů: suroviny použité při výrobě, proces zrání a chuťové profily.

Článek

Whisky je oblíbený alkoholický destilát vyrobený z fermentovaných zrn jako je ječmen, kukuřice, žito a pšenice. Tato zrna jsou rozdrcena a smíchána s vodou a kvasnicemi pro fermentaci, která přeměňuje škroby v zrnech na cukry a dále na alkohol. Fermentovaný rmut se následně destiluje, aby se vytvořila vyšší koncentrace alkoholu, a výsledná lihovina se pak typicky nechá zrát v dřevěných sudech.

Pro zrání whisky se běžně používají dubové sudy, protože právě toto dřevo dodává lihovině specifickou příchuť, charakter a někdy i barvu (některé druhy získávají hluboký jantarový odstín). Whisky ovlivňuje také doba, po kterou v sudech zraje.

Whisky se vyrábí v řadě zemí

Tato lihovina se vyrábí v mnoha různých zemích, z nichž každá má svůj vlastní jedinečný styl a přísné předpisy k výrobě. Mezi nejznámější odrůdy patří skotská, irská, americká a kanadská whisky. Každý z těchto typů alkoholu má odlišné vlastnosti, jako jsou druhy použitých zrn, procesy destilace a zrání, chutě a vůně, které jsou s nimi spojeny.

· Skotská whisky musí být vyrobena ze sladového ječmene a zrát v dubových sudech po dobu nejméně tří let ve Skotsku.

· Irská whisky naproti tomu může být vyrobena z různých zrn a musí zrát minimálně tři roky.

· Kanadská whisky je typicky směsí různých whisky a je známá tím, že je jemnější a lehčí než ostatní.

· Americká whisky se skládá z několika druhů: bourbon, žitná whisky a Tennessee whisky.

Navzdory rozdílům, jsou všechny tyto lihoviny vyrobeny na základě podobných základních principů. Zrna se drtí, fermentují, destilují a zrají v sudech, aby se vytvořila bohatá chuť a komplexní lihovina. Doba, po kterou whisky zraje, typ dřeva použitého na sudy a další ingredience použité ve výrobním procesu, to vše může významně ovlivnit konečný produkt.

V posledních letech popularita whisky ohromně vzrostla, přičemž mnoho lidí po celém světě si vypěstovalo chuť na tuto komplexní a nuanční lihovinu. Whisky se vychutnává jak čistá, tak v koktejlech. Vznikají stále nové a inovativní koktejly, které podle posledních trendů snižují sílu alkoholu a tvoří zajímavé kombinace chutí, kde populární destilát vyniká.

Foto: minhronin47/pixabay

sklenice s whisky

Zajímavosti o bourbonu

Předpokládá se, že pochází z okresu Bourbon v Kentucky, který byl pojmenován po francouzské královské rodině stejného jména. Navzdory této asociaci se bourbon nemusí vyrábět v jen Kentucky nebo v USA, jak uvádí finedininglovers.com. Platí však přísné předpisy týkající se výroby bourbonu, které je nutné dodržovat, aby mohla být whisky takto klasifikována.

Nejdůležitějším požadavkem na bourbon je, že musí být vyroben z kaše, která obsahuje alespoň 51 % kukuřice. Další zrna, která mohou být použita při výrobě bourbonu, zahrnují žito, ječmen a pšenici. Použití kukuřice v kaši dodává bourbonu jeho charakteristickou sladkost a bohatou, plnou chuť.

Jakmile je rmut fermentován, je destilován za vzniku čirého, vysoce odolného lihu, který pak zraje ve vypálených dubových sudech. Vypálení sudů dodává bourbonu barvu a chuť tvořenou směsicí tónů vanilky, karamelu a koření. Doba, po kterou zraje, se může lišit, přičemž některé značky zrají jen dva roky a jiné více než deset let.

Sudy nelze po prvním použití znovu použít k výrobě bourbonu. Lze je použít pro jiné druhy whisky nebo pro zrání jiných lihovin, jako je rum nebo tequila.

Voda použitá při výrobě bourbonu nesmí obsahovat nečistoty a minerály, které by mohly ovlivnit chuť konečného produktu. Kentucky je známé svou půdou bohatou na vápenec, která přispívá k vysoce kvalitní pitné vodě.

Bourbon má výrazný chuťový profil, který jej odlišuje od ostatních druhů whisky. Sladké, karamelové tóny jsou vyváženy kořenitými, dubovými příchutěmi, které dodávají bourbonu jeho jedinečný charakter. Sladkost kukuřice je doplněna tóny vanilky a karamelu z dubových sudů, zatímco tóny koření pocházejí z žita a dalších zrn v rmutu. Všestranný destilát si lze vychutnat čistý, na ledu nebo v klasických koktejlech s historií.

Rozdíly mezi whisky a bourbonem

Whisky může mít širší škálu chuťových profilů v závislosti na konkrétním typu a výrobním procesu. Například skotská whisky je známá pro svou kouřovou, rašelinovou příchuť, zatímco irská whisky je typicky jemnější a méně sladká než bourbon. Žitná whisky má pikantnější chuť než bourbon, zatímco pšeničná whisky je známá svou jemnou, lehce nasládlou chutí.

Bourbon je druh americké whisky vyrobený z rmutu s minimálně 51 % kukuřice. Zbytek rmutu může pocházet ze žita, sladového žitného zrna, pšenice nebo sladového ječmene. Bourbon musí ze zákona zrát v nových, vypálených dubových sudech z amerického dubu, což mu dává výrazný chuťový profil. Jde o sladkou chuť s „hřejivým závěrem“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz